Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1491 kcal
Шеќери 130 g
Масти 60 g
Јаглехидрати 173 g
Протеини 60 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Овошен колач

Овошен колач
Објавено: 24/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шеќер во прав
  • 50 грама Суво грозје
  • 10 милилитри Рум
  • 50 грама Ореви
  • 1 лажица/ци Лимонов сок
  • 60 грама Брашно
  • 1   Белка/ки
  • 50 грама Џем
  • 6   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Овошен колач

ПОДГОТОВКА:

Белките и шеќерот се матат во цврста маса на што постепено и се додаваат една по една жолчка, на врв на ножот сол и на крај брашното. Масата внимателно се меша, па се остура во претходно подмачкан и набрашнет плех.

Се пече на 200 степени додека колачот не се вцрви, односно додека тестото не почне да се одделува од работ на тепсијата. Печениот колач се вади од плехот и се става на салвета на која е распореден шеќер, па се остава добро да се олади. Потоа на средината се сече така што да се добијат две кори.

Долната кора се мачка  со помешани разни џемови  во кое има додадено сечкани ореви и исечено суво грозје и рум. Се покрива со другата кора  и се премачкува со глазура.

Глазурата се приготвува на тој начин што шеќерот во прав , белката и една лажица  сок од лимон се матат  додека масата стане густа и бела. Премачканиот колач со глазура се става неколку минути  во млака рерна за да се стегне масата. Одозгора колачот се украсува со вишни од слатко или со цреши, а уште е поефектно ако имате зашеќерено овошје.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Јафа коцки Јафа коцки

Кое било од неколкуте видови мали дрвја или грмушки од родот агруми и нејзините плодови, се одгледува во тропските и суптропските области, тркалезниот плод речиси има рапава, масна кора и сочно внатрешно месо богато со витаминот Ц. Главните комерцијлни видови се кинескиот портокал, мандарините, морскиот портокал без семки. Дрвото има широко, сјајни зелени листови со средна големина, рачки на листовите со тесни крилца и многу мирисни цветови. На неговото дрво зреат плодови обично од 50 до 80 години. Портокалите го губат својот квалитетот кога ќе паднат од дрвото, па затоа се берат кога се целосно зрели.

Кинески бисквити со бадеми Кинески бисквити со бадеми

Бадемите се богати со многу минерали, така што во 100 грама бадеми има: 2,5 мг. манган, 2,75 мг. магнезиум, 3,4 мг. цинк, 4,3 мг. железо и 2,48 мг. калциум.

Колач со крем од кафе Колач со крем од кафе

Кафето не треба да се консумира повеќе од три пати дневно. Иако лекарите не се согласни кога станува збор за тоа колку кафето е штетно или полезно за здравјето, во последно време доаѓаат до интересни заклучоци дека кафето всушност е од голема корист за нас.

Карузо коцки Карузо коцки

Чоколадата е исклучително богата со фосфор и магнезиум, а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мг. магнезиум, 280 мг. фосфор, 100 мг. калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг. кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр. масти, 9 гр. диетни влакна и 6 гр. белковини. Освен тоа чоколадото содржи и фолна киселина, бета каротин, лецитин како и витамините Б1, Б2, Б5, Б6 и Е.

Мaфини со кокос и чоколадо Мaфини со кокос и чоколадо

Сè до раниот 20 век, кокосот се сметал за парична единица на Никобарските Острови, кои се наоѓаат северно од Суматра. Во јужниот пацифик, каде парчиња од кокосова лушпа биле обликувани и служени како парички. Во северна Индија кокосот се сметал како симбол на плодноста. Кога жената сакала да зачне, та одела кај свештеник и примала специјален кокос. Исто така, првата цврста маса со која се храни Тајланското бебе се три лажици со свеж кокос, кои им ги дава будистички свештеник. На Бали, на жените им е забрането дури и да го допрат кокосовото дрво, бидејќи и жените и кокосовото дрво имаат способност да се размножуваат, мажите се плашат дека женскиот допир може да ја "исцица" плодноста од кокосовото дрво.

Анзак колачиња Анзак колачиња

Анзак колачиња

Чешки Ежиња Чешки Ежиња

Чешки Ежиња

Кекс од лешници со крем од чоколадо Кекс од лешници со крем од чоколадо

Со потекло од Азија, лешникот бил познат како симбол на среќата. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија. Лешникот припаѓа на фамилијата суво овошје. Плодот му е богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, кој има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупени лешници може да се чуваат и во фрижидер.

Бајадера Бајадера

Бајадера

Домашна алва Домашна алва

Домашна алва




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг