Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3579 kcal
Шеќери 37 g
Масти 456 g
Јаглехидрати 103 g
Протеини 169 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Пита со млад лук и сирење

Пита со млад лук и сирење
Објавено: 21/09/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 500 грама Тенки кори
  • малку   Сол
  • 400 грама Сирење
  • 1   Прашак за пециво
  • 300 милилитри Млеко
  • 100 милилитри Масло
  • 30 грама Лук
  • 200 грама Кисела павлака
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Во далечната 1940 година доктор Артул Штол констатирал дека лукот има антибиотски и бактерицидни ефекти. Таа лековита моќ ја препишал на алинот - амо-киселина која содржи сулфур, а сулфурот е присутен во лукот.

И научникот Честер Џ. Кавалито во 1944 година констатирал дека алицинот има антибиотички својства. Постојат и такви докази утврдени врз основа на сигурни тестови кои покажуваат дека лукот е помоќен од пеницилинот.

ПОДГОТОВКА:

Лукот исчистете, исечете на кругови, па малку посолете го и оставете да отстои 15-на минути, па добро исцедете го.

Во еден длабок сад изгмечете го сирењето, додадете 2 јајца и исцедениот лук, па сè добро измешајте и посолете по вкус.

Земете една кора па исечете ја на 4 квадрати, од кои три квадтрати премачкајте ги со малку масло и редете ги една на друга, но така да не им се преклопувуваат ивиците, врз третата кора ставете една лажичка од подготвениот фил, па ставете ја четвртата кора.

Тоа повторувајте го со сите кори.

Во премачкан плех редете ги питите завртени надоле.

Изматете 2 јајца, прашак за пециво, млеко и павлака, па со оваа смеса прелијте преку питите и ставете да се пече на 200 степени додека не порумени.

 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Швајцарска торта Швајцарска торта

Швајцарска торта

Домашен традиционален ржан леб Домашен традиционален ржан леб

Домашен традиционален ржан леб

Ме­ки­ци со фил Ме­ки­ци со фил

Ме­ки­ци со фил

Пита со модар домат Пита со модар домат

Пита со модар домат.

Баварски кифли Баварски кифли

Вкусни традиционални кифлички, кои содржат многу малку калории, погодни при држењето на некоја диета.

Лепињи Лепињи

Одлична замена за нашиот секојдневен леб

Зелка на домаќински начин Зелка на домаќински начин

Зелка на домаќински начин

Повитица штрудла Повитица штрудла

Повитица штрудла

Леб со тиквички Леб со тиквички

Леб со тиквички

Зелена пита Зелена пита

Зелена пита




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг