Нутрициона Листа за рецептот

Калории 7186 kcal
Шеќери 753 g
Масти 473 g
Јаглехидрати 54 g
Протеини 8 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Киндер обланда

Киндер обланда
Објавено: 13/08/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 700 грама Шеќер
  • 100 грама Чоколадо
  • 1   Обланда/ди
  • 400   Млеко во прав
  • 550 грама Маргарин
  • 1500 милилитри Вода


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Основните состојки на сите чоколади покрај какао смесата, какао путерот и шеќерот, се и аромите на ванила како и емулаторите лецитин чија задача е поврзување на овие состојки на чоколадото.

Чоколадото е исклучително богато со фосфор и магнезиум а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мк магнезиум, 280 мг фосфор, 100 мг калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр, масти, 9 гр, диетни влакна и 6 гр. белковини.

ПОДГОТОВКА:

Измешајте го шеќерот со водата.

Во мешавината додадете го маргаринот и изматете со миксер.

Со лесно мешање додадете го млекото во прав, па масата поделете ја два дела.

Еден дел да остане бел, а во другиот додадете 100 гр. истопено чоколадо.

Корите филувајте ги наизменично.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Амарети Амарети

Со потекло од Азија, лешникот бил познат уште во стариот Рим, каде што се поклонувал како симбол на среќа. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија. Лешникот припаѓа на фамилијата на суво овошје. Плодот му богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и на неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер. Ако сакате без мака да ја симнете тенката лушпа на лешникот, ставете ги во плех и во загреана рерна да се запечат 10 минути. Кога ќе се оладат протрлајте ги со крпа или рака и лесно лушпата ќе падне, а вие сте спремни за нова готвачка авантура.

Бомбици со кикирики Бомбици со кикирики

Кикиритките се важно оружје во борбата против срцев удар, според резултатите од последните истражувања американските експерти. Во текот на студискиот период, кое траеше 22 години експертите на Универзитетот Харвард испитуваа околу шест илјади жени со дијабетес од тип два, со што се зголемува ризикот од срцев напад и мозочен удар. Овие жени имаа специјален режим на исхрана, како и на секои две до четири години тие пополнуваа прашалници за начинот исхраната и навиките при користењето на намирниците.

Криспи топчиња Криспи топчиња

Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или како додаток во најразлични јадења. Исто така, се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко. Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграми манган, 2,75 милиграми магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграми железо и 2,48 милиграми калциум. Исто така бадемите се и одличен извор на витамините Е, а исто така и витамините од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин. Докажано е дека бадемите штитат од срцеви напади, а секојдневно консумирање на 45 гр. бадеми го намалува ризикот од појава на срцеви болести.

Кекс од лешници со крем од чоколадо Кекс од лешници со крем од чоколадо

Со потекло од Азија, лешникот бил познат како симбол на среќата. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија. Лешникот припаѓа на фамилијата суво овошје. Плодот му е богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, кој има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер.

Ледени коцки Ледени коцки

Препорачливо е да се одбегнува чоколадото пред спиење затоа што може да предизвика несоница. Иако чоколадата е богата со масни материи, сепак тие бргу се варат. Какао путерот, кој е главна липидна состојка во чоколадото во телото се асимилира од 95 до 98 %. Покрај тоа содржи стеаринска киселина - заситена масна киселина која во црниот дроб бргу преминува во олеиснка киселина (т.н. "добра маст"), која во најголемо количество во природата ја наоѓаме во маслиновото масло. Со консумирање на помали количества на чоколадо ја поттикнуваме концентрацијата и ги јакнеме интелектуалните и психичките способности. Потребно е да се истакне и дека ако се претера со консумирање на чоколадо може да се постигнат спротивни ефекти, а како први се манифестираат радразливост или потиштеност. Како последица на претераното внесување се јавуваат симптоми на лесна интоксикација. Сепак е разбирливо дека таквиот продукт треба да се консумира во умерени количества и само повремено но никако не треба да се исфрли од исхраната.

Индијанери Индијанери

Чоколадото е "сладок грев", тоа им е добро познато на сите оние кои неуспешно настојуваат да ја победат желбата за тоа црно "задовоство". Многу од нас поради гомета желба за чоколадо, сметаат дека тоа предизвикува зависност, но нив успешно ги демантира психологот Д-р Петер Роџерс од Универзитетот во Бристол, кој тврди дека одредени состојки на чоколадото како што е фенилетиламинот, создаваат опасност, но него го има и во авокадото и сирењето, и тоа во многу поголема концентрација. Копнежот кон чоколадото Роџер го објаснува со фактот дека чоколадата која е многу посакувана храна, мора да се консумира со воздржаност, што ја зголемува нашата желба кон тоа забрането слатко.

Рум штангли Рум штангли

Рум штангли

Бомбици Рафаело Бомбици Рафаело

Бомбици Рафаело

Нугат бомбици Нугат бомбици

Нугат бомбици

Овошен колач Овошен колач

Овошен колач




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг