Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2817 kcal
Шеќери 15 g
Масти 144 g
Јаглехидрати 247 g
Протеини 146 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Пица мусака

Пица мусака
Објавено: 22/12/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Оригано
  • 250 милилитри Млеко
  • 2 лажица/ци Масло
  • 1000 грама Компир
  • 200 грама Кашкавал
  • 100 милилитри Доматно пире
  • 3   Јајца/це
  • 200 грама Шунка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Мусака (грчки: moussakas; романски: musaca; турски: musakka; арапски: musaqqa) е традиционално јадење, кое претежно се подготвува на Балканскиот полуостров и на Блискиот исток. Во земјите на Запад се смета дека мусаката е изворно грчко јадење.

ПОДГОТОВКА:

Компирот сварете го, па исечете го на крогови и наредете го во огноотпорен сад премачкан со масло.

Прелијте го со јајцата изматени со млекото, па запечете во рерна за да се добие кора.

Потоа, извадете го од рерната и одозгора прелијте со густо пире од домати.

Преку пирето од домати наредете ги парчињата шунка, а одозгора ренданиот кашкавал.

Потоа, попрскајте со малку оригано и вратете уште малку во рерна, додека кашкавалот убаво не се запече.
 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Егејска салата Егејска салата

Иако постојат многу верзии за потеклото на оваа вкусна салата, потекнува од Македонија, која била подготвувана многу години наназад. Одлична е за со ракија, мастика или узо, и претставува една од најпопуларните и најпорачуваните салата во ресторантите и кафеаните ширум нашава земја и Балканскиот Полуостров.

Поширани јајца на бела палента Поширани јајца на бела палента

Поширани јајца на бела палента

Мекици Мекици

Мекици

Пржени лебчиња со јајца Пржени лебчиња со јајца

Типично балканско јадење, кое е идеално за појадок. Овој рецепт, исто така, во речиси сите краеви на нашата земја е доста често подготвуван од страна на домаќинките. Во Источна Македонија се наречени "Рибанки" - Поздрав до Даниела Стоиманова. Во Куманово се нарекуваат "Пржени кришке" - Поздрав до Сунчица Томиќ. Во Велес се нарекуваат "Пржени рибанчиња" - Поздрав до Леонид Димески.

Тавче со печени пилешки батаци Тавче со печени пилешки батаци

Јадење кое секоја куќа го има барем еднаш подготвено. Многу вкусно и примамливо. Голема благодарност до Сања Димитриевска од Куманово за рецептот.

Посна сарма од кисела зелка Посна сарма од кисела зелка

Зелката може да се користи свежа, а додека пак скиселената е основа на многубројни специјалитети. Свежа најчесто се подготвува како салата, но може и да се вари, да се пржи и да се користи во јадења што се печат. Денешната постапка за киселеење зелка, во минатото преку зимата била единствен извор на витамин Ц. Чаша сурутка наутро може да послужи против мамурлук. Се подготвува во комбинација со зеленчук, месо, ориз и тестенини. Од кисела зелка во Македонија традиционално се подготвува сарма, без која не може да се замисли прославата на новогодишните празници.

Мусака од целер Мусака од целер

Мусака од целер

Полнети суви пиперки со грав Полнети суви пиперки со грав

Гравот е една од најзастапените легоминози во целиот свет, таму каде што климатските услуви го дозволуват неговиот опстанок. Тоа не е случајно со оглед на неговата висока енергетска вредност, а освен тоа тој е и извор на растителните протеини 23-35% и јаглени хидрати 47%. Гравот е и значаен извор на калиум, калциум и магнезиум. Современата наука за здрава исхрана се залага за негова почеста употреба во исхраната. Се препорачува барем еден од легаминозите: грав, леќа, грашок или соја како главно јадење 2 до 3 пати седмично. Причината е едноставна – тие не содржат ниту масти, ниту холестерол, а тоа значи подобро здравје и заштита од артериосклероза за сите нејзини импликации.

Тава со печурки и сланина Тава со печурки и сланина

Тава со печурки и сланина

Пинџур Пинџур

Пинџур




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг