Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Стари Традиционални

Sarma
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 200
Makedonski-bakrdanik
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 80
Khofte-so-grashok
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 90
Biftek-Karpacho
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 70
Domasen-majonez
Време за подготовка: 5
Време за готвење: 20
Zapecheni-piperki
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 30
Tavce-so-peceni-pileski-bataci
Време за подготовка: 60
Време за готвење: 20
Spanak-so-kolbasi
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 40
Vareni-kompiri-so-prsuta
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 40

Останати рецепти од подкатегоријата:

Запечени толумби

Дата: 2010-12-28
Тулумба е вид сладок десерт широко распространет во сите традиционални слаткарници во Македонија и пошироко. Вообичаено се прави од пржено тесто кое потоа се потопува во шербет. Ова е балканско слатко кое потекнува од Анадолија.
Пита со јаболка и моркови

Дата: 2010-12-23
Јаболкото е познато и како "чистач" на крвта, затоа што го намалува нивото на холестеролот, ги зајакнува сите мускули, а посебно мускулите на срцето. Многу е богато со витамините А, Б и Ц, кои ја зголемуваат одбрамбената способност на организмот, а семките од јаболкото, се многу корисни затоа што изобилуваат со јод. Сокот од јаболкото, е одличен напиток за децата, како и за мајките, со тоа што го помагаат лачењето на мајчиното млеко.
Пица мусака

Дата: 2010-12-22
Мусака (грчки: moussakas; романски: musaca; турски: musakka; арапски: musaqqa) е традиционално јадење, кое претежно се подготвува на Балканскиот полуостров и на Блискиот исток. Во земјите на Запад се смета дека мусаката е изворно грчко јадење.
Кисели печурки

Дата: 2010-11-11
Уште во минатото е забележано поврзаност на човекот со печурките. Печурките имаат важна улога во исхраната на Кинеската цивилизација повеќе од 6500 години. Вргањот и Јајчарката се сметале за деликатеси уште пред 2000 години. Покрај хранливата вредност на печурките и нивните квалитети, тие исто така се употребуваат и во медицината, и од нив се изработуваат повеќе медицински препарати. Како медицински помагала моќта на печурките највеќе се употребува во далечниот исток, затоа што западната медицина сеуште ги тестира печурките кои што сите тестови ги поминуваат одлично.
Похован кромид

Дата: 2010-11-09
Кромидот претставува вистински склад на витамин Ц и фолна киселина, а потоа за калиум, калциум и фосфор.

Познато е и дека кромидот помага во намалување на зголемениот холестерол, па заради тоа често се препорачува за одржување на здравјето на срцето и крвните садови. Уште од дамнешни времиња е познат и признат како антибиотик и антиретик - благодарение на витаминот Ц и кверцетинот. Заради тоа, многу луѓе редовно го користат.
Полнети суви пиперки со грав

Дата: 2010-10-20
Гравот е една од најзастапените легоминози во целиот свет, таму каде што климатските услуви го дозволуват неговиот опстанок. Тоа не е случајно со оглед на неговата висока енергетска вредност, а освен тоа тој е и извор на растителните протеини 23-35% и јаглени хидрати 47%.

Гравот е и значаен извор на калиум, калциум и магнезиум. Современата наука за здрава исхрана се залага за негова почеста употреба во исхраната.

Се препорачува барем еден од легаминозите: грав, леќа, грашок или соја како главно јадење 2 до 3 пати седмично. Причината е едноставна – тие не содржат ниту масти, ниту холестерол, а тоа значи подобро здравје и заштита од артериосклероза за сите нејзини импликации.
Крем од краставица

Дата: 2010-10-18
Сто грама краставици даваат само околу 10 калории, па е мошне важен зеленчук во сите диети. Содржат значителни количества на витамините А и Б. Од минералите најмногу има магнезиум и железо, а нешто помалку калциум и фосфор, што е важно за развојот на забите кај децата.

За јадење треба да се избираат плодови кои не се зрели. Младите плодови може да се користат без лупење, т. е. да се сечат со кората, бидејќи тогаш имаат значително повеќе витамин Ц.
Мафини со тиква

Дата: 2010-09-27
Тиквата својот назив го добила од странскиот израз за празен сад, затоа што некои видови тикви имаат таква намена.


Тиквата е уникатно клубенесто овошје. Во плодот на тиквата (кој може да достигне гигантски димензии од 60 и повеќе килограми) има шеќер, целулоза, калциумови соли, калиум, магнезиум, железо, витамини Ц, Б, Б2, ПП и провитамин А. Семето од тиквата содржи 22 до 41 проценти масло, но и смолести материи и органски киселини. Маслото добиено од семето на тиквата, по својот квалитет не заостанува од другите растителни масла, а за разлика од путерот, не е штетно за луѓе на средни и поодмиати години.
Кисели краставички - зимница

Дата: 2010-09-22
Краставиците се зеленчук со мала хранлива вредност и големо количество вода - околу 96 %.

Во 100 грама краставици се содржат само околу 10 калории, па е мошне важен зеленчук во сите диети. Содржат значителни количества на витамините А и Б. Од минералите најмногу има магнезиум и железо, а нешто помалку калциум и фосфор кој е важен за развојот на забите кај децата.
Слатко од грозје

Дата: 2010-09-15
Со помош многу истражувања е потврдено дека консумирањето цна рно грозје и производите од ова овошје, го намалува нивото на маснотиите во крвта и спречува затнување на крвните садови и настанување на тромбоза.

Екстрактот во семките на грозјето делува антиоксидансно, односно спречува оксидација на мастите, оштетување и затнување на крвните ќелии. Поради сите овие својства грозјето може да биде од голема помош, во превенција од настанување и развој на срцевите болести и артеросклероза.
Пикантен кечап

Дата: 2010-09-13
Доматот води потекло од Средна и Јужна Америка, а во Европа е донесен од страна на Шпанците од Перу во 15 век. Тогаш доматот служел само како украсна билка, а веќе од 19 век започнало неговото користење како храна и од тогаш се помасовно се одгледува и користи. Долго постоеше дилема дали доматот е зеленчук или овошје, додека не стигнало до највисокиот суд во САД во 1887 година, каде судот заклучил дека доматот е зеленчук - "Се јаде како супа или како додаток за супата. Со риба и месо како важен дел на оброкот, а не како десерт". Денес во исхраната најмногу го користат Италијаните и Медитеранските народи.
Домашен кечап

Дата: 2010-09-01
Доматот води потекло од Средна и Јужна Америка, а во Европа е донесен од страна на Шпанците од Перу во 15 век. Тогаш доматот служел само како украсна билка, а веќе од 19 век започнало неговото користење како храна и од тогаш се помасовно се одгледува и користи. Долго постоеше дилема дали доматот е зеленчук или овошје, додека не стигнало до највисокиот суд во САД во 1887 година, каде судот заклучил дека доматот е зеленчук - "Се јаде како супа или како додаток за супата. Со риба и месо како важен дел на оброкот, а не како десерт". Денес во исхраната најмногу го користат Италијаните и Медитеранските народи.
Запечен спанаќ со сирење

Дата: 2010-09-01
Во 100 грама спанаќ има околу 1400 милиграми минерални состојки. Нема друг продукт кој може да се мери со спанаќот по богатството на магнезиум - 56 милиграми. Има малку билки кои во себе имаат повеќе железо од спанаќот, а исклучително е богат и со калиум, калциум, натриум, фосфор, манган, бакар, цинк, јод и колбалт. Исто така, спанаќот е богат со витамини, особено со витамин Ц - 60 милиграми, а ги содржи во значителен процент и на сите витамини од групата Б. Присуството на каротин од 4.1 милиграм го обезбедува толку драгоцениот провитамин А.
Татлии

Дата: 2010-08-27
Татлии е вкусен десерт, кој во нашите краеви доаѓа од Турција и станал дел од српската, македонската и бугарската кујна.

Домашна лимонада

Дата: 2010-08-25
Лимонада е име дадено на различни врсти на сокови. Во САД, Канада и Данска, лимонада се однесува на негазиран сок, шеќер и вода.

Во Велика Британија, Австралија, Швајцарија и Нов Зеланд, поимот се однесува на разнобоен, газиран пијалок со вкус на лимон.

Во Индија, лимонадата (исто така позната како "limbu paani", се однесува на негазиран пијалок со сок од лимон, шеќер и вода, во која понекогаш се додава сол.


Егејска салата

Дата: 2010-08-24
Иако постојат многу верзии за потеклото на оваа вкусна салата, потекнува од Македонија, која била подготвувана многу години наназад.

Одлична е за со ракија, мастика или узо, и претставува една од најпопуларните и најпорачуваните салата во ресторантите и кафеаните ширум нашава земја и Балканскиот Полуостров.
Ликер од ореви

Дата: 2010-08-23
Високата содржина на омега-3 масните киселини ги прави оревите незаменлив помошник во борбата со срцевите заболувања. Штитат од срцев удар и артеросклероза, висок крвен притисок, намалување на "лошиот" и зголемуваат на "добриот" холестерол во крвта.

Оревите се популарни и како "храна за мозокот", повторно поради богатата содржина на Омега-3 масните киселини. Ја стимулираат мозочната активност и го полнат организмот со енергија.
Џем од јагоди

Дата: 2010-08-20
Јагодите припаѓаат на родот ружи. Цветот има бела боја, а плодот темно црвена боја. Една од најпознатите култивирани видови е ананас јагодата, која има крупни плодови и слатко-кисел вкус. Шумската јагода е помала од култивиранта, но има поизразена боја и арома.

Во текот на денот, препорачани се од два до четири оброка овошје. Како единица оброк се земаат седум јагоди со средна големина, што приближно изнесува 150 грама. Енергетската вредност по единица оброк е 50 kcal.
Палачинки од компири

Дата: 2010-08-18
Компирот е повеќегодишно зелјесто растение, од животната форма геофити - поседува подземно стебло (тубер, од каде и потекнува латинскиот назив) од типот кртоли. Бојата на цветот варира од бела до розова и виолетова, со силно жолто обоени прашници. Одгледуваните вариетети главно се бесполни (без цветови или со стерилни цветови). Опрашувањето во повеќето случаи е надворешно (инсекти, ветер), но постојат податоци за самоопрашување/самооплодување. Сите вариетети на компирот можат вегетативно да се размножуваат со кртоли. Плод на фертилните вариетети се бобинките кои потсетуваат на малите зелени плодови на доматот. Често кртолите се нарекуваат плодови на компирот, но тоа ботанички е неисправно. Во плодот може да се најдат и до 300 парчиња од семето.

Компирот е една од поважните намирници во човековата исхрана, а бил многу значаен во искоренувањето на гладта во Европа. Во исхраната на човекот се употребува варен и печен, додека суров е благо отровен. Со индустриска постапка од компирот се добива скроб, а со сечење на компирот на тенки листови, потоа со отстранување на скробот и пржење во врело масло се добива чипс. Компирот го напаѓа инсектот компирова златица која може да биде погубна за родот.
Гибаница со јогурт

Дата: 2010-07-26
Редовното консумирање на јогорт, и други намирници кои содржат млечна киселина, помагаат да се одржат забите здрави, според јапонските научници. Меѓутоа, ова не се однесува на млекото и сирењето, порачуваат јапонските научници.

Според нивните истражувања е утврдено дека кја испитаниците , внесувале помалку храна, богата со млечни киселини, во однос на другата група, која имала мала парадентоза. Јапонските научници, исто така мислат дека, при внесувањето на млечни, најважен ефект го постигнува бактеријата lactobacillus, која е застапена во сите производи, кои се богат со млечната киселина.

За да се спречи настанувањето на парантозата, потребно е секојдневно да се консумираат, најмалку 55 милилитри јогурт.
Мармалад од дињи

Дата: 2010-07-20
На дињата обично се присетуваме кога ќе започнат големите жештини, а многу од нас не знаат дека дињата содржи многу витамини и минерали, и дека може значително да допридонесе за нашето здравје.

Тоа што дињата има доста вода е доста корисно, а покрај тоа, лековитите состојки од неа нам ни го надохнадуваат губитокот на минерали во летниот период. Дињата и лубеницата ги сметаме за овошје, иако потекнуваат од семејството на краставиците. За потеклото на дињата мислењата се поделени, па се смета дека некои врсти потекнуваат од Индија и Иран, а некои од Африка.

Дињата се употребува во исхраната во речиси сите земји во светот. Таа е едногодишна билка, најчесто со топчест облик, со жолта, портокалова или зелена боја.

Постојат повеќе дињи кои настанале со вкрстување, а се рзаликуваат по големина, боја, облик, мирис и вкус, но сите се хранливи и ниско калорични. Дињата на нашата трпеза најчесто се наоѓа во периодот јуни-август, но благодарение на оранжериите на нашите пазари достапна е од пролет, па се до касна есен.
Капини со мед

Дата: 2010-07-20
Мдот е двапати посладок од шеќерот затоа што содржи фруктоза а воедно е посиромашен за енергија затоа што не содржи вода. Обичниот шеќер или сахароза е дисахарид и телото прво со помош на ензимите го разделува на гликоза и фруктоза. Бидејќи медот е веќе природен шеќер, нашиот организам нема потреба да го разделува. Значи медот е подобар за варење и затоа е погоден за човековиот организам а особено за малечките деца кои имаат чувствително варење, исто така и за болните и стари лица.

Докажано е дека и организмот во себе содржи повеќе калциум од храната ако шеќерот се замени со мед, а истото важи и за магнезиумот. Витамините, протеините и некои други материи, иако во медот не ги има многу, сепак даваат предност во човековата исхрана.
Слатко од лубеница

Дата: 2010-07-16
Ниту едно друго овошје ја нема таа моќ да освежи како слатката и сочна лубеница полна со вода. Иако лубениците денес може да се најдат во маркетите во текот на целата година, сепак треба да се знае тоа е летно овошје и нивниот квалитет е најдобар во летните месеци.

Слатката срцевина на лубеницата е богата со витамин Ц, витамин А, витамин Б6 и Б1 (неопходни за продукција на енергија), но таа содржи и калиум, магнезиум и сосема малку калории. Оваа овошка е одлична за гасење на жедта во топлите летни денови, но лубеницата помага да се смират и воспалителните процеси кои може да предизвикаат астма, артериосклероза, дијабетес, артритис.

Со оглед на тоа што лубеницата содржи големо количество вода и помалку калории од другите овошки, таа дава повеќе хранливи материи на единица калорија, што е одличен сооднос за човечкиот организам.

Како член на фамилијата Cucurbitaceae, лубеницата е роднина на тиквата, дињата и лејката. Формата на лубениците може да е тркалезна, но и поиздолжена, а кај нас најчесто се застапени видовите со темни и светли зелени линии на кората.

Кога бирате лубеница, посвежите плодови се познаваат по зелените рачки.
Посен кадаиф

Дата: 2010-06-28
Незаменлив дел од нашата стара традиционална празнична трпеза.
Виткана пита со спанаќ

Дата: 2010-06-28
Спанаќот е едногодишна или двогодишна билка со сочни зелени листови и со цветови во вид на клас, со хлорофил најбогат зеленчук. Поради големото присуство на минерали и витамини, спанаќот го нарекуваат и како "крал на зеленчукот".
Сува пита со ореви

Дата: 2010-06-22
Оревите се плодови на дрвото орев, од семејство Оревоцветни. Постојат многу видови Оревоцветни дрва, но главните видови ореви кои ги консумираме се три: Англиски (персиски), црн и бел орев.

Најраспространет во Европа е Англискиот орев, познат уште како Juglans regia. Тој уште се нарекува персиски, бидејќи потекнува од Индија и областите околу Каспиското Море. Внесен е во Европа од трговци од Римската империја во ІV век. Може да доживее до 300-400 години, па затоа Римјаните го почитувале како свето дрво. Англискиот орев е со тенко куќиште, лесно за кршење.

Оревот е богат со Омега-3 масни киселини, витамини А, Ц, Е, П и од групата Б, минерали магнезиум, јод, бакар, калциум, манган, фосфор, цинк, железо, висококвалитетни протеини со голема содржина на аминокиселината триптофан.
Хранливи вредности на 100 г ореви: 654 калории, 65 мг маснотии, 15 мг протеини и 14 мг јаглехидрати.
Гулаш од печурки

Дата: 2010-06-10
Уште во минатото е забележано поврзаност на човекот со печурките. Печурките имаат важна улога во исхраната на Кинеската цивилизација повеќе од 6500 години. Вргањот и Јајчарката се сметале за деликатеси уште пред 2000 години. Покрај хранливата вредност на печурките и нивните квалитети, тие исто така се употребуваат и во медицината, а од нив се изработуваат повеќе медицински препарати. Како медицински помагала моќта на печурките највеќе се употребува во далечниот исток, затоа што западната медицина сеуште ги тестира печурките кои што сите тестови ги поминуваат одлично.
Јуфки со павлака

Дата: 2010-06-01
Јуфки со павлака
Полнети јаболка

Дата: 2010-05-11
Јаболкото е познато како "чистач" на крвта, затоа што го намалува нивото на холестеролот, ги зајакнува сите мускули, а посебно мускулите на срцето. Многу е богато со витамините А, Б и Ц, кои ја зголемуваат одбрамбената способност на организмот, а семките од јаболкото, се многу корисни затоа што изобилуваат со јод. Сокот од јаболкото, е одличен напиток за деца, како и за мајките, со тоа што го помагаат лачењето на мајчиното млеко.
Потаж од моркови

Дата: 2010-04-22
Најважната состојка на морковите е каротинот што во 100 грама го има пет пати повеќе од дневната потреба на возрасен човек. Покрај каротинот, морковите содржат витамин Е, помалку витамин Ц и витамините Б1, Б2 и Б6.

Од минералите најмногу има калиум и калциум, потоа фосфор, магнезиум и железо. Калциумот од морковите лесно се апсорбира, што е важно како превентива против остеопорозата.
Гратениран спанаќ

Дата: 2010-04-20
Калоричната вредност на спанаќот не е голема, односно таа изнесува 22 kcal во 100 грама спанаќ, затоа што има во себе содржи малку белковини, јагленохидрати и масти. Тоа го вбројува во редот на продукти кои може обилно да се користат без штетни последици. Но, поради присуството на оксалната киселина не смеат да го консумираат бубрежно болните лица.
Вегетаријански гулаш

Дата: 2010-03-12
Гулашот или gulyás потекнува од унгарската кујна, а е широко распространет, кој највеќе се подготвува во Централна Европа и Балканските земји.

По традиција тој се смета за едноставно домашно јадење. Кај нас тој најчесто се јаде во ресторанти, бидејќи долгото подготввање кое е потребно за ова јадење, го прави непрактичен за едно работно семејство.
Посна сарма од кисела зелка

Дата: 2010-02-26
Зелката може да се користи свежа, а додека пак скиселената е основа на многубројни специјалитети.

Свежа најчесто се подготвува како салата, но може и да се вари, да се пржи и да се користи во јадења што се печат.

Денешната постапка за киселеење зелка, во минатото преку зимата била единствен извор на витамин Ц.

Чаша сурутка наутро може да послужи против мамурлук.

Се подготвува во комбинација со зеленчук, месо, ориз и тестенини.

Од кисела зелка во Македонија традиционално се подготвува сарма, без која не може да се замисли прославата на новогодишните празници.
Лиснати кифли

Дата: 2010-02-23
Легендата вели дека кога отоманските Турци упаднале во унгарски град, локалните пекари кои ја почнале својата работа во почетокот на денот, помогнале во алармирањето на војската, а со самото тоа помогнале во пораз на непријателската инвазија.

За да ја симболизираат нивните победа, пекарите своите кифли ги правеле во знакот на турската полумесечина.

Зборот kifli прв пат е употребен во 1785 и е со австриско - германско потекло, каде се нарекува Kipfel.
Посни кифлички со џем

Дата: 2010-02-22
Нашите препознатливи вкусни кифлички, подготвувани од многу генерации.
Пржени лебчиња со јајца

Дата: 2010-02-01
Типично балканско јадење, кое е идеално за појадок.

Овој рецепт, исто така, во речиси сите краеви на нашата земја е доста често подготвуван од страна на домаќинките.

Во Источна Македонија се наречени "Рибанки" - Поздрав до Даниела Стоиманова.

Во Куманово се нарекуваат "Пржени кришке" - Поздрав до Сунчица Томиќ.

Во Велес се нарекуваат "Пржени рибанчиња" - Поздрав до Леонид Димески.
Ќебапи

Дата: 2010-01-29
Подготовката е доста позната на нашите простори, уживањето во нивниот вкус и арома уште повеќе.

Ви посакуваме добар апетит.
Обланда со месо

Дата: 2010-01-29
Голема благодарност до Лиле Банова од Битола за овој рецепт.

Потеклото на обландите е од Босна.

Денес обландите се типичен балкански рецепт, кој најчесто се подготвува со сладок фил (чоколадо, локум), но и на ваков начин со мелено месо.
Прасе на колец

Дата: 2010-01-29
Вистинско гурманско јадење, за вистински мераклии.

Типичен балкански специјалитет, незаменлив во друштвен или фамилијарен излет.

Чорба од интегрален ориз

Дата: 2010-01-28
Интегралниот ориз е доста сличен со обичниот бел ориз во тоа што имаат идентичен број на калории, јаглехидрати и масти.

Но главната разлика, покрај бојата е во содржината на витамините, кои што, при обработката за добивање на белиот ориз (белиот ориз се добива со обработка на интегралниот) значително се намалуваат, а тоа се, витамините Б1, Б3 како и железо.
Супа од цвекло

Дата: 2010-01-28
Цвеклото потекнува од средоземјето. Ова двегодишно растение со темноцрвен вретенест корен и темнозелени листови, влегува во редот на најкорисни и најлековити градинарски култури. Се користи целото растение, а може да се употребува во текот на целата година.

Богато е со витамини и минерали. Лесно сварливо е и може да се јаде без ограничувања.

Покрај изобилството со хранливи материи (јаглехидрати, белковини и масти), цвеклото ги содржи речиси сите минерални состојќи: калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур, литиум, стронциум, бром...

Поседува значајни количини на витамини Б1, Б2, Ц, како и витамини Б12 кој е редок во растителната храна, па цвеклото е особено важно во исхраната на вегетаријанците. Присуството на антоцијани влијае при обновувањето на крвта и има антиканцерогено дејство.

Цвеклото има исклучително поволни ефекти во случаи на деминерализација на коските и забите. Присутниот јод помага во борбата против артериосклероза и го забавува процесот на стареење.
Прилепски ширден

Дата: 2010-01-14
Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот.
Гурмански варен компир

Дата: 2010-01-14
Овој тип на приготвување на компирот е алтернативно решение за печениот компир во масло, кој според новите сознанија на нутриционистите се смета дека е помалку здрав за конзумирање.
Кајгана со ајвар

Дата: 2010-01-14
Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија.

Најдобриот ајвар се произведува во домаќинствата, затоа што само преку внимателна рачна работа може да се постигне целосно отстранување на лушпата и семето од пиперката што го гарантира чистиот вкус на ајварот. Тој е редовен и постојан дел од зимницата затоа што најлесно се конзервира и најдолго може да опстои во зимскиот период од годината.
Пита со праз и блитва

Дата: 2009-12-30
Пита со праз
Варено црвено вино

Дата: 2009-12-24
Варено црвено вино
Ориз со сос од сушени домати

Дата: 2009-12-23
Ориз со сос до сушени домати
Шопска салата

Дата: 2009-12-16
Шопска салата
Тава со печурки и сланина

Дата: 2009-12-11
Тава со печурки и сланина
Мрзлива баница

Дата: 2009-11-17
Мрзлива баница
Вртена пита

Дата: 2009-11-17
Вртена пита
Ајвар салата

Дата: 2009-11-10
Ајвар салата
Мекици

Дата: 2009-10-30
Мекици
Селско месо

Дата: 2009-10-29
Селско месо
Греана ракија

Дата: 2009-10-29
Греана ракија
Турлитава

Дата: 2009-10-29
Турлитава
Ѓомлезе

Дата: 2009-10-29
Ѓомлезе
Пастрмајлија

Дата: 2009-10-29
Пастрмајлија
Чорба со леќа

Дата: 2009-10-22
Чорба со леќа
Ајвар

Дата: 2009-10-19
Ајвар
Пинџур

Дата: 2009-10-18
Пинџур
Македонски Ѓувеч со праз

Дата: 2009-09-24
Македонски гувеч со праз
Суви кременадли во тесто

Дата: 2009-09-14
Суви кременадли во тесто
Погача

Дата: 2009-08-26
Погача
Летна манџа со модар домат

Дата: 2009-08-25
Ова јадење е една од варијантите на подготвување на летните манџи. Покрај легендарните пиперки овој рецепт содржи и модри патлиџани кои даваат посебен вкус.
Летна тава

Дата: 2009-08-17
За подготвување се користат летни зеленчуци. Понекогаш, ако немате некоја од состојките наведени во рецептот, можете да ја изоставите, немојте веднаш само за тоа да одите на пазар. Во овој рецепт можете лесно да го вметнете некој друг зеленчук како тиквичка, целер. Може да ги менувате и количествата на состојките и да правите комбинации според она што го имате дома, и секако ова јадење да го прилагодите според вашиот вкус и вкусот на вашето семејство.

Летната тава е богата со минерали, витамини, има доволно количество протеини и малку маст. Овој оброк не само што е многу вкусен, туку и убаво изгледа кога ќе ја сервирате.
Сарма од лозови листови

Дата: 2009-08-13
Сарма од лозови листови
Гулаш

Дата: 2009-08-13
Гулаш
Зелник со зеље

Дата: 2009-08-11
Зелник со зеље
Поширани јајца на бела палента

Дата: 2009-08-11
Поширани јајца на бела палента
Палента со спанаќ и сирење

Дата: 2009-08-11
Палента со спанаќ и сирење
Пиперки и домати со јајца

Дата: 2009-08-11
Пиперки и домати со јајца
Супа со кнедли

Дата: 2009-08-10
Супа со кнедли
Сарма со сланина

Дата: 2009-08-10
Сарма со сланина
Македонска салата

Дата: 2009-08-07
Македонска салата
Залиена пита од зеље

Дата: 2009-08-04
Залиена пита од зеље
Мусака од кисела зелка

Дата: 2009-08-04
Мусака од кисела зелка
Тавче гравче

Дата: 2009-08-04
Тавче гравче
Ќофте во доматен сос

Дата: 2009-08-03
Ќофте во доматен сос
Пиперки полнети со урда

Дата: 2009-07-25
Пиперка (Capsicum annum)
Постојат многу голем број на рецепти во кои се користат пиперките.
Карактеристично за нашите простори се мирисот на печени пиперки при припремање на ајварот.
Пиперката е традиционален зеленчук и како таков се наоѓа во безброј рецепти.
Едно од полесните јадења се пиперките полнети со урда.
Крофни од модри домати

Дата: 2009-07-20
Крофни од модри домати
Јанија со спанаќ

Дата: 2009-07-20
Јанија со спанаќ
Мусака од целер

Дата: 2009-07-13
Мусака од целер
Печен грав со домати

Дата: 2009-07-13
Печен грав со домати
Класичен чипс

Дата: 2009-07-12
Класичен чипс
Полнето пиле

Дата: 2009-07-10
Голема благодарност до Дијана Герасимовска за рецептот.
Раженчиња од јунешко и кромид

Дата: 2009-07-10
Раженчиња од телешко и кромид
Ролат со колбаси и сланина

Дата: 2009-07-10
Ролат со колбаси и сланина
Лубенички (колачиња)

Дата: 2009-07-09
Лубенички (колачиња)
Варени компири со пршута

Дата: 2009-07-09
Варени компири со пршута
Спанаќ со колбаси

Дата: 2009-07-09
Спанаќ со колбаси
Тавче со печени пилешки батаци

Дата: 2009-07-03
Јадење кое секоја куќа го има барем еднаш подготвено. Многу вкусно и примамливо.
Голема благодарност до Сања Димитриевска од Куманово за рецептот.
Запечени пиперки

Дата: 2009-07-03
Запечени пиперки
Домашен мајонез

Дата: 2009-07-03
Домашен мајонез
Бифтек Карпачо

Дата: 2009-07-03
Бифтек Карпачо
Ќофте со грашок

Дата: 2009-06-30
Ќофте со грашок
Македонски бакрданик

Дата: 2009-06-15
Македонски бакрданик.
Сарма

Дата: 2009-05-18
Белата зелка е составена од мазни и сјајни листови, а бојата и е од белузлаво зелена до зелена.

Во зависност од времето на берењето, зелката ја разликуваме рани, средно ранидоцни и трајни, односно зимски сорти.

Зелката најзчесто се користи зготвена во најразлични јадења во САД, кај нас најчесто употребувана во сарма, изрендана како свежо јадење, а исто така и како кисела зелка.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг