Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Свинско

Svinsko-so-praz
Време за подготовка: 40
Време за готвење: 50
Pikantno-svinsko
Време за подготовка: 60
Време за готвење: 80
Gurmanska-salama
Време за подготовка: 50
Време за готвење: 40
Kofte-so-kromid
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 60
Polneta-pleskavica
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 30
Tikvicki-polneti-so-meso
Време за подготовка: 20
Време за готвење: 40
Oriz-so-bademi-ananas-i-prsuta
Време за подготовка: 30
Време за готвење: 30
Kolbasi-so-kaskaval
Време за подготовка: 25
Време за готвење: 30
Fiseci-polneti-so-krem-od-pavlaka-i-ren
Време за подготовка: 15
Време за готвење: 10

Останати рецепти од подкатегоријата:

Печени ребра во рерна во црвен сос

Дата: 2012-12-20
Печени ребра во рерна во црвен сос
Кременадли во сос од јаболка

Дата: 2012-10-12
Кременадли во сос од јаболка
Ролувани колбаси со кромид и жајфија

Дата: 2012-10-04
Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси.
Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава.
Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.
Кременадли во јаворов сируп

Дата: 2012-09-24
Кременадли во јаворов сируп
Топчиња од колбаси

Дата: 2012-09-11
Топчиња од колбаси
Пилешко - свински ражничи на скара

Дата: 2012-09-04
Пилешко - Свински Ражничи на Скара
Куглов од мелено месо и сланина

Дата: 2010-12-10
Во некои земји како Велика Британија, Ирска, Канада и во САД се избегнува јадењето на телешко месо, бидејќи се смета за нечовечко.

Од друга страна, телешкото месо претставува една од главните продукти на Италијанската и Француската кујна.

Во Германија и некои други земји, телешко месо се смета само месото од телиња под 150 кг кои имаат светла боја. Потешките од 150 гр. се сметаат за говедско месо.
Запечени колбаси во тесто

Дата: 2010-10-27
Се смета дека првите колбаси датираат уште од 3000 години пред н.е. а биле направени од Шумерите кои живееле на територијата на денешен Ирак. За Китејските традиционални колбаси "Лачанг", кои биле подготвувани од козјо и јагнешко месо, се спомнува околу 589 година пред н.е.

Денес се консумираат во целиот свет. исто така, денес постојат и најразлични начини на припремање на најразлични видови на колбаси.

Само во Германија постојат повеќе од 1000 видови колбаси.
Свинско филе во бел сос

Дата: 2010-10-04
Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси.

Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава.

Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.
Полнети кременадли

Дата: 2010-09-28
Свинското месо е најпопуларно месо во светот, се консумира свежо, во разни големини и преработено на најралични начини, вклучувајќи ги кременадлите и колбасите или чадено за шунка, сланина, сушени колбаси или други продукти. Затоа што свињите можат да бидат заразени со паразитската болест трихиноза, свежото свинско месо мора да се вари до температура од 71°C за да се уништи паразитот.

Свинското месо е забрането со религиозни закони на исламот и на јудаизамот.
Поховани свински шницли

Дата: 2010-09-16
Свинското месо е најпопуларно месо во светот, се консумира свежо, во разни големини и преработено на најралични начини, вклучувајќи ги кременадлите и колбасите или чадено за шунка, сланина, сушени колбаси или други продукти. Затоа што свињите можат да се заразени со паразитската болест трихиноза, свежото свинско месо мора да се вари до температура од 71°C за да се уништи паразитот.

Свинското месо е забрането со религиозни закони на исламот и на јудаизамот.
Ричет

Дата: 2010-08-25
Вдомаќинето јадење, комбинација на намирници со кои имаат израснато генерации во нашите краеви. Една од многу бројните варијанти на јадења со грав, во случаов стариот добар рецепт на Ричет, односно грав со јачмен.

Според модерните трендови во комбинираната исхрана, оваа комбинација на грав со житарки сосема одговара на современиот поим за здрава исхрана.
Мусака од грав

Дата: 2010-06-30
Грав е едногодишно растение од фамилијата Fabaceae, со големо разнообразие, од кои околу 15 се култивирани. Најраспространет е обичниот грав (лат. Phaseolus vulgaris), кој се дели на два подвида: висок (веткач) и низок (легач).

Според формата на семето, постојат пет вида: sphericus, elipticus, oblongus, compresus, subcompresus.

Потекнува од Јужна Америка. Во светот се одгледува на околу 230.000.000 хектари. Кај нас е застапен на 4.500 - 5.000 хектари во чист посев и на 8.000 - 9.000 хектари во здружен посев. Оптималната температура за одгледување е 20 – 22 степени целзиусови. Се одгледува главно заради зрелото зрно (семето), кое има висока хранлива вредност:

* белковини (26%);
* масти (2%);
* јаглени хидрати (52%);
* минерални материи (2,5%);
* витамини (B1, B2, С, Е, К, PP) и
* аминокиселини.
Поховани свински котлети

Дата: 2010-05-06
Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси.

Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава.

Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.
Српска плескавица

Дата: 2010-04-29
Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава.
Свинско со пиперки

Дата: 2010-03-16
Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси.

Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава.

Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.
Мешани раженчиња

Дата: 2010-02-09
Потеклото на раженчињата може да се бара во недостигот на масло за готвење во Блискиот Исток, што го отежнало готвењето на големи јадења, додека урбаните економии или развиени земји тој проблем го решиле со сецкање на месото на мали парченца и така го пласирале на пазарот.

Името е по потекло од Персија, додека арабската традиција вели дека ова јадењето било измислено од средовековните ирански војници кои ги користеле своите мачеви за да го печат месото на оган.
Шведски палачинки со месо

Дата: 2010-02-02
Нема сомнеж дека палачинките се приготвуваат во целиот свет. Тие можат да бидат слатки или солени зависно од тоа со каков фил се полнат.

Секој народ има свој вид на палачинки, но на сите им е заедничко што се пржат на ист начин, што тестото има речиси ист состав, со сосема мали разлики. Добрите мајстори на ова јадење, што подеднакво го сакаат и најмалите и постарите, се согласуваат дека палачинки најдобро е да се прават од два дела млеко и еден дел вода, малку сол, 2 јајца, 2-3 лажици шеќер, доколку се приготвуваат слатки палачинки, брашно - за да се добие потребната густина и кора од лимон.

Исто така, мајсторите за палачинки советуваат дека најдобро е палачинките да се матат со миксер или жица за матење, за да се добие сосема хомогена маса.

И уште еден совет за успешни палачики: Замесенето тесто треба да се "одмори" барем половина час пред да се почне со пржење на палачинките.

За палачинките треба да се знае дека може да се приготвуваат и само со кисела вода.
Свински кременадли на италијански начин

Дата: 2010-01-25
Денес, италијанска национална кујна е една од најпопуларните во светот, која се развила во текот на вековите, а нејзините корени се уште во ІV век пред новата ера.

Значителни промени во кујната на Апенинте настапуваат со создавањето на Новиот свет, со што во текот на вековите таа претрпува значителни промени, а посебно со воведување на нови зеленчуци како што се компирот, доматите, пиперката и пченката, кои се централни делови од модерната кујна.

Состојките и јадења варираат според регионот. Има многу значајни регионални јадења, кои не се сметаат за национални, туку за регионални. Многу јадења, кои во минатото биле подготвувани само во некои делови на Италија во денешно време се подготвуваат во различни варијанти во целиот свет. Сирењето и виното, исто така се незаменливи намирници од оваа кујна, играат различни улоги, како на национално ниво, така и на светско ниво во многу варијатни.

Кафето, особено еспресо и капучино, се многу важен дел од културата и кујната на Италија.
Свинско филе во сос од печурки и кари

Дата: 2009-12-14
Свинско филе во сос од печурки и кари
Ќофтиња од модар домат

Дата: 2009-12-12
Ќофтиња од модар домат
Полнето свинско филе со домати, босилок и сланина

Дата: 2009-11-17
Полнето свинско филе со домати, босилок и сланина
Гувеч со свинско месо

Дата: 2009-11-03
Гувеч со свинско месо
Кременадли со прелив од пиво

Дата: 2009-11-02
Кременадли со прелив од пиво
Свинско печење со сливи

Дата: 2009-10-29
Свинско печење со сливи
Свинско печење со костени и црвена зелка

Дата: 2009-10-28
Свинско печење со костени и црвена зелка
Швајцарски свински грб

Дата: 2009-10-22
Швајцарски свински грб
Свинско филе на ориентален начин

Дата: 2009-10-02
Свинско филе на ориентален начин
Свинско печење “Флорида”

Дата: 2009-10-02
Свинско печење “Флорида”
Дански шницли

Дата: 2009-10-02
Дански шницли
Полнето филе

Дата: 2009-09-24
Полнето филе
Фишеци полнети со крем од павлака и рен

Дата: 2009-09-14
Фишеци полнети со крем од павлака и рен
Колбаси со кашкавал

Дата: 2009-09-04
Колбаси со кашкавал
Ориз со бадеми, ананас и пршута

Дата: 2009-08-16
Ориз со бадеми, ананас и пршута
Тиквички полнети со месо

Дата: 2009-08-05
Тиквички полнети со месо
Полнета плескавица

Дата: 2009-08-05
Полнета плескавица
Ќофте со кромид

Дата: 2009-07-20
Ќофте со кромид
Гурманска салама

Дата: 2009-07-03
Гурманска салама
Пикантно свинско

Дата: 2009-06-08
Пикантно свинско.
Свинско со праз

Дата: 2009-05-15
Што се однесува до температурата на печење, независно од тоа кој дел од свинското месо се пржи или пече, потрбно е долго да се готват, додека месото не постигне 70 C степени, така што на оваа температура сигурно се уништуваат ларвите на трихинелозата (вид кончести црви).

Во германија е задолжително прегледувањето на свинското месо поради трихинелозата, така што ризикот од купување заразено месо е многу мал.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг