Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1016 kcal
Шеќери 23 g
Масти 129 g
Јаглехидрати 38 g
Протеини 54 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Пиперки полнети со урда

Пиперки полнети со урда
Објавено: 25/07/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Урда
  • малку   Сол
  • 500 грама Пиперки
  • 60 милилитри Маслиново масло
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пиперка (Capsicum annum)
Постојат многу голем број на рецепти во кои се користат пиперките.
Карактеристично за нашите простори се мирисот на печени пиперки при припремање на ајварот.
Пиперката е традиционален зеленчук и како таков се наоѓа во безброј рецепти.
Едно од полесните јадења се пиперките полнети со урда.

ПОДГОТОВКА:

Пиперките треба да се со тенка лушпа, средно долги и не многу тенки. Исечете им ги рачките и извадете го семето од нив.


Изматете го јајцето и во него додадете ја урдата. Сето тоа убаво изматете го со вилушка. Додадете ја градинарската чубрика (по желба) и посолете ако има потреба (ако урдата е сосема несолена).


Секоја пиперка, со мало лажиче наполнете ја со подготвената урда.


Во тавче ставете ги маслото и поредете ги пиперките да се пржат. Немојте да го покривате тавчето. Пржете додека малку не поруменат пиперките. Извадете ги од тавчето и кога ќе се подоладат, излупете ги.




Рашник
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Поширани јајца на бела палента Поширани јајца на бела палента

Поширани јајца на бела палента

Ликер од ореви Ликер од ореви

Високата содржина на омега-3 масните киселини ги прави оревите незаменлив помошник во борбата со срцевите заболувања. Штитат од срцев удар и артеросклероза, висок крвен притисок, намалување на "лошиот" и зголемуваат на "добриот" холестерол во крвта. Оревите се популарни и како "храна за мозокот", повторно поради богатата содржина на Омега-3 масните киселини. Ја стимулираат мозочната активност и го полнат организмот со енергија.

Греана ракија Греана ракија

Греана ракија

Пиперки и домати со јајца Пиперки и домати со јајца

Пиперки и домати со јајца

Тавче со печени пилешки батаци Тавче со печени пилешки батаци

Јадење кое секоја куќа го има барем еднаш подготвено. Многу вкусно и примамливо. Голема благодарност до Сања Димитриевска од Куманово за рецептот.

Пастрмајлија Пастрмајлија

Пастрмајлија

Бифтек Карпачо Бифтек Карпачо

Бифтек Карпачо

Ѓомлезе Ѓомлезе

Ѓомлезе

Похован кромид Похован кромид

Кромидот претставува вистински склад на витамин Ц и фолна киселина, а потоа за калиум, калциум и фосфор. Познато е и дека кромидот помага во намалување на зголемениот холестерол, па заради тоа често се препорачува за одржување на здравјето на срцето и крвните садови. Уште од дамнешни времиња е познат и признат како антибиотик и антиретик - благодарение на витаминот Ц и кверцетинот. Заради тоа, многу луѓе редовно го користат.

Варено црвено вино Варено црвено вино

Варено црвено вино




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг