Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Десерти

Posni-kolaci
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 40
Posni-polneti-kolacinja
Време за подготовка: 40
Време за готвење: 50
Posna-baklava
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 60
Posen-sutlijas
Време за подготовка: 10
Време за готвење: 15
Posni-vanilici
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 30
Posni-medenjaci
Време за подготовка: 10
Време за готвење: 20
Kiflicki-so-vanila-i-orevi
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 20
Tufahii
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 40
Posni-frituli
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 30

Останати рецепти од подкатегоријата:

Посни кокос кифлички

Дата: 2010-12-21
Кокосот не содржи холестерол. Тој е добар извор на: тијамин 0,1 мг во 240 г свеж кокос, рибофлавин 0,1 мг, калциум 58 мг, растителни влакна 2,6 г, витамин Ц 5,8 мг, магнезиум 60 мг и калиум 600 мг.

Лошата страна на кокосот е богатството со натриум 252 мг и големото количество калории 45 што се добиени од шеќерите 6 г.
Топчиња од јаболка

Дата: 2010-08-23
Консумирањето едно јаболко дневно ја подобрува работата на белите дробови, истакнуваат англиските истражувачи. Според тврдењето на научниците од медицинското училиште при болницата "Сент Џорџ“ во Лондон, земањето на најмалку пет јаболка неделно ја подобрува работата на белите дробови. Тие истакнуваат дека ова овошје содржи високо ниво на антиоксидансот флавоноид познат како керцентин, кој помага во заштитата на белите дробови од штетното дејство на загадувачите на околината и чадот од цигарите, се вели во текстот објавен во списанието "Торакс“. Керцентинот исто така се наоѓа во лукот, чајот и во црното вино.
Топчиња од моркови и ореви

Дата: 2010-08-20
Сокот од моркови има многу висока содржина на Бета-каротин. Бета-каротин е провитамин А, што во човечкото тело се пробразува во витамин А. Овој витамин помага за поттикнување на растот, штити од сушење на кожата и очите, и помага за одржување на дигестивниот систем и ја зголемува отпорноста на организмот против бактериски инфекции.

Недостатокот на витамин А може да предизвика голем број проблеми, вклучувајќи забавување на растот, слабеење на видот, сува кожа и сувост во очите. Моркови содржат и други витамини како В, С, D, E и K, и минерали како калциум, фосфор, калај, натриум, бакар, магнезиум и железо. Редовната употреба на сок од моркови има поволно влијание врз состојбата на косата, кожата и ноктите.
Посни топчиња со кикиритки

Дата: 2010-08-19
Консумирањето кикиритки најмалку 5 пати неделно, или пак путер од кикиритки може да го намали двојно ризикот од срцев удар. Во прилог на намалување на холестерол, спречуваат воспаление и ја подобрува состојбата на крвните клетки околу срцето.
Посни фритули

Дата: 2010-08-19
Фритулите се надалеку позната Далматински рецепт, кој традиционалне се подготвува за врме на постите.
Туфахии

Дата: 2010-08-13
Туфакија, (арапски: تفاح tuffàh - јаболко) е босанска национален десерт, со потекло од Персија. Во Босна и Херцеговина е најверојатнодонесен од Османлиите.
Кифлички со ванила и ореви

Дата: 2010-02-23
Оревите се богати со алфа-линоленска киселина, како и со есенција на омега-3 масните киселини, која се смета дека ги храни коските.

Резултатите покажуваат дека поголемо внесување на алфа-линоленската киселина влијае на рамнотежата на коскеното ткиво и го помага неговиот развој.

Ова истражување покажува дека оревите се новиот извор на омега-3 масните киселини, значи уште еден плус извор покрај морската риба.
Посни медењаци

Дата: 2010-02-23
Медот е густа, слатка, сирупова материја, а е производ на пчелите, кој пак е добиен со собирање на овошни и други сокови преработени во желудникот на пчелата.

По дефиниција медот е чиста супстанца, која не е помешана со ни една друга супстанција.

Нутрициони вредности на медот во 100 гр.
- Енергетска вредност 1270 кЈ
- белковини 0.27 гр.
- Јаглени хидрати 81.0 гр.
- Масти 0.0 гр.
- Холестерол 0.0 гр.

1 килограм мед има иста хранливост колку и: 50 кокошкини јајца, 3 кг. риба, 1 кг шунка, 2,5 кг телешко месо, 6 кг. портокали и 10-12 кг. зеленчук.
Посни ванилици

Дата: 2010-02-23
Вкусен десерт, незаменлив дел од посната трпеза.
Посен сутлијаш

Дата: 2009-12-09
Посен сутлијаш
Посна баклава

Дата: 2009-08-04
Посна баклава
Посни полнети колачиња

Дата: 2009-05-14
Џемот е познат во Англија уште од 15 век. Се произведува од разни овошја, може да е од една врста овошје, а може да се направи и од мешавина на две, или повеке овошја.

Се употребува за подготвување на разни колачи, торти и ролати.
Посни колачи

Дата: 2009-05-12
Познато е дека какаото го намалува крвниот притисок, иако со претходно направените студии се укажувало дека какаото не го спречува развојот на срцевите заболувања во текот на долг временски период, имајќи предвид дека спаѓа во исхрана која е богата со маснотии, шеќери и калории.

Холандските научници утврдиле дека најголемите консументи на какао имаат низок крвен притисок и кај нив е регистриран помал број случаи на фатални срцеви заболувања отколку кај тие кои не консумираат какао.

Во студијата таа заслуга им се препишува на антиоксидансите флавоноиди присутни во какаото кои имаат позитивно дејствување и го намалуваат ризикот од штетните последици на холестеролот и други промени кои можат да предизвикаат инфаркт, рак и болести на белите дробови.

Извор: А1
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг