Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1491 kcal
Шеќери 130 g
Масти 60 g
Јаглехидрати 173 g
Протеини 60 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Овошен колач

Овошен колач
Објавено: 24/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шеќер во прав
  • 50 грама Суво грозје
  • 10 милилитри Рум
  • 50 грама Ореви
  • 1 лажица/ци Лимонов сок
  • 60 грама Брашно
  • 1   Белка/ки
  • 50 грама Џем
  • 6   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Овошен колач

ПОДГОТОВКА:

Белките и шеќерот се матат во цврста маса на што постепено и се додаваат една по една жолчка, на врв на ножот сол и на крај брашното. Масата внимателно се меша, па се остура во претходно подмачкан и набрашнет плех.

Се пече на 200 степени додека колачот не се вцрви, односно додека тестото не почне да се одделува од работ на тепсијата. Печениот колач се вади од плехот и се става на салвета на која е распореден шеќер, па се остава добро да се олади. Потоа на средината се сече така што да се добијат две кори.

Долната кора се мачка  со помешани разни џемови  во кое има додадено сечкани ореви и исечено суво грозје и рум. Се покрива со другата кора  и се премачкува со глазура.

Глазурата се приготвува на тој начин што шеќерот во прав , белката и една лажица  сок од лимон се матат  додека масата стане густа и бела. Премачканиот колач со глазура се става неколку минути  во млака рерна за да се стегне масата. Одозгора колачот се украсува со вишни од слатко или со цреши, а уште е поефектно ако имате зашеќерено овошје.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Криспи топчиња Криспи топчиња

Постојат два вида на бадеми, слатки и горчливи. Слатките бадеми се јадат свежи, пржени или како додаток во најразлични јадења. Исто така, се преработуваат за добивање на бадемов путер, масло или бадемово млеко. Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграми манган, 2,75 милиграми магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграми железо и 2,48 милиграми калциум. Исто така бадемите се и одличен извор на витамините Е, а исто така и витамините од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин. Докажано е дека бадемите штитат од срцеви напади, а секојдневно консумирање на 45 гр. бадеми го намалува ризикот од појава на срцеви болести.

Кокос коцки Кокос коцки

Кокос коцки

Бомбички со ориз Бомбички со ориз

Бомбички со ориз

Урмашици Урмашици

Урмашици

Пунч коцки Пунч коцки

Кристофер Колумбо е човекот кој што ги запознал европјаните со вкусот на чоколадото. Тој на своето четврто патување во 1502 година во заливот Хондурас наишол на товарен брод кој што пренесувал се, па меѓудрогото и зрна какао. Од прво Европјаните не го прифатиле вкусот на какаото затоа што бил премногу горчлив и лут, посебно кога содржел чили пиперчиња. Потоа жителите на стариот континент го прифатиле какаото, но го преиначиле рецептот со тоа што му додале мед, шеќер и цимет. Кон крајот на 16 век чоколадото станал скапоцен напиток кој се поврзувал со буржоазијата. До средината на 17 век во Париз биле отворени многу “куќи на чоколадото”, но овој десерт бил резервиран само за елитата. Поради своите квалитети и одличен прималив вкус, полека чоколадото станало десерт за сите класи, посебно во земјите од Медитеранот. Со тек на време чоколадото почнало да се произведува во форма на стапчиња кои биле познати како шпански стапчиња. Во Франција биле познати чоколадните пастили.

Брзи колачи со чоколадо Брзи колачи со чоколадо

Чоколадото се користело кај Средно-Американските цивилизации, односно се користело семето од какао дрвото Theobroma, кое било одгледувано од многу цивилизации од времето пред Колумбо како што се Маите и Ацтеките. Семето било основа кое измешано со вода се користело како основна компонента за разни пијалоци, како слатки така и горчливи, кои биле наменети за најплеменитите луѓе и свештениците. Чоколадото се прави со ферментирано и печено семе земено од мешунката на тропското какао дрво Theobroma cacao, кое потекнувало од ниските предели на Јужна Америка, Средна Америка и Мексико, но сега се одгледува во сите тропски предели. Семето има интензивен горчлив вкус. Крајните продукти се познати како „чоколада“ или „какао“.

Бомбици Рафаело Бомбици Рафаело

Бомбици Рафаело

Посни ишлери Посни ишлери

Посни ишлери

Кокос кифлички Кокос кифлички

Кокос кифлички

Brownies колачи Brownies колачи

Со потекло од Азија, лешникот бил познат уште во стариот Рим, каде што се поклонувал како симбол на среќа. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија. Лешникот припаѓа на фамилијата на суво овошје. Плодот му богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и на неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг