Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3169 kcal
Шеќери 0 g
Масти 500 g
Јаглехидрати 0 g
Протеини 0 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Лиснати кифли

Лиснати кифли
Објавено: 23/02/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 200 милилитри Маслиново масло
  • 375 грама Маргарин
  • 50 милилитри Вода
  • 750 грама Брашно


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Легендата вели дека кога отоманските Турци упаднале во унгарски град, локалните пекари кои ја почнале својата работа во почетокот на денот, помогнале во алармирањето на војската, а со самото тоа помогнале во пораз на непријателската инвазија.

За да ја симболизираат нивните победа, пекарите своите кифли ги правеле во знакот на турската полумесечина.

Зборот kifli прв пат е употребен во 1785 и е со австриско - германско потекло, каде се нарекува Kipfel.

ПОДГОТОВКА:

Од брашното, маслото, малку сол и млака вода замесете средно тврдо тесто.

Тестото расукајте го во форма на правоаголник и изрендајте 1/3 од маргаринот.

Преклопете ги страните кон средината и потоа уште еднаш, како што се витка листесто тесто.

Оставете го тестото половина час во фрижидер, па уште два пати повторете ја постапката.

Потоа расукајте една голема кора и сечете разни форми или виткајте кифли.

Наредете ги во плех намачкан со маргарин и печете 20 минути во рерна загреана на 200 степени.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Мекици Мекици

Мекици

Џем од јагоди Џем од јагоди

Јагодите припаѓаат на родот ружи. Цветот има бела боја, а плодот темно црвена боја. Една од најпознатите култивирани видови е ананас јагодата, која има крупни плодови и слатко-кисел вкус. Шумската јагода е помала од култивиранта, но има поизразена боја и арома. Во текот на денот, препорачани се од два до четири оброка овошје. Како единица оброк се земаат седум јагоди со средна големина, што приближно изнесува 150 грама. Енергетската вредност по единица оброк е 50 kcal.

Погача Погача

Погача

Похован кромид Похован кромид

Кромидот претставува вистински склад на витамин Ц и фолна киселина, а потоа за калиум, калциум и фосфор. Познато е и дека кромидот помага во намалување на зголемениот холестерол, па заради тоа често се препорачува за одржување на здравјето на срцето и крвните садови. Уште од дамнешни времиња е познат и признат како антибиотик и антиретик - благодарение на витаминот Ц и кверцетинот. Заради тоа, многу луѓе редовно го користат.

Пиперки и домати со јајца Пиперки и домати со јајца

Пиперки и домати со јајца

Варени компири со пршута Варени компири со пршута

Варени компири со пршута

Мусака од кисела зелка Мусака од кисела зелка

Мусака од кисела зелка

Гратениран спанаќ Гратениран спанаќ

Калоричната вредност на спанаќот не е голема, односно таа изнесува 22 kcal во 100 грама спанаќ, затоа што има во себе содржи малку белковини, јагленохидрати и масти. Тоа го вбројува во редот на продукти кои може обилно да се користат без штетни последици. Но, поради присуството на оксалната киселина не смеат да го консумираат бубрежно болните лица.

Раженчиња од јунешко и кромид Раженчиња од јунешко и кромид

Раженчиња од телешко и кромид

Пита со јаболка и моркови Пита со јаболка и моркови

Јаболкото е познато и како "чистач" на крвта, затоа што го намалува нивото на холестеролот, ги зајакнува сите мускули, а посебно мускулите на срцето. Многу е богато со витамините А, Б и Ц, кои ја зголемуваат одбрамбената способност на организмот, а семките од јаболкото, се многу корисни затоа што изобилуваат со јод. Сокот од јаболкото, е одличен напиток за децата, како и за мајките, со тоа што го помагаат лачењето на мајчиното млеко.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг