Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Колачи

Cokoladen-kolac
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 15
Kolac-od-griz
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 25
Slatki-srca
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 30
Piskoti
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 30
Mach-melou
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 45
Puslici-so-urmi
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 25
Tosterkite-na-Eli
Време за подготовка: 40
Време за готвење: 10
Ceski-ezinja
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 40
Bombici-rafaelo
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 0

Останати рецепти од подкатегоријата:

Мињони со карамел

Дата: 2012-10-16
Мињони со карамел
Панакота (варено колаче)

Дата: 2012-09-20
Панакота (варено колаче)
Брзи колачи со чоколадо

Дата: 2012-09-15
Чоколадото се користело кај Средно-Американските цивилизации, односно се користело семето од какао дрвото Theobroma, кое било одгледувано од многу цивилизации од времето пред Колумбо како што се Маите и Ацтеките. Семето било основа кое измешано со вода се користело како основна компонента за разни пијалоци, како слатки така и горчливи, кои биле наменети за најплеменитите луѓе и свештениците. Чоколадото се прави со ферментирано и печено семе земено од мешунката на тропското какао дрво Theobroma cacao, кое потекнувало од ниските предели на Јужна Америка, Средна Америка и Мексико, но сега се одгледува во сите тропски предели. Семето има интензивен горчлив вкус. Крајните продукти се познати како „чоколада“ или „какао“.
Ишлери

Дата: 2012-09-11
Ишлери
Колачи со путер од кикирики и сладолед од банана

Дата: 2012-08-31
Колачињата за овој рецепт лесно може да се направат и пред време. Кога станува збор за правење на сендвичите, препорачуваме тоа веднаш да се направи по правењето на сладоледот од банана.
Колачиња со путер од кикирики

Дата: 2012-08-31
Американски колачина со вкус на кикирики, со мали промени од оригиналниот рецепт.
Кафе мафини

Дата: 2010-12-09
Малку кафе, му помага на организмот против мамурлук и главоболка, но од премногу кафе и главоболката и мигрената само се зголемуваат.

Дебелината неможе да се лечи со кафе, затоа и кафето (посебно она со многу шеќер), содржи калории кои во комбинација со останатата храна се зголемуваат и доведуваат до здебелување.

Кофеин, покрај несоница, доведува до анциозност и раздразливост, па може да биде причина за појава на депресија.
Јафа топчиња

Дата: 2010-11-04
Портокалот како овошје или сок обично се користи во исхраната или како лек, а во зима како превенција од настинка и грип. Меѓутоа, портокалот поради лековитите и корисните состојки што ги содржи, треба да се користи во исхраната во текот на целата година.

Портокалот помага не само против настинката, туку и против многу други болести. Тој припаѓа на јужното овошје (цитрон, агруми), се одгледува во топлите краеви, бидејќи растението и плодот се осетливи на ниска температура. Во нашите краеви е достапен е за исхраната во текот на целата година.
Кекс од лешници со крем од чоколадо

Дата: 2010-10-27
Со потекло од Азија, лешникот бил познат како симбол на среќата. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија.

Лешникот припаѓа на фамилијата суво овошје. Плодот му е богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, кој има и енергетски својства.

Треба да се има во предвид и неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер.
Баклава со афион

Дата: 2010-10-27
Афион (или мак) е растение од фамилијата Ranunculales (макови), од кое се добива опиум и афионово семе.

Семето на белиот афион припаѓа на индискиот вид и се додава на јадењата заради нивно згуснување и арома. Меленото семе од афион, заедно со кокосово брашно, се комбинира како смеса која се додава на крајот од приготвувањето на јадењата. Бидејќи е многу тешко да се сомеле сурово афионово семе, тоа се потпечува на суво, а потоа се толчи или се меша со вода за да се добие конзистентна смеса во вид на тесто.
Колач од чоколадо и бадеми

Дата: 2010-10-26
Бадемите се богати со многу минерали, така што, во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграма манган, 2,75 милиграма магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграма железо и 2,48 милиграма калциум.

Исто така бадемите се и одличен извор на витаминте Е, и витамини од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин.

Докажано е дека бадемите штитат од срцеви напади, и секојдневно консумирање на 45 гр. бадеми го намалува ризикот од појава на срцеви болести.
Баклава со кокос

Дата: 2010-10-19
Сè до раниот 20 век, кокосот се сметал за парична единица на Никобарските Острови, кои се наоѓаат северно од Суматра. Во јужниот пацифик, каде парчиња од кокосова лушпа биле обликувани и служени како парички. Во северна Индија кокосот се сметал како симбол на плодноста. Кога жената сакала да зачне, та одела кај свештеник и примала специјален кокос. Исто така, првата цврста маса со која се храни Тајланското бебе се три лажици со свеж кокос, кои им ги дава будистички свештеник. На Бали, на жените им е забрането дури и да го допрат кокосовото дрво, бидејќи и жените и кокосовото дрво имаат способност да се размножуваат, мажите се плашат дека женскиот допир може да ја "исцица" плодноста од кокосовото дрво.
Колач со крем од кафе

Дата: 2010-10-18
Кафето не треба да се консумира повеќе од три пати дневно. Иако лекарите не се согласни кога станува збор за тоа колку кафето е штетно или полезно за здравјето, во последно време доаѓаат до интересни заклучоци дека кафето всушност е од голема корист за нас.
Карамел бадеми

Дата: 2010-10-08
Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или ккао додаток во најразлични јадења. Исто така се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко.

Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграми манган, 2,75 милиграми магнезиум, 3,4 милиграми цинк, 4,3 милиграми железо и 2,48 милиграма калциум.
Капучино колач

Дата: 2010-09-22
Вкусна торта, лесна за подготвување, која нема да виодземе многу време за подготовка.
Костен бајадера

Дата: 2010-08-31
Покрај калориите, костенот содржи и скроб (22,3% од вкупната тежина), но е вистинска ризница на витамини и минерали, пред се на калиум (го регулира крвниот притисок), потоа фосфор, железо и калциум. Костенот не содржи вода, односно неа ја има многу помалку отколку во бананите, ананасот, јаболкото, грозјето и портокалот.

Не може да се пофали ни со витамин А и Ц, но затоа е богат со Б и ПП (ниацин), кои хранливите состојки ги претвораат во енергија.
Чоколаден кох

Дата: 2010-08-27
Покрај фактот дека чоколадата е богата со масни материи тие бргу се варат. Какао путерот, кој е главна липидна состојка во чоколадото во телото се асимилира од 95 до 98 %. Покрај тоа содржи стеаринска киселина - заситена масна киселина која во црниот дроб бргу преминува во олеиснка киселина (т.н. "добра маст"), која во најголемо количество во природата ја наоѓаме во маслиновото масло.
Лондонери

Дата: 2010-08-23
Оревот влегува во сотавот на листопадните дрва, кои растат во висина и до 30 метри. Плодот им е познат на сите, кој е округол, прво зелен, па црн. Во неговата внатрешност се наоѓа костенливата обвивка и јадрото кое е за јадење. Младите листови им се берат во пролет, а плодот на есен. Младите листови би требало веднаш да ги оставиме да се исушат и тоа без превртувње. Логично е дека свежиот лист е поактивен од сувиот, а тие можат да се наберат во јули. Исушените листови мораат да имаат природна боја. Чајот од млади листови од орев, заедно со мед како додаток, се користи за подобрување, зајакнување и чистење на крвта, исто така и за зајакнување на желудникот, за подобро варење на храната, исто така делува и против болки во зглобовите и разни чиреви, гнојни рани, и за обложување при очни воспаленија. Исклучително е корисен кај рахитично заболените коски, крвавење на забните непца. Одличен е и за општата слабост на организмот. Помага и против кожни мозолчиња, лишеви на брадата, красти на главата, гнојни осипи и прекумерно потење на нозете. Од несозреаните плодови или само од зелената школка со додаток на мед, се прави сируп кој исто така помага против сите предходно споменати нарушувања и заболувања.
Домашна карамела

Дата: 2010-08-16
Покрај фабричкото добивање на карамелот за неговата понатамошна употреба како екстракт во пудинзите, десертите, чоколадите и сладоледите, исто така и како фил за најразлични бомбони...

Ова е и домашна верзија на карамел, кој се консумира како десерт.
Марципан топчиња

Дата: 2010-08-16
Кокосот се смета за најкорисно дрво на светот, а од него се добиваат храна, пијалок, облека... Речиси ништо од кокосот не се фрла во Филипините, каде што го нарекуваат "дрво на животот". Индонезијците велат: "Постојат толку многу употреби на кокосот колку што има денови во годината".

Кокосот не содржи холестерол. Тој е добар извор на: тијамин 0,1 мг во 240 г свеж кокос, рибофлавин 0,1 мг, калциум 58 мг, растителни влакна 2,6 г, витамин Ц 5,8 мг, магнезиум 60 мг и калиум 600 мг. Единствено што е лошо кај него е богатството на натриум 252 мг и големото количество калории 45 што се добиени од шеќерите 6 г.
Праски во вино

Дата: 2010-08-13
Во месото на праската има целулоза (растителни влакна), која претставува 1,4 % од нејзината тежина, натопена со сок, т.е. со вода со стопен шеќер, мало количество на јаглени хидрати, шеќер 0,5%, потоа белковини и малку масти. А исто така, 100 грама месо од праската даваат 52 калории.

Во праската има витамин Ц (5 - 8 мг.), каротин - провитамин А (околу 0,30 мг.), витамин Б1 (0,03 мг.), витамин Б2 (0,05 мг.) и други. Пред се, витамините се сконцентрирани во лушпата на праската, па затоа треба да се јадат нелуштени.

Свежата праска најмногу содржи калиум (195 мг.), потоа калциум (8 мг.), фосфор (22мг.), магнезиум (11 мг.), сулфур (7 мг.), натриум (1 мг.)
Киндер обланда

Дата: 2010-08-13
Основните состојки на сите чоколади покрај какао смесата, какао путерот и шеќерот, се и аромите на ванила како и емулаторите лецитин чија задача е поврзување на овие состојки на чоколадото.

Чоколадото е исклучително богато со фосфор и магнезиум а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мк магнезиум, 280 мг фосфор, 100 мг калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр, масти, 9 гр, диетни влакна и 6 гр. белковини.
Шам ролни

Дата: 2010-07-26
Еден од најдобрите начини за да го подобрите вашето здравје е да станете свесни за тоа каде се наоѓате на патеката од нормалното контролирање на глукозата и инсулинска резистенција, која може да резултира со дијабетес. Со оглед на тоа што примарните причини за проблемот со чувствителноста на организмот на шеќер водат потекло од начинот на исхрана, нејзината промена е појдовна точка за контролирање на евентуалната неурамнотеженост на шеќерот во крвта.
Индијанки

Дата: 2010-07-15
Во комбинација со боза... подобро и да не коментираме ништо...
Рум коцки

Дата: 2010-07-12
Румот е дестилиран алкохолен пијалок, добиен од шеќерна трска со процес на ферментација и дестилација.

Најголема количина рум се произведува во карипскиот залив, Колумбија, Венецуела, Гвајана и Бразил.

Безбјојниот рум најчесто се користи во подготвувањето на коктелите, додека златниот и темниот рум, начесто се користат како посебен пијалок или се употребуваат во готвењето.
Какао коцки

Дата: 2010-07-08
Какаото се добива со сушење и мелење на неговата билка, која пак највеќе се употребува за правење чоколадо.

Какаото во Европа за прв пат е донесено од страна на Кристофер Колумбо во 1502 год. од Америка, од каде што и потекнува. Таму чоколадото било користено за правење на пијалоци кои им се допаднале на шпанските колонизатори.
Brownies колачи

Дата: 2010-07-07
Со потекло од Азија, лешникот бил познат уште во стариот Рим, каде што се поклонувал како симбол на среќа. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија.

Лешникот припаѓа на фамилијата на суво овошје. Плодот му богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и на неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер.
Јафа коцки

Дата: 2010-07-07
Кое било од неколкуте видови мали дрвја или грмушки од родот агруми и нејзините плодови, се одгледува во тропските и суптропските области, тркалезниот плод речиси има рапава, масна кора и сочно внатрешно месо богато со витаминот Ц.

Главните комерцијлни видови се кинескиот портокал, мандарините, морскиот портокал без семки.

Дрвото има широко, сјајни зелени листови со средна големина, рачки на листовите со тесни крилца и многу мирисни цветови.

На неговото дрво зреат плодови обично од 50 до 80 години. Портокалите го губат својот квалитетот кога ќе паднат од дрвото, па затоа се берат кога се целосно зрели.
Колач со ананас

Дата: 2010-07-06
Ананасот е род на билките од родот бромелија (Bromeliaceae). Најпозната врста Е Ананасот Comosus. Успева во суптропските краеви на Америка, Африка и Азика.
Кростата

Дата: 2010-06-29
Консумирањето едно јаболко дневно ја подобрува работата на белите дробови, истакнуваат англиските истражувачи. Според тврдењето на научниците од медицинското училиште при болницата "Сент Џорџ“ во Лондон, земањето на најмалку пет јаболка неделно ја подобрува работата на белите дробови. Тие истакнуваат дека ова овошје содржи високо ниво на антиоксидансот флавоноид познат како керцентин, кој помага во заштитата на белите дробови од штетното дејство на загадувачите на околината и чадот од цигарите, се вели во текстот објавен во списанието "Торакс“. Керцентинот исто така се наоѓа во лукот, чајот и во црното вино.
Жарбо коцки

Дата: 2010-06-29
Мармеладот потекнува од Грчкиот збор melimēlon. Мармелад од дуњи бил познат во Англија уште во 15 век.

Денес се произведува од разни цитруса и други овошја, а често се прави и од комбинација на повеќе овошја.
Сникерси

Дата: 2010-06-25
Консумирањето кикиритки најмалку 5 пати неделно, или пак путер од кикиритки може да го намали двојно ризикот од срцев удар. Во прилог на намалување на холестерол, спречува воспаление и ја подобрува состојбата на крвните клетки околу срцето.
Славонски колач

Дата: 2010-06-25
Оревите се богати со алфа-линоленска киселина, есенција на омега-3 масните киселини, која се смета дека ги храни коските.

Ова е прво истражување кое ги става во однос растителните извори на омега-3 масните киселини и здравјето на коскеното ткиво. Резултатите покажуваат дека поголемо внесување на алфа-линоленската киселина влијае на рамнотежата на коскеното ткиво и го помага неговиот развој. Ова истражување покажува дека оревите се новиот извор на омега-3 масните киселини, што претставува уште еден извор плус покрај морската риба.
Хусарски колачиња

Дата: 2010-06-24
Мармеладот потекнува од Грчкиот збор melimēlon. Мармелад од дуњи бил познат во Англија уште во 15 век.

Денес се произведува од разни цитруса и други овошја, а често се прави и од комбинација на повеќе овошја.
Бомбици со кикирики

Дата: 2010-06-18
Кикиритките се важно оружје во борбата против срцев удар, според резултатите од последните истражувања американските експерти. Во текот на студискиот период, кое траеше 22 години експертите на Универзитетот Харвард испитуваа околу шест илјади жени со дијабетес од тип два, со што се зголемува ризикот од срцев напад и мозочен удар. Овие жени имаа специјален режим на исхрана, како и на секои две до четири години тие пополнуваа прашалници за начинот исхраната и навиките при користењето на намирниците.
Кикиритки - Фантазија

Дата: 2010-06-17
Кикиритките се важно оружје во борбата против срцев удар, според резултатите од последните истражувања американските експерти. Во текот на студискиот период, кое траеше 22 години експертите на Универзитетот Харвард испитуваа околу шест илјади жени со дијабетес од тип два, со што се зголемува ризикот од срцев напад и мозочен удар. Овие жени имаа специјален режим на исхрана, како и на секои две до четири години тие пополнуваа прашалници за начинот исхраната и навиките при користењето на намирниците.

Кога експертите ги споредија резултатите, забележаа дека жените кои консумирале кикиритки биле заштитени од срцев и мозочен удар. Изненадување е дека ризикот се намалува со околу 44 %. Се разбира, иако кикиритките се многу корисна храна треба да се консумираат во умерени количиним, секојдневно по малку и да не се претерува, истакна Елен Мејсон, раководител на истражувањето.
Кока кола колач

Дата: 2010-06-17
Првиот рецепт за Кока-кола беше измислен во Колумбија, Џорџија, во аптека на Џон Пембертон, а во почетокот беше познат како кока-вино кое го носеше името "Француско кока-вино на Пембертон" во 1885. Постои веројатност дека бил инспириран од неверојатниот успех на Вин Мариани, европско кока-вино.

Кока-колата за прв пат се продаваше во шишиња на 12 март, 1894г. Првата надворешна ѕидна реклама беше изложена истата година во Картерсвил, Џорџија.Лименките Кока за прв пат се појавија во 1995г. Првото флаширање на Кока-колата се случи во Виксбург, Мисисипи, во компанијата за слатки Беденхарн во 1891г. Нејзин сопственик беше Џозеф А. Беденхарн. Оригинални шишиња се оние на Беденхарн, и беа многу поинакви од подоцнежниот дизајн “тесно здолниште”, кој денес е многу познат.
Колач "Јајце на око"

Дата: 2010-06-16
Колач "Јајце на око"
Крофни со ванила

Дата: 2010-06-16
Во светот постојат различни варијанти на рецепт за крофни, но сепак основата е иста, а вообичаено се посипуваат со шеќер во прав или лажичка мармалад.

Берлинската крофна се прави со пржење во длабоко масло и најчесто се полнети со џем од сливи, а додека во Аврстрија најчесто се сретннуваат крофни полнети со џем од кајсии.

Според обликот, постојат крофни со облик на топки и полукрожни топку.

Крофна на други јазици:

Германски: Berliner (на север), Kreppel (во средна Германија), Krapfen (на југ), Pfannkuchen (во Берлин и околини), Berliner Ballen (во Руската област на Германија)
Англиски: Doughnut
Полски: Pączek
Словенски: Krof
Шпански: Dónut
Посни ишлери

Дата: 2010-06-10
Посни ишлери
Мaфини со кокос и чоколадо

Дата: 2010-06-09
Сè до раниот 20 век, кокосот се сметал за парична единица на Никобарските Острови, кои се наоѓаат северно од Суматра. Во јужниот пацифик, каде парчиња од кокосова лушпа биле обликувани и служени како парички. Во северна Индија кокосот се сметал како симбол на плодноста. Кога жената сакала да зачне, та одела кај свештеник и примала специјален кокос. Исто така, првата цврста маса со која се храни Тајланското бебе се три лажици со свеж кокос, кои им ги дава будистички свештеник. На Бали, на жените им е забрането дури и да го допрат кокосовото дрво, бидејќи и жените и кокосовото дрво имаат способност да се размножуваат, мажите се плашат дека женскиот допир може да ја "исцица" плодноста од кокосовото дрво.
Риго Јанчи коцки

Дата: 2010-06-09
Риго Јанчи коцки
Карузо коцки

Дата: 2010-06-08
Чоколадата е исклучително богата со фосфор и магнезиум, а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мг. магнезиум, 280 мг. фосфор, 100 мг. калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг. кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр. масти, 9 гр. диетни влакна и 6 гр. белковини.

Освен тоа чоколадото содржи и фолна киселина, бета каротин, лецитин како и витамините Б1, Б2, Б5, Б6 и Е.
Спекулас

Дата: 2010-06-07
Бадемите се богати со многу минерали, така што, во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграма манган, 2,75 милиграма магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграма железо и 2,48 милиграма калциум.

Исто така бадемите се и одличен извор на витаминте Е, и витамини од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин.
Тексас колач

Дата: 2010-06-04
Основните состојки на сите чоколади, покрај какао смесата, какао путерот и шеќерот се и аромите на ванила како и емулаторите лецитин чија задача е поврзување на овие состојки на чоколадото.

Чоколадото е исклучително богато со фосфор и магнезиум а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мк магнезиум, 280 мг фосфор, 100 мг калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр, масти, 9 гр, диетни влакна и 6 гр. белковини.
Фердинанд крофни

Дата: 2010-06-02
Редовното консумирање млеко и млечни производи може за 50% да го намали ризикот од појава на ГИХТ, или позната како болест на кралевите и кралска болест.

Гихтот е воспаление на згобовите-артритис, прдизвикано со создавање на кристали од мочната киселина во зглобовите.

Во истражувањето на американските научници, било утрврдено дека некои видови зеленчук, за кои порано се верувало дека го зголемуваат ризикот од појавата на гихт, на пр. спанаќот, грашокот, гравот и карфиолот немаат никакво дејство на ризик од појава на оваа болест.
Пунч коцки

Дата: 2010-06-02
Кристофер Колумбо е човекот кој што ги запознал европјаните со вкусот на чоколадото. Тој на своето четврто патување во 1502 година во заливот Хондурас наишол на товарен брод кој што пренесувал се, па меѓудрогото и зрна какао. Од прво Европјаните не го прифатиле вкусот на какаото затоа што бил премногу горчлив и лут, посебно кога содржел чили пиперчиња. Потоа жителите на стариот континент го прифатиле какаото, но го преиначиле рецептот со тоа што му додале мед, шеќер и цимет. Кон крајот на 16 век чоколадото станал скапоцен напиток кој се поврзувал со буржоазијата. До средината на 17 век во Париз биле отворени многу “куќи на чоколадото”, но овој десерт бил резервиран само за елитата. Поради своите квалитети и одличен прималив вкус, полека чоколадото станало десерт за сите класи, посебно во земјите од Медитеранот. Со тек на време чоколадото почнало да се произведува во форма на стапчиња кои биле познати како шпански стапчиња. Во Франција биле познати чоколадните пастили.
Обланда со алва и мед

Дата: 2010-06-01
Според многу научни истражувања, медот содржи состојќи наречени феноли, кои можат да дејствуваат како антиоксиданти. Тие состојки го совладуваат слободните радикали, кои се нестабилни биопродукти на нормалниот метаболизам, а кои предизвикуваат оштетувања на крвните садови и на ДНК-молекулот, што би можело да доведе до појава на рак на други болести

Според истите истражувања е констатирано дека е најдобро да се земаат 2 до 4 лажици мед дневно. Тоа количество мед сигурно ќе ви обезбеди некои антиоксиданти што можат да го подобрат одбрамбениот систем на организмот.
Дамски каприц

Дата: 2010-05-20
Путерот содржи 81% маст и 14-16% вода. Путерот и припаѓа на групата меки масти, со точка на топење од 20 степени целзиусови и се одликува со лесна сварливост и висок степен на искористување во организмот.

Путерот се карактеризира со пријатен мирис и вкус, а значаен е заради присуството на витамините А и Д. Значајно е путерот да биде застапен во исхраната кај децата, но се разбира во дозволени граници.
Фаве ди санти

Дата: 2010-05-19
Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или ккао додаток во најразлични јадења. Исто така се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко.

Бадемите се богати со многу минерали, така што, во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграма манган, 2,75 милиграма магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграма железо и 2,48 милиграма калциум.
Залети

Дата: 2010-05-18
Овие мали пченкарни колачиња од Венето имаат изглед како на сплескан дијамант. Овие колaчиња се крцкави и меки и се одлични за сервирање со чај или за десерт со слатко црвено вино.
Босански локум

Дата: 2010-05-18
Локумот е омилен десерт во Арапските земји, како и во Турција, Бугарија, Србија, Босна и Херцеховина и Македонија.

За добивање посебни врсти локум се додаваат: павлака, разни сокови, прелив од чоколадо, сок од лимон, парчиња бадеми, ореви или лешници...
Кинески бисквити со бадеми

Дата: 2010-05-14
Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 мг. манган, 2,75 мг. магнезиум, 3,4 мг. цинк, 4,3 мг. железо и 2,48 мг. калциум.
Бисквити со ореви

Дата: 2010-05-14
Високата содржина на омега-3 масните киселини ги прави оревите незаменлив помошник во борбата со срцевите заболувања. Штитат од срцев удар и артеросклероза, висок крвен притисок, намалување на "лошиот" и зголемуваат на "добриот" холестерол во крвта.

Оревите се популарни и како "храна за мозокот", повторно поради богаата содржина на Омега-3 масните киселини. Ја стимулираат мозочната активност и го полнат организмот со енергија.

Оревите исто така ги зајакнуваат и коските.

Благодарение на содржаните Омега-3 масните киселини и антиоксиданси оревите го намалуваат ризикот од рак на дојката кај жените.
Киндер пингвин

Дата: 2010-05-13
Чоколадото се смета како одговорно за стимулирање на доброто расположение, односно го поттикнува создавањето на серотонинот (хормонот "за добро расположение") во нашиот организам. Тој е тој кога по некој оброк кај нас предизвикува чувство на пријатност.

По кунсумирањето чоколадо во нашиот организам се ослободуваат ендорфини, кои се нарекуваат и ендогеним или опијати, затоа што имаат природно смирувачко и антидепресивно влијание.

Чоколадото содржи тонизирачки материи како танин, теобрамин и кофеин.
Афионка

Дата: 2010-05-13
Афион (или мак) е растение од фамилијата Ranunculales (макови), од кое се добива опиум и афионово семе.

Семето на белиот афион припаѓа на индискиот вид и се додава на јадењата заради нивно згуснување и арома. Меленото семе од афион, заедно со кокосово брашно, се комбинира како смеса која се додава на крајот од приготвувањето на јадењата. Бидејќи е многу тешко да се сомеле сурово афионово семе, тоа се потпечува на суво, а потоа се толчи или се меша со вода за да се добие конзистентна смеса во вид на тесто.
Колач - мраморни коцки

Дата: 2010-05-13
Јајцата се честа состојка во многу рецепти. Полни се со многу хранливи материи (витамини, протеини, масти) и даваат големи количества енергија. Големата нутритивна вредност на јајцето е логична со оглед на тоа што оплоденото јајце треба да овозможи се што му е потребно за развој на малото пиле. Јајцето содржи околу шест грама протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол.
Индијанери

Дата: 2010-05-12
Чоколадото е "сладок грев", тоа им е добро познато на сите оние кои неуспешно настојуваат да ја победат желбата за тоа црно "задовоство". Многу од нас поради гомета желба за чоколадо, сметаат дека тоа предизвикува зависност, но нив успешно ги демантира психологот Д-р Петер Роџерс од Универзитетот во Бристол, кој тврди дека одредени состојки на чоколадото како што е фенилетиламинот, создаваат опасност, но него го има и во авокадото и сирењето, и тоа во многу поголема концентрација. Копнежот кон чоколадото Роџер го објаснува со фактот дека чоколадата која е многу посакувана храна, мора да се консумира со воздржаност, што ја зголемува нашата желба кон тоа забрането слатко.
Медењаци

Дата: 2010-05-12
Докажано е дека организмот во себе содржи повеќе калциум од храната ако шеќерот се замени со мед, а истото важи и за магнезиумот. Витамините, протеините и некои други материи, иако во медот не ги има многу, сепак даваат предност во човековата исхрана.

Медот им е исто така добро познат и на спортистите затоа што им овозможува брз ивор на енергија (гликоза) и тоа за подолг временски период, заради тоа што содржи фруктоза, која има малку поспоро разградување од гликозата.
Амарети

Дата: 2010-05-11
Со потекло од Азија, лешникот бил познат уште во стариот Рим, каде што се поклонувал како симбол на среќа. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија.

Лешникот припаѓа на фамилијата на суво овошје. Плодот му богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и на неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер.

Ако сакате без мака да ја симнете тенката лушпа на лешникот, ставете ги во плех и во загреана рерна да се запечат 10 минути. Кога ќе се оладат протрлајте ги со крпа или рака и лесно лушпата ќе падне, а вие сте спремни за нова готвачка авантура.
Урмашици

Дата: 2010-04-28
Урмашици
Конгоански колачиња

Дата: 2010-04-27
è до раниот 20 век, кокосот се сметал за парична единица на Никобарските Острови, кои се наоѓаат северно од Суматра. Во јужниот пацифик, парчиња од кокосова лушпа биле обликувани и служени како парички. Во северна Индија кокосот се сметал како симбол на плодноста. Кога жената сакала да зачне, та одела кај свештеник и примала специјален кокос. Исто така, првата цврста маса со која се храни Тајланското бебе се три лажици со свеж кокос, кои им ги дава будистички свештеник. На Бали, на жените им е забрането дури и да го допрат кокосовото дрво, бидејќи и жените и кокосовото дрво имаат способност да се размножуваат, мажите се плашат дека женскиот допир може да ја "исцица" плодноста од кокосовото дрво.
Баклава со суви сливи

Дата: 2010-03-22
Баклавата е многу популарен десерт посебно во нашите краеви и околните земји. Во минатото била подготвувана исклучиво во домовите, а денес може да се набави готова, во супер маркетите.

Името потекнува од турскиот збор baklava.

Ледени коцки

Дата: 2010-03-15
Препорачливо е да се одбегнува чоколадото пред спиење затоа што може да предизвика несоница.

Иако чоколадата е богата со масни материи, сепак тие бргу се варат. Какао путерот, кој е главна липидна состојка во чоколадото во телото се асимилира од 95 до 98 %. Покрај тоа содржи стеаринска киселина - заситена масна киселина која во црниот дроб бргу преминува во олеиснка киселина (т.н. "добра маст"), која во најголемо количество во природата ја наоѓаме во маслиновото масло.

Со консумирање на помали количества на чоколадо ја поттикнуваме концентрацијата и ги јакнеме интелектуалните и психичките способности.

Потребно е да се истакне и дека ако се претера со консумирање на чоколадо може да се постигнат спротивни ефекти, а како први се манифестираат радразливост или потиштеност. Како последица на претераното внесување се јавуваат симптоми на лесна интоксикација. Сепак е разбирливо дека таквиот продукт треба да се консумира во умерени количества и само повремено но никако не треба да се исфрли од исхраната.
Криспи топчиња

Дата: 2010-03-03
Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или како додаток во најразлични јадења. Исто така, се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко.

Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграми манган, 2,75 милиграми магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграми железо и 2,48 милиграми калциум.

Исто така бадемите се и одличен извор на витамините Е, а исто така и витамините од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин.

Докажано е дека бадемите штитат од срцеви напади, а секојдневно консумирање на 45 гр. бадеми го намалува ризикот од појава на срцеви болести.
Парфе со чоколадо

Дата: 2010-03-01
Основните состојки на сите чоколади, покрај какао смесата, какао путерот и шеќерот се и аромите на ванила како и емулаторите лецитин чија задача е поврзување на овие состојки на чоколадото.

Чоколадото е исклучително богато со фосфор и магнезиум а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мк магнезиум, 280 мг фосфор, 100 мг калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр, масти, 9 гр, диетни влакна и 6 гр. белковини.

Освен тоа чоколадото содржи и фолна киселина, бета каротин, лецитин како и витамините Б1, Б2, Б5, Б6 и Е.
Чоколаден cupcakes со урми

Дата: 2010-02-04
Основните состојки на сите чоколади покрај какао смесата, какао путерот и шеќерот, сè и аромите на ванила како и емулаторот лецитин чија задача е поврзување на овие состојки на чоколадото.

Чоколадото е исклучително богато со фосфор и магнезиум, а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум.

Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мг. магнезиум, 280 мг. фосфор, 100 мг. калциум, 12 мг. натриум, 3 мг. железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг. кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр, масти, 9 гр. и 6 гр. белковини.

Освен тоа чоколадото содржи и фолна киселина, бета каротин, како и витамините Б1, Б2, Б5, Б6 и Е.

Чоколадото со повеќе од 50% какао содржи 560 калории а 100 гр. млечно чоколадо 550 калории. Во зависност од видот на чоколадото, т. е. од уделот на какаото и останатите додатоци, млечното чоколадо ќе содржи повеќе калциум, додека чоколадото со лешници или бадеми ќе биде побогато со витамин Е.
Десерт со малини

Дата: 2009-12-29
Десерт со малини
Нугат бомбици

Дата: 2009-12-24
Нугат бомбици
Бомбици од лешници и чоколадо

Дата: 2009-12-22
Бомбици од лешници и чоколадо
Чоколадни бомбици

Дата: 2009-12-16
Чоколадни бомбици
Кокос коцки

Дата: 2009-12-13
Кокос коцки
Труфел торта

Дата: 2009-12-11
Труфел торта
Чоколадно суфле

Дата: 2009-12-11
Чоколадно суфле
Мафини со јагоди и цимет

Дата: 2009-12-09
Мафини со јагоди и цимет
Познатите Американски колачиња - Cookies

Дата: 2009-12-07
Познатите Американски колачиња - Cookies
Колачиња од белки

Дата: 2009-11-29
Колачиња со белки
Какао бисквити

Дата: 2009-11-29
Какао бисквити
Капучино топчиња

Дата: 2009-11-23
Капучино топчиња
Чоколадни бисквитки

Дата: 2009-11-18
Чоколадни бисквитки
Тиквеник

Дата: 2009-11-16
Тиквеник
Баница со локум

Дата: 2009-11-15
Баница со локум
Белини (палачинки)

Дата: 2009-11-15
Белини (палачинки)
Колач од бадеми со шери

Дата: 2009-11-13
Колач од бадеми со шери
Гурабии со џем

Дата: 2009-11-03
Гурабии со џем
Топчиња со кафе

Дата: 2009-11-03
Топчиња со кафе
Ледена бајадера

Дата: 2009-10-30
Ледена бајадера
Овошен колач

Дата: 2009-10-24
Овошен колач
Домашна алва

Дата: 2009-10-20
Домашна алва
Домашен локум од бадеми

Дата: 2009-10-20
Домашен локум од бадеми
Кадаиф во ролни

Дата: 2009-10-14
Кадаиф во ролни
Витки од кадаиф

Дата: 2009-10-14
Витки од кадаиф
Коцки со кикиритки

Дата: 2009-09-22
Коцки со кикирики
Коцки со карамел

Дата: 2009-08-27
Коцки со карамел
Орев колач

Дата: 2009-08-27
Орев колач
Рум штангли

Дата: 2009-08-17
Рум штангли
Какао мафини

Дата: 2009-08-13
Какао мафини
Анзак колачиња

Дата: 2009-08-13
Анзак колачиња
Бајадера со кокос

Дата: 2009-08-13
Бајадера со кокос
Рафаело коцки

Дата: 2009-08-13
Рафаело коцки
Макрони со кокос

Дата: 2009-08-10
Макрони со кокос
Кокос кифлички

Дата: 2009-08-10
Кокос кифлички
Чоколадни мафини

Дата: 2009-08-10
Чоколадни мафини
Колач - Rum Zabaglione

Дата: 2009-08-09
Колач - Rum Zabaglione
Едноставен црно - бел колач

Дата: 2009-08-07
Едноставен црно - бел колач
Крем колач со ореви и кокос

Дата: 2009-08-05
Крем колач со ореви и кокос
Сусам топчиња

Дата: 2009-08-03
Сусам топчиња
Бомбички со ориз

Дата: 2009-08-03
Бомбички со ориз
Штрудла со афион и ореви

Дата: 2009-08-02
Штрудла со афион и ореви
Бајадера

Дата: 2009-08-02
Бајадера
Чоколадни срца

Дата: 2009-07-29
Медени, чоколадни, полнети, слатки... како сакате наречете ги... но името само малку може да го долови вкусот... мора да се пробаат
Витканица со ориз

Дата: 2009-07-20
Витканица со ориз
Чоколадни колачиња

Дата: 2009-07-13
Чоколадни колачиња
Амерички крофни

Дата: 2009-07-09
Благодарност до тетка Оле за рецептот.
Бомбици Рафаело

Дата: 2009-07-09
Бомбици Рафаело
Чешки Ежиња

Дата: 2009-07-09
Чешки Ежиња
Тостеркитe на Ели

Дата: 2009-07-02
Тостерките, се омилени колачиња кај малите деца.
Погодни се за пречекување гости како за седенка.
Се прават лесно и ефтино.

Супер се во комбинација со млеко, чај...

Можете да и се препуштите на вашата гурманска фантазија,
и да ги комбинирате и украсите со мармалад, крем, слатко од јагоди...
Пуслици со урми

Дата: 2009-06-26
Пуслици со урми
Мач мелоу

Дата: 2009-06-26
Мач мелоу
Пишкоти

Дата: 2009-06-18
Пишкоти.
Слатки срца

Дата: 2009-06-18
Слатки срца.
Колач од гриз

Дата: 2009-06-09
Колач од гриз.
Чоколаден колач

Дата: 2009-04-24
Десерт за 6 лица
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг