Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Бели пецива

Leb-od-kalap
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 40
Vareni-gevreci
Време за подготовка: 65
Време за готвење: 40
Rzan-leb
Време за подготовка: 65
Време за готвење: 40
Leb-so-maslinki
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 20
Lisnato-testo-so-spanakh
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 30
Leb-so-piperki
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 40
Lepinji
Време за подготовка: 45
Време за готвење: 25
Stapchinja-so-susam-i-afion
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 25
Pikanten-kolac-so-sirenje-i-jajca
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 80

Останати рецепти од подкатегоријата:

Печени колбаси во сос од кромид

Дата: 2012-09-27
Печени колбаси во сос од кромид
Мрзелив доручек

Дата: 2012-09-21
Мрзелив доручек. Составен од лепче, сирење, јајца, домати и маслинки се на куп.
Уживајте
Лепче со павлака и праска и глазура од балсамико

Дата: 2012-09-18

Лебот е дел од основните состојки во исхраната. Тој се подготвува со печење, парење или пржење на тесто кое претежно се состои од брашно и вода. Солта најчесто е потребна, а често се користи и квасец. Некои видови леб содржат и зачини и зрна како сусам и мак кои можат да се користат и за декорација.
Лебот може да се јаде сам,намачкан со путер, путер од кикиритки, маргарин, или сладок намаз како џем, желе, мармалад, мед, или пак се користи како дел од сендвичи. Може да биде само печен или дополнително печен на тостер и може да се сервира на секаква температура и на секое место.
Пита со шунка

Дата: 2012-09-18
Корите се тенки (1 до 3-4 mm) и широки листови од ненараснато тесто кои се користат за подготовка на печива во блискоисточната и балканската кујна. Во пракса, ретко се користи една кора и затоа во разговорниот македонски јазик многу почесто се користи поимот „кори“. Со корите се обвива одреден фил и вака приготвеното тесто се подвргнува на термичка обработка (печење, пржење или варење).
Корите најчесто се користат за подготовка на баници, но од нив се прават и слатки (баклави, штрудли и сл.).
Потковци со маслинки

Дата: 2012-09-13
Маслинките ги содржат витамините А, Б1, Б2 и Б6, фолна киселина, пантотенска киселина и витамин Ц. Тие се богати и со минералните состојки: магнезиум, калциум и калиум, како и со микро елементите: фосфор, сулфур и железо.
Маслинките се добри против стресот и против настинките. Со нивното конзумирање се намалуваат вредностите на LDL холестеролот, се јакнат срцето и крвотокот, се активираат жолчката и црниот дроб, се ослободува од отрови, се намалува крвниот притисоки се ублажуваат ревматските болки.
Ме­ки­ци со фил

Дата: 2012-09-13
Ме­ки­ци со фил
Три­а­гол­ни­ци со си­ре­ње и со шун­ка

Дата: 2012-09-12
Три­а­гол­ни­ци со си­ре­ње и со шун­ка
Швајцарска торта

Дата: 2012-09-10
Швајцарска торта
Француски Тост Brulee

Дата: 2012-09-10
Француски Тост Brulee
Гос­под­ска пи­та

Дата: 2012-09-07
Гос­под­ска пи­та
Вкусни залчиња со сирење и шунка

Дата: 2012-09-06
Вкусни залчиња со сирење
Фенерчиња со виршла

Дата: 2012-09-06
Фенерчиња со виршла
Пица мафини

Дата: 2012-09-05
Пица мафини
Слатки ванила плетенки

Дата: 2010-12-30
Ванилата припаѓа на родот Орхидеи, кои се многугодишни растенија. Од некои видови (Претежно од Vanilla planifolia) се извлекува зачинот со истото име.

Името потекнува од Шпанскиот збор Vainilla. Ванилата е распространето во тропските и суптропските краеви. За татковина се смета Мексико, бидејќи таму се единствените одгледувачи (опрашувачи) на ова растение. Во останатите земји во светот каде што се одгледува, тој процес се прави вештачки.
Попара пита

Дата: 2010-12-29
Маслината или маслинка, Olea europea, е мало дрво од фамилијата Oleaceae. Потекнува од источните делови на Медитеранот, како и од северен Иран (брегот на Касписко Море). Од нејзините плодови се прави маслиново масло.
Бела пита

Дата: 2010-12-29
Одлична и вкусна пита, за која нема да ви треба премногу време да ја направите.
Ледени кифлички

Дата: 2010-12-28
Легендата вели дека кога отоманските Турци упаднале во унгарски град, локалните пекари кои ја почнале својата работа во почетокот на денот, помогнале во алармирањето на војската, а со самото тоа помогнале во пораз на непријателската инвазија.

За да ја симболизираат нивните победа, пекарите своите кифли ги правеле во знакот на турската полумесечина.

Зборот kifli прв пат е употребен во 1785 и е со австриско - германско потекло, каде се нарекува Kipfel.
Погачки со колбаси

Дата: 2010-12-28
Се смета дека првите колбаси датираат уште од 3000 години пред н.е. а биле направени од Шумерите кои живееле на територијата на денешен Ирак. За Китејските традиционални колбаси "Лачанг", кои биле подготвувани од козјо и јагнешко месо, се спомнува околу 589 година пред н.е.

Денес се консумираат во целиот свет. исто така, денес постојат и најразлични начини на припремање на најразлични видови на колбаси.

Само во Германија постојат повеќе од 1000 видови колбаси.
Пица ролат

Дата: 2010-12-27
Не е познато кога е произведен првиот кулен, но е јасно дека е произведен во околностите кога се направине и сите производи од сушено и димено месо.

Куленот има карактеристични органолептички својства, со специфичена боја, мирис и вкус.

Naan - Индиски леб

Дата: 2010-12-24
Naan е вид на Индиски леб. Во Индија постојат многубројни видови на леб, чии што разлики се засновани на брашното кое се користи за подготовката, како и начинот на пржење или печење. Покрај Naan меѓу најпознатите Индиски лебови се: pulka, puri, roti, parata...
Француски солен колач со кашкавал и маслники

Дата: 2010-12-14
Mаслинка (Olea europea), е мало дрво од фамилијата Oleaceae.

Потекнува од источните делови на Медитеранот, како и од северен Иран (брегот на Касписко Море). Од нејзините плодови се прави маслиново масло.
Дански кифлички

Дата: 2010-12-13
Легендата вели дека кога отоманските Турци упаднале во унгарски град, локалните пекари кои ја почнале својата работа во почетокот на денот, помогнале во алармирањето на војската, а со самото тоа помогнале во пораз на непријателската инвазија.

За да ја симболизираат нивните победа, пекарите своите кифли ги правеле во знакот на турската полумесечина.

Зборот kifli прв пат е употребен во 1785 и е со австриско - германско потекло, каде се нарекува Kipfel.
Ароматичен леб со зачински билки

Дата: 2010-11-17
Лебот е дел од основните состојки во исхраната. Тој се подготвува со печење, парење или пржење на тесто кое претежно се состои од брашно и вода. Солта најчесто е потребна, а понекогаш се користи и квасец. Некои видови леб содржат и зачини и зрна како сусам и афион, кои можат да се користат и за декорација.

Лебот може да се јаде сам,намачкан со путер, путер од кикиритки, маргарин, или сладок намаз како џем, желе, мармалад, мед, или пак се користи како дел од сендвичи. Може да биде само печен или дополнително печен на тостер и може да се сервира на секаква температура и на секое место...
Мини пица ролнички

Дата: 2010-11-08
Шунката е солен, исушен или термички обработен продукт, традиционално произведен од задниот или предниот свински бут, но, во последните години се произведува и од пилешко месо.

Шунката била приготвувана во древниот Рим, уште пред I век п.н.е.
Баварски кифли

Дата: 2010-10-19
Вкусни традиционални кифлички, кои содржат многу малку калории, погодни при држењето на некоја диета.
Пита со млад лук и сирење

Дата: 2010-09-21
Во далечната 1940 година доктор Артул Штол констатирал дека лукот има антибиотски и бактерицидни ефекти. Таа лековита моќ ја препишал на алинот - амо-киселина која содржи сулфур, а сулфурот е присутен во лукот.

И научникот Честер Џ. Кавалито во 1944 година констатирал дека алицинот има антибиотички својства. Постојат и такви докази утврдени врз основа на сигурни тестови кои покажуваат дека лукот е помоќен од пеницилинот.
Повитица штрудла

Дата: 2010-07-05
Повитица штрудла
Бриоши

Дата: 2010-06-16
Зборот Brioche прв пат се појави во писмена форма во 1404,и тоа се верува дека потекнува од традиционалниот Норманов рецепт. Се тврди дека Brioche е веројатно по потекло римски, бидејќи е многу сличен не лебот но со малку поблаг вкус што се приготвува за време на празниците истиот се произведува во Романија ("sărălie"). Традиција на спремање е околу големите празници. И покрај своето потекло во Франција Brioche се смета за viennoiserie. Тоа се прави на ист начин како што се прави лебот, но има побогат аспект на тестенини бидејќи има екстра додаток на јајца, путер, млеко, и малку шеќер.
Куглов од шунка

Дата: 2010-06-15
Куглов од шунка
Солени палмиери

Дата: 2010-06-03
Нема земја во светот каде што не се прави некој вид на сирење. Сите видови имаат специфичен вкус и се подготвуваат на најразлични начини, но заедничко за сите е млекото, кое може да е кравјо, овчо или козјо.

Првите записи за сирењето се најдени во египетските папируси, но се претпоставува дека постапката за правење сирење е откриена пред повеќе од осум илјади години. Уште тогаш, како што се тврди во некои научни истражувања, се забележало дека ако млекото стои подолго време, се претвара во релативно цврста маса, која откако ќе се исцеди течноста од неа и кога ќе се исуши, може да се чува извесно време. На ваков начин на подготвување, сирењето и денес се прави во некои земји во Африка. Се разбира, сирната индустрија од тоа "парсирање" има отидено многу подалеку, па денес се познати четири илјади видови на сирење.
Фрцокли

Дата: 2010-06-02
Виното конзумирано во умерени количини му дава елан на духот и ја зајакнува уметничката креативност. Тоа едноставно го воздигнува духот на човекот за еден степен повисоко, разбудувајќи чувство за сите вредности кои го збогатуваат животот, како естетиката, музиката, природните убавини, и секако наклонетоста кон спротивниот пол.

Навечер по напорната работа и секојдневните возбудувања, виното делува релаксирачки на човечкиот организам. Секој оној, кој по напорната работа наоѓа опуштање во умереното конзумирање на вино, создава дистанца во однос на грижите кои ги носи секојдневието.
Комисброт со белки

Дата: 2010-05-18
Протеините во јајцето главно се содржарт во белката, додека жолчаката ги содржи витамините А, Д и Е, масти и холестерол.

Јајцата што ние најчесто ги јадеме не се оплодени.

Јајцето содржи околу шест грама протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол. Со оглед на тоа што се препорачува консумација на на 300 милиграми холестерол дневно, високата содржина на оваа состојка би спречило многу луѓе да јадат јајца. Но, треба да се истакне дека по едно јајце дневно нема драстично да ја зголеми содржината на холестерол во крвта и да ги зголеми нивоата на маснотии. Тоа е навистина добра вест, ако се знае дека јајцето содржи многу други важни хранливи материи како холин (есенцијален за добар вид), селен (неопходен за силен имунитет), витамин А (го поттикнува растот на клетките), витамин Е (антиоксиданс) и лутеин (кој го подобрува видот).
Леб со јогурт и млад кромид

Дата: 2010-05-04
Од овој рецепт можете да направите две француски векни, или да им дадете друг облик, ако имате некоја домашна свеченост.
Филувани плетенки

Дата: 2010-05-03
Од тестото можете да направите повеќе потенки плетенки, кои ќе ги филувате со сирење и јајца.
Полнет француски леб

Дата: 2010-05-03
Полнет француски леб
Колач од зелен чај

Дата: 2010-04-15
Зелениот чај потекнува од Кина, каде што и најмногу се произведува. Тој е направен така што не се врши ферментација, туку веднаш и брзо се пржи. Доколку пак се примени технолошка постапка, тогаш се добива многу познатиот Руски чај.

Во Кина, зелениот чај за домашна употреба, има разновиден мирис, во зависнот од желбата на потрошувачите.

Зелениот чај ја зголемува моќта на нашиот ум, односно ја зголемува нашата моќ за помнење, размислување, и воопшто ја зголемува нашата интелегентна способност.

Чајот ги намалува сонливоста и заморот, особено ако заморот е предизвикан како резултат на интензивен психички напор.
Ролни со колбаси

Дата: 2010-04-14
Се смета дека првите колбаси датираат уште од 3000 години пред н.е. а биле направени од Шумерите кои живееле на територијата на денешен Ирак. За Китејските традиционални колбаси "Лачанг", кои биле подготвувани од козјо и јагнешко месо, се спомнува околу 589 година пред н.е.

Денес се консумираат во целиот свет. исто така, денес постојат и најразлични начини на припремање на најразлични видови на колбаси.

Само во Германија постојат повеќе од 1000 видови колбаси.
Медитеранска пита

Дата: 2010-03-26
Стандардна фалимилијарна пита, лесна и брза за подготвување.
Солени кроасани

Дата: 2010-03-10
Нема земја во светот каде што не се прави некој вид на сирење. Сите видови имаат специфичен вкус и се подготвуваат на најразлични начини, но заедничко за сите е млекото, кое може да е кравјо, овчо или козјо.

Првите записи за сирењето се најдени во египетските папируси, но се претпоставува дека постапката за правење сирење е откриена пред повеќе од осум илјади години. Уште тогаш, како што се тврди во некои научни истражувања, се забележало дека ако млекото стои подолго време, се претвара во релативно цврста маса, која откако ќе се исцеди течноста од неа и кога ќе се исуши, може да се чува извесно време. На ваков начин на подготвување, сирењето и денес се прави во некои земји во Африка. Се разбира, сирната индустрија од тоа "парсирање" има отидено многу подалеку, па денес се познати четири илјади видови на сирење.
Леб со маслиново масло

Дата: 2010-01-29
Благотворно и тераписко делување на маслиновото масло се спомнувало уште во времето на Хипократ – таткото на медицината. Со векови жителите на медитеранот ја користеле состојката на маслиновото масло во разни видови на еликсири, козметики и што уште не. Маслиновото масло влегува во редот на најстарите тајни на кујната.

Староримската филозофија на долговечноста спомнува две клучни нутритивни намирници: вино и маслиново масло.

Маслиновото масло го задржува целиот свој квалитет заради начинот на кој се произведува.

Најздраво е секако тоа маслиново масло кое се произведува и рафинира на природен начин, односно со филтрирање на маслинки. Нутриционистички гледано, маслиновото масло произведено на овој начин е храна богата со хлорофил и картонодим кои служат како природни антиоксиданси и спречуваат настанување на масни наслаги.

Антиоксидансното дејство на маслиновото масло е толку добро благодарение на витаминот Е, кој овде се наоѓа во најдобар облик.
Леб од банани

Дата: 2010-01-26
Лебот од банани прв пат е спомнат во американските книги за готвење, со популаризацијата на сода бикарбоната во 1930-тата година, а прв пат се појавува во Пилсбјуровиот кувар.

Оригиналниот и прв леб од банани е непознат, иако некои шпекулираат дека за прв пат е направен од страна на домаќинките уште во 18-от век.

Со враќањате во мода на домашното пекарство во 60-тите години на минатиот век, доаѓа до голема популарност на овој рецепт.

Во книгите за готвење од тие години, се појавува во повеќе варијанти, и додатни состојки како што се најразлични овошки, јаткасти овошја, дури и чоколадо.
Леб од лимон и боровинки

Дата: 2010-01-08
Вкусен и необичен леб, погоден за свечени пригоди.

Боровинката е богата со антиоксиданси и содржи голема количина на растителни влакна, содржи виоска количина на калиум, а ниска количина на натриум.
Топол леб со компири

Дата: 2009-12-24
Топол леб со компири
Кифлички со афион

Дата: 2009-12-24
Кифлички со афион
Мрзливки со сирење

Дата: 2009-11-23
Мрзливки со сирење
Долгнавести кифлички со кашкавал

Дата: 2009-11-23
Долгнавести кифлички со кашкавал
Мали лебчиња со копар

Дата: 2009-11-19
Мали лебчиња со копар
Ароматични лебчиња

Дата: 2009-11-18
Ароматични лебчиња
Мини витки банички

Дата: 2009-11-17
Мини витки банички
Тиквеник со готови кори

Дата: 2009-11-16
Тиквеник со готови кори
Млечна баница

Дата: 2009-11-15
Млечна баница
Куглов од пченкарно брашно со јогурт

Дата: 2009-11-03
Куглов од пченкарно брашно со јогурт
Пита со ориз

Дата: 2009-10-23
Пита со ориз
Кифли со компири

Дата: 2009-10-21
Кифли со компири
Пица земички

Дата: 2009-10-15
Пица земички
Пита со спанаќ

Дата: 2009-10-14
Пита со спанаќ
Соленки со квасец

Дата: 2009-10-14
Соленки со квасец
Бабка

Дата: 2009-10-08
Бабка
Чоколадна штрудла

Дата: 2009-10-08
Чоколадна штрудла
Бејгли

Дата: 2009-10-08
Бејгли
Земички со лук

Дата: 2009-09-30
Земички со лук
Леб со тиквички

Дата: 2009-09-29
Леб со тиквички
Цветни кифлички

Дата: 2009-09-29
Цветни кифлички
Долги кофлички

Дата: 2009-09-29
Долги кофлички
Зелена пита

Дата: 2009-09-28
Зелена пита
Баничка со сирење

Дата: 2009-09-28
Баничка со сирење
Виршли во лиснато тесто

Дата: 2009-09-23
Виршли во лиснато тесто
Италијански грисини

Дата: 2009-08-09
Италијански грисини
Домашни грисини

Дата: 2009-08-09
Домашни грисини
Зелка на домаќински начин

Дата: 2009-08-07
Зелка на домаќински начин
Пченкарна пита со афион

Дата: 2009-08-07
Пченкарна пита со афион
Полнета баничка

Дата: 2009-08-06
Полнета баничка
Солена торта

Дата: 2009-08-04
Солена торта
Штрудла од јаболка

Дата: 2009-08-03
Штрудла од јаболка
Виршли во тесто

Дата: 2009-07-15
Виршли во тесто
Переци

Дата: 2009-07-06
Переци
Фритата

Дата: 2009-07-03
Фритата
Лења пита со цреши

Дата: 2009-06-26
Лења пита со вишни
Проја со сирење

Дата: 2009-06-17
Проја со сирење
Домашен традиционален ржан леб

Дата: 2009-06-16
Домашен традиционален ржан леб
Пита со модар домат

Дата: 2009-06-09
Пита со модар домат.
Солен колач

Дата: 2009-06-04
Солен колач.
Пита со зеленчук

Дата: 2009-05-18
Во една народна поговорка се вели дека од компирот може да се направи се.

Овој прехрамбен производ, богат е со скроб, витамини, минерали и белковини, и добар е за подготвување салати, супи, мешани јадења, може исто така да се искористи и како додаток за правење тесто.

Во 100 гр. компир има 75 калории, така што ја оржува ставата вита.
Банички со путер

Дата: 2009-05-10
Ниедна друга цврста маст не може да го замени путерот во кујната. Пријатниот вкус и мирис, се засилуваат кога тој се загрева, па затоа, зеленчукот е многу повкусен кога при негово готвење, е додаден путерот.

Во продавниците, може да се купат два вида на путер, путер од кисела павлака и благ путер од слатка павлака.

При готвењета на јадењата во кои има додадено путер, треба да се пази путерот да не се заграве премногу, затоа што така ги губи белковините.
Банички со спанаќ

Дата: 2009-05-10
Спанаќот во целиот свет се покажа како едно од најприспособливите растенија. Привлекува со својот добар вкус, а се користи во салати, во многу јадења.

Kористен и како зачин во Италијанските паста специјалитети, а исто така е користен и во Индиските јадења со месо.
Пита од тиквици и сирење

Дата: 2009-05-10
Тиквичката е растение со месести плодови, брзо расте, и многу е осетлива на мраз. Името го добила по деминутивниот облик на Италијанскиот збор zuccha , што значи тиква.

Кората на тиквичката може да биде долга до 40 см. а тешка до 2 кг. Обично има светло до темно-зелена боја, со свтло сиви дамки или жолти пруги, затоа многу личи на својот ботанички сродник краставицата.

Има голем број сорти, меѓу нив, кај нас најпознати се белите, бледожолтите, и жолтите тиквички.
Пикантен колач со сирење и јајца

Дата: 2009-05-09
Јајцето е многу скапоцен продукт, пред сè, поради протеините што ги зодржи, така што едно јајце, задоволува 15% од дневните потреби за белковини.

Од вкупната тежина на јајцето, 60% е белкатата, додека жолчката е 30%.

Што се однесува до хранливите материи, белката и жолчката многу се разликуваат. Од вкупната тежина на јајцето, 60% е белкатата, додека жолчката е 30%.

Белката е составена од 11% протеини, соржи и натриум, калиум и хлор.

Жолчката е богата со соедининија на фосфор и белковини, маснотии, но и со минерали и витамини, исто така, жолчката е богата и со витамините A, D и E, содржи и калциум, фосфор и железо.

Значи, човекот може речиси во целост да ги искористи хранливите состојќи од јајцето, или околу 95%.
Стапчиња со сусам и афион

Дата: 2009-04-28
Афионот е маслодајно и лековито растение, од кое се добиваат два производа, семе и чушки. Семето се користи за добивање масло, а чушките за добивање морфиум и други лековити алкалоиди.

Афионовото масло се користи за јадење или како масло за изработка на бои, лекови, сапуни и др. Афионовото ќуспе служи како одлична храна за млечниот и гоениот добиток. Афионовото семе се користи исто така и во слаткарството.
Лепињи

Дата: 2009-04-26
Одлична замена за нашиот секојдневен леб
Леб со пиперки

Дата: 2009-04-26
Навистина вкусно лебче
Ржан леб

Дата: 2009-04-25
Диетален леб
Лиснато тесто со спанаќ

Дата: 2009-04-26
Една од највкусните домашни пити
Варени ѓевреци

Дата: 2009-04-25
Диетални ѓевречиња
Леб со маслинки

Дата: 2009-04-26
Вкусен леб
Леб од калап

Дата: 2009-04-25
Леб од калап
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг