Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2577 kcal
Шеќери 100 g
Масти 107 g
Јаглехидрати 175 g
Протеини 118 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Парена торта со млеко

Парена торта со млеко
Објавено: 02/07/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шеќер
  • 1 парче/чиња пециво
  • 1000 милилитри Млеко
  • 100 грама Гриз
  • 1 парче/чиња Ванила
  • 80 грама Брашно
  • 6   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 10 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Освен за баба, дедо и вашето мало детенце, овој колач е супер ужинка или може да ви биде слатка вечера.

Многу е повкусен кога е оладен во ладилник.

ПОДГОТОВКА:

Материјалот е за тестото.



Прво се матат јајцата, се додава шеќерот.



Може да ставите повеќе гриз, ќе видите дали ќе биде потребно за да се добие густина на тестото.

Се става во тавче со малку зејтин и брашно.


Се пече на 200 степени. По бојата ќе видите кога е готово.

Потоа, откако ќе го извадите тестото, додека малку да се олади, го подготвувате млекото.

На тивок оган го варите млекото и му додавате 7-10 лажици шеќер.

Додека е жешко млекото, го посипувате врз тестото.

Оставате да се олади.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Чоколадна торта Чоколадна торта

Денес, под поимот „чоколадо“ најчесто се подразбира на чоколадните плочки направени како комбинација од семе на какао, маснотии, шеќер и други состојки кои имаат точка на топење малку помала од телесната температура. Содржи и алкалоиди како што се теобромин и фенетиламин и има многубројни физиолошки ефекти на телото (се поврзува со нивото на сератонин во мозокот). Чоколадото често се произведува во мали калапи во форма на правоаголници, животни, луѓе или објекти кои служат за славење на некои фестивали ширум светот. На пример, постојат калапи во форма на зајаци или јајца за Велигден, парички за Ханука, Св. Никола (или Дедо Мраз) за Божиќ и срца за Денот на вљубените. Чоколадото може да се прави и во вид на пијалок наречен какао или топло чоколадо, кое потекнува од Маите и Ацтеките.

Песок торта Песок торта

Песок торта

Рафаело торта Рафаело торта

Евтина торта за подготвување, исклучително сочна и блага.

Пита од тиква Пита од тиква

Пита од тиква

Ледена торта Ледена торта

Ледена торта

Лешник торта Лешник торта

Лешникот расте уште многу одамна во Европа и Мала Азија. Денес расте и како див лешник.

Лешникот расте на дрво, кое може да биде високо и до 7м, а зрее во средината на август. Јатката е многу вкусна, а е обвиена со кафеава обвивка и дрвена лушпа.

Шварцвалд торта Шварцвалд торта

Слатката павлака е масниот дел од млекото, добиен со центрифугирање. Колку е поголема содржината на масти во павлаката, толку е подобар мирисот.

Павлаката се користи за подобрување на вкусот на јадењата. Исто така павлаката преставува и основа на десертите.

Карамел торта Карамел торта

Млекото најчесто значи хранлива течност произведена од женките цицачи. Тоа ја обезбедува основната исхрана на новороденчињата пред нивниот организам да може да дигестира различни видови храна. Млекото се преработува во млечни производи како што се павлака, путер, јогурт, сирење, лактоза, суво млеко и други продукти.

Брза торта Брза торта

Брза торта

Чоколадна маркиза Чоколадна маркиза

Чоколадото се смета за одговорно за стимулирање на доброто расположение, односно го поттикнува создавањето на серотонинот (хормонот "за добро расположение") во нашиот организам. Тој е тој кога по некој оброк кај нас предизвикува чувство на пријатност. По кунсумирањето чоколадо во нашиот организам се ослободуваат ендорфини, кои се нарекуваат и ендогеним или опијати, затоа што имаат природно смирувачко и антидепресивно влијание. Чоколадото содржи тонизирачки материи како танин, теобрамин и кофеин.




Коментари:

  • Од: Dobrila Trpevska
  • [ 8.07.2009 19:45:46 ]
>> Лапни голтни :) :) :)
Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг