Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3742 kcal
Шеќери 342 g
Масти 228 g
Јаглехидрати 120 g
Протеини 58 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Чупава Ката

Чупава Ката
Објавено: 09/07/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 250 грама Шеќер
  • 150 грама Ореви
  • 50 милилитри Млеко
  • 150 грама Маргарин
  • 300 грама Брашно
  • 150 грама Џем
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Чупава Ката

ПОДГОТОВКА:

Тесто:
3 жолчки се матат со 3 лажици шеќер.
3-4 лажици млеко се додаваат со 300 грама брашно, пола кесица прашак за пециво и една ванила.
Се се меша и се додава 150 грама маргарин. Се добива масно тесто

Фил:
3 белки се матат со 250 грама шеќер. Во белките се додаваат 4 лажици џем и 200 грама толчени ореви.
Тестото се дели на три дела. Едниот дел се лепи во подмачкан плех. Се става пола фил.
Над филот се ренда второто тесто. Над тоа се става остатокот од филот и над филот се ренда третото тесто.

Се пече додека да се стврдне ренданото тесто (околу 20-30 минути во зависност од јачината на рерната).

Се прска со прах шеќер.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Штрудла од смокви и јаболки Штрудла од смокви и јаболки

Струдла од смокви и јаболки

Мармалед од јаболка и афион Мармалед од јаболка и афион

Консумирањето едно јаболко дневно ја подобрува работата на белите дробови, истакнуваат англиските истражувачи. Според тврдењето на научниците од медицинското училиште при болницата "Сент Џорџ“ во Лондон, земањето на најмалку пет јаболка неделно ја подобрува работата на белите дробови. Тие истакнуваат дека ова овошје содржи високо ниво на антиоксидансот флавоноид познат како керцентин, кој помага во заштитата на белите дробови од штетното дејство на загадувачите на околината и чадот од цигарите, се вели во текстот објавен во списанието "Торакс“. Керцентинот исто така се наоѓа во лукот, чајот и во црното вино.

Мармалад од праски Мармалад од праски

Мармалад од праски

Мармалад од сливи со рум Мармалад од сливи со рум

Мармалад сливи со рум

Брз компот од јаболка Брз компот од јаболка

Брз компот од јаболка

Слатко од вишни Слатко од вишни

Слатко од вишни

Вафли со маст Вафли со маст

Вафли со маст

Баклава со кисела вода Баклава со кисела вода

Баклава со кисела вода

Мармалад од сливи Мармалад од сливи

потребна количина за 1 тегла мармалад е отприлика 1 кг сливи.

Џем од боровинки Џем од боровинки

Џем од боровинки




Коментари:

  • Од: Irena anastasova
  • [ 1.08.2009 10:06:30 ]
>> Многу вкусно изгледа само не пишува дали се пече и колку време ?
  • Од: ljuba gorgievska
  • [ 6.08.2009 14:41:35 ]
>> probano, mnogu e vkusno i dolgo stoi.sekoj da go proba
Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг