Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1016 kcal
Шеќери 23 g
Масти 129 g
Јаглехидрати 38 g
Протеини 54 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Пиперки полнети со урда

Пиперки полнети со урда
Објавено: 25/07/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Урда
  • малку   Сол
  • 500 грама Пиперки
  • 60 милилитри Маслиново масло
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пиперка (Capsicum annum)
Постојат многу голем број на рецепти во кои се користат пиперките.
Карактеристично за нашите простори се мирисот на печени пиперки при припремање на ајварот.
Пиперката е традиционален зеленчук и како таков се наоѓа во безброј рецепти.
Едно од полесните јадења се пиперките полнети со урда.

ПОДГОТОВКА:

Пиперките треба да се со тенка лушпа, средно долги и не многу тенки. Исечете им ги рачките и извадете го семето од нив.


Изматете го јајцето и во него додадете ја урдата. Сето тоа убаво изматете го со вилушка. Додадете ја градинарската чубрика (по желба) и посолете ако има потреба (ако урдата е сосема несолена).


Секоја пиперка, со мало лажиче наполнете ја со подготвената урда.


Во тавче ставете ги маслото и поредете ги пиперките да се пржат. Немојте да го покривате тавчето. Пржете додека малку не поруменат пиперките. Извадете ги од тавчето и кога ќе се подоладат, излупете ги.




Рашник
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Лубенички (колачиња) Лубенички (колачиња)

Лубенички (колачиња)

Пастрмајлија Пастрмајлија

Пастрмајлија

Посен кадаиф Посен кадаиф

Незаменлив дел од нашата стара традиционална празнична трпеза.

Пица мусака Пица мусака

Мусака (грчки: moussakas; романски: musaca; турски: musakka; арапски: musaqqa) е традиционално јадење, кое претежно се подготвува на Балканскиот полуостров и на Блискиот исток. Во земјите на Запад се смета дека мусаката е изворно грчко јадење.

Палента со спанаќ и сирење Палента со спанаќ и сирење

Палента со спанаќ и сирење

Ќофте со грашок Ќофте со грашок

Ќофте со грашок

Сарма од лозови листови Сарма од лозови листови

Сарма од лозови листови

Домашен мајонез Домашен мајонез

Домашен мајонез

Раженчиња од јунешко и кромид Раженчиња од јунешко и кромид

Раженчиња од телешко и кромид

Кисели краставички - зимница Кисели краставички - зимница

Краставиците се зеленчук со мала хранлива вредност и големо количество вода - околу 96 %. Во 100 грама краставици се содржат само околу 10 калории, па е мошне важен зеленчук во сите диети. Содржат значителни количества на витамините А и Б. Од минералите најмногу има магнезиум и железо, а нешто помалку калциум и фосфор кој е важен за развојот на забите кај децата.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг