Нутрициона Листа за рецептот

Калории 7933 kcal
Шеќери 500 g
Масти 598 g
Јаглехидрати 415 g
Протеини 134 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Крем колач со ореви и кокос

Крем колач со ореви и кокос
Објавено: 05/08/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Шеќер во прав
  • 150 грама Шеќер
  • 100 грама Ореви
  • 5 лажица/ци Масло
  • малку лажица/ци Лимонов сок
  • 600 грама Крем сирење
  • 350 грама Кокосово брашно
  • 1   Белка/ки
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 40 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Крем колач со ореви и кокос

ПОДГОТОВКА:

Кора: калап за торта намачкајте го со путер. Во соодветен сад на средна температура испржете го кокосовото брашно. Додајте ги оревите и пржете уште малку, и тие да се испржат. Додајте го маслото и брзо мешајте додека. Тргнете од ринглата и истурете во подготвениот калап. Рапоредете по дното и префрлете во фрижидер.

Испржете го кокосовото брашно за глазурата и оставете на страна да се лади.

Полнење: рерната вклучете ја на 180 степени. Со миксер на средна брзина матете ги сирењето со шеќерот, околу 3 минути. Продолжете го матењето и додавајте ги јајцата едно по едно. Кога ќе го додадете последното јајце не матете долго. Додајте ги сокот од лимон и измешајте. Истурете врз изладената кора, израмнете и ставете во рерната. Печете околу 30 минути, краевите ќе се зацрвенат и кренат. Но, колачот сеуште не е готов. Продолжете го печењето, краевите проверете ги со чепкалка дали се испечени а средината треба да се "тресе".

Додека колачот се пече подгответе ја глазурата: белката со ванилата изматете ја во мека пена. Додајте го шеќерот и изматете цврст снег. Вмешајте го и кокосовото брашно, измешајте и внимателно истурете врз полнењето. Израмнете и вратете ја тавата во рерна па печењето продолжете го уште 15-20 минути.

Извадете од рерната и оставете да се лади во калапот уште 15 минути. Потоа внимателно со нож одвоете ги страните од калапот, отворете ги страните и колачот оставете потполно да се олади.

Оставете во фрижидер барем 6-7 часа пред служењето.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Какао бисквити Какао бисквити

Какао бисквити

Колач - Rum Zabaglione Колач - Rum Zabaglione

Колач - Rum Zabaglione

Кадаиф во ролни Кадаиф во ролни

Кадаиф во ролни

Афионка Афионка

Афион (или мак) е растение од фамилијата Ranunculales (макови), од кое се добива опиум и афионово семе. Семето на белиот афион припаѓа на индискиот вид и се додава на јадењата заради нивно згуснување и арома. Меленото семе од афион, заедно со кокосово брашно, се комбинира како смеса која се додава на крајот од приготвувањето на јадењата. Бидејќи е многу тешко да се сомеле сурово афионово семе, тоа се потпечува на суво, а потоа се толчи или се меша со вода за да се добие конзистентна смеса во вид на тесто.

Бомбици Рафаело Бомбици Рафаело

Бомбици Рафаело

Криспи топчиња Криспи топчиња

Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или како додаток во најразлични јадења. Исто така, се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко. Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграми манган, 2,75 милиграми магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграми железо и 2,48 милиграми калциум. Исто така бадемите се и одличен извор на витамините Е, а исто така и витамините од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин. Докажано е дека бадемите штитат од срцеви напади, а секојдневно консумирање на 45 гр. бадеми го намалува ризикот од појава на срцеви болести.

Витканица со ориз Витканица со ориз

Витканица со ориз

Фаве ди санти Фаве ди санти

Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или ккао додаток во најразлични јадења. Исто така се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко. Бадемите се богати со многу минерали, така што, во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграма манган, 2,75 милиграма магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграма железо и 2,48 милиграма калциум.

Белини (палачинки) Белини (палачинки)

Белини (палачинки)

Босански локум Босански локум

Локумот е омилен десерт во Арапските земји, како и во Турција, Бугарија, Србија, Босна и Херцеховина и Македонија. За добивање посебни врсти локум се додаваат: павлака, разни сокови, прелив од чоколадо, сок од лимон, парчиња бадеми, ореви или лешници...




Коментари:

  • Од: Elena Siljanovska
  • [ 5.08.2009 22:18:15 ]
>> лелеееееееее лудило !
Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг