Нутрициона Листа за рецептот

Калории 170 kcal
Шеќери 10 g
Масти 100 g
Јаглехидрати 0 g
Протеини 0 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Мекици

Мекици
Објавено: 30/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 10 грама Шеќер
  • малку   Сол
  • 100 милилитри Масло
  • 1   Квасец
  • 1 килограм/и Брашно


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Мекици

ПОДГОТОВКА:

 Квасецот се раствора во една чаша млака вода.

Потоа во длабок сад се меси тестото додавајќи 900 гр. брашно и водата од чашата со квасецот (доколку оваа вода е малку, додаваме само топла вода).

Откако тестото добро ќе се измеси се остава да отстои на топло за да нарасне.

Откако тестото ќе нарасне, во тава на оган се загрева поголема количина на масло.

А потоа од тестото се кинат парчиња и со раце се обликуваат кори во форма на тавата и една по една се пржат.

Откако ќе се испржат ставете ги во една чинија да се исцеди маслото.
 
- Совет од
Васе Крстеска (преку Facebook):
"Капнете неколку капки ракија за да не се полнат многу со масло. 1 Капаче ракија на едно кило брашно. Се капнува во тестото"

- Совет од Елизабета Петровиќ (преку Facebook):
"Пробајте како што е напишана рецептата и кога ќе стасаат посипете пола лажиче пециво и измешајте ги па после пржете ги. Ќе бидат многу меки и нема да бидат мрсни. Најбитно е тестото да не биде ниту многу меко ниту многу тврдо.i"

- Совет од Светлана Костовска (преку Facebook):
"Да не ви гори маслото ставете 3-5 зрна жив грав во маслото и пржете колку сакате, наздравје :)))"

 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Тава со печурки и сланина Тава со печурки и сланина

Тава со печурки и сланина

Пржени лебчиња со јајца Пржени лебчиња со јајца

Типично балканско јадење, кое е идеално за појадок. Овој рецепт, исто така, во речиси сите краеви на нашата земја е доста често подготвуван од страна на домаќинките. Во Источна Македонија се наречени "Рибанки" - Поздрав до Даниела Стоиманова. Во Куманово се нарекуваат "Пржени кришке" - Поздрав до Сунчица Томиќ. Во Велес се нарекуваат "Пржени рибанчиња" - Поздрав до Леонид Димески.

Јанија со спанаќ Јанија со спанаќ

Јанија со спанаќ

Џем од јагоди Џем од јагоди

Јагодите припаѓаат на родот ружи. Цветот има бела боја, а плодот темно црвена боја. Една од најпознатите култивирани видови е ананас јагодата, која има крупни плодови и слатко-кисел вкус. Шумската јагода е помала од култивиранта, но има поизразена боја и арома. Во текот на денот, препорачани се од два до четири оброка овошје. Како единица оброк се земаат седум јагоди со средна големина, што приближно изнесува 150 грама. Енергетската вредност по единица оброк е 50 kcal.

Залиена пита од зеље Залиена пита од зеље

Залиена пита од зеље

Ајвар Ајвар

Ајвар

Пита со праз и блитва Пита со праз и блитва

Пита со праз

Гулаш од печурки Гулаш од печурки

Уште во минатото е забележано поврзаност на човекот со печурките. Печурките имаат важна улога во исхраната на Кинеската цивилизација повеќе од 6500 години. Вргањот и Јајчарката се сметале за деликатеси уште пред 2000 години. Покрај хранливата вредност на печурките и нивните квалитети, тие исто така се употребуваат и во медицината, а од нив се изработуваат повеќе медицински препарати. Како медицински помагала моќта на печурките највеќе се употребува во далечниот исток, затоа што западната медицина сеуште ги тестира печурките кои што сите тестови ги поминуваат одлично.

Ориз со сос од сушени домати Ориз со сос од сушени домати

Ориз со сос до сушени домати

Ќебапи Ќебапи

Подготовката е доста позната на нашите простори, уживањето во нивниот вкус и арома уште повеќе. Ви посакуваме добар апетит.




Коментари:

  • Од: Martin Mincoroff
  • [30.10.2009 17:00:18 ]
>> MMMMMMMMM Mi se jadat Mekici !!!!
Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг