Нутрициона Листа за рецептот

Калории 4266 kcal
Шеќери 162 g
Масти 348 g
Јаглехидрати 107 g
Протеини 69 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Колачиња со јаболки и ореви

Колачиња со јаболки и ореви
Објавено: 08/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шеќер
  • 30 милилитри Рум
  • 200 грама Ореви
  • 250 грама Маргарин
  • 4 лажица/ци Какао
  • 1   Жолчка/ки
  • 500 грама Брашно
  • 100 грама Блага павлака
  • 1000 грама Јаболки


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пита со јаболки и ореви

ПОДГОТОВКА:

Тесто: со миксер изматете ги жолчките и шеќерот. Додајте ги павлаката и маргаринот, матете да добиете лесна и мазна смеса. Потоа вмешајте го брашното со печивото и завршете го месењето. Тестото поделете го на два дела. Првиот дел расукајте го во големина на тавата за печење и ставете во подготвената и со маргарин намачкана тава. Намачкајте со мармалад и ставете го филот.

Фил: белките изматете ги во цврст снег, постепено додавајте шеќер, како, рум и оревите. На крај вмешајте ги ренданите јаболки. Убаво измешајте и рапоредете врз мармаладот.

Вториот дел тесто расукајте го и оставете го над филот. Тестото избоцкајте го со вилушката и питата печете ја околу половина час на 200 степени.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Зелник Зелник

Зелник

Пита со ореви Пита со ореви

Пита со ореви

Мини пити со урда Мини пити со урда

Мини пити со урда

Виткана пита од ориз и праз Виткана пита од ориз и праз

Виткана пита од ориз и праз

Месена пита со јаболки Месена пита со јаболки

Уште од древните времиња, јабокото се користи свежо, печено во лушпа или варено. Во народната медицина, чајот од јаболкото, можеби повеќе од илјада години, се користи како идеално средство против реума, камења во бубрезите, мигрена, авитаминоза, склероза, како диоретик, и за ублажување на отоците. Прашакот од исушенита лушпи од јаболкото, го регулира метаболизмот, додека чајот од сувиот плод на јаболкото, обично исечен на крукчиња, се користи како додатна терапија на акутните инфекции на дишните патишта и зарипнат глас, за лечење на ларингитисот со правење гаргара од чај, а се препорачува и за осетливи гласни жици. Јаболкото е познато и како "чистач" на крвта, затоа што го смалува нивото на холестеролот, ги зајакнува сите мускули, а посебно мускулите на срцето. Многу е богато со витамините А, Б и Ц, кои ја зголемуваат одбрамбената способност на организмот, а семките од јаболкото, се многу корисни затоа што изобилуваат со јод. Сокот од јаболкото, е одличен напиток за деца, како и за мајките, со тоа што го помагаат лачењето на мајчиното млеко.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг