Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3235 kcal
Шеќери 20 g
Масти 127 g
Јаглехидрати 633 g
Протеини 76 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Пита со праз и блитва

Пита со праз и блитва
Објавено: 30/12/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 750 грама Тесто
  • малку   Сол
  • 600 грама Праз
  • 200 грама Ориз
  • 100 милилитри Масло
  • 1   Жолчка/ки
  • 150 грама Блитва
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пита со праз

ПОДГОТОВКА:

Исчистете го и измијте го празот, па исечете го по должина, на неколку дела. Во една таа загрејте малку масло, додајте го празот, посолете го и пропржете го. Измијте ја блитвата, исчистете ја и ставете ја во зовриена вода, па варете кратко време.

Потоа исцедете ја, исецкајте ја во тавата со празот. Посолете ги, попиперете ги и пропржете ги кратко време. Измијте го оризот и сварете го во зовриена вода. Потоа исцедете го и додадете го во тавата со празот и блитвата.

Добро измешајте ги и оставете ги на оган да се пропржат. Тестото поделете го на два дела, од кои едниот треба да биде малку поголем од другиот. Расукајте ги двата дела во дебелина од 3 мм. Поголемиот дел ставете го во полутркалезна намастена тава.

Наполнете го со подготвениот фил и затворете го со помалата кора. Добро притиснете ги рабовите и премачкајте ја површината со изматената жолчка. Полијте ја површината со малку масло и ставете ја питата во рерна загреана на умерена температура. Оставете ја да се пече 35 минути.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Полнети јаболка Полнети јаболка

Јаболкото е познато како "чистач" на крвта, затоа што го намалува нивото на холестеролот, ги зајакнува сите мускули, а посебно мускулите на срцето. Многу е богато со витамините А, Б и Ц, кои ја зголемуваат одбрамбената способност на организмот, а семките од јаболкото, се многу корисни затоа што изобилуваат со јод. Сокот од јаболкото, е одличен напиток за деца, како и за мајките, со тоа што го помагаат лачењето на мајчиното млеко.

Кисели печурки Кисели печурки

Уште во минатото е забележано поврзаност на човекот со печурките. Печурките имаат важна улога во исхраната на Кинеската цивилизација повеќе од 6500 години. Вргањот и Јајчарката се сметале за деликатеси уште пред 2000 години. Покрај хранливата вредност на печурките и нивните квалитети, тие исто така се употребуваат и во медицината, и од нив се изработуваат повеќе медицински препарати. Како медицински помагала моќта на печурките највеќе се употребува во далечниот исток, затоа што западната медицина сеуште ги тестира печурките кои што сите тестови ги поминуваат одлично.

Супа од цвекло Супа од цвекло

Цвеклото потекнува од средоземјето. Ова двегодишно растение со темноцрвен вретенест корен и темнозелени листови, влегува во редот на најкорисни и најлековити градинарски култури. Се користи целото растение, а може да се употребува во текот на целата година. Богато е со витамини и минерали. Лесно сварливо е и може да се јаде без ограничувања. Покрај изобилството со хранливи материи (јаглехидрати, белковини и масти), цвеклото ги содржи речиси сите минерални состојќи: калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур, литиум, стронциум, бром... Поседува значајни количини на витамини Б1, Б2, Ц, како и витамини Б12 кој е редок во растителната храна, па цвеклото е особено важно во исхраната на вегетаријанците. Присуството на антоцијани влијае при обновувањето на крвта и има антиканцерогено дејство. Цвеклото има исклучително поволни ефекти во случаи на деминерализација на коските и забите. Присутниот јод помага во борбата против артериосклероза и го забавува процесот на стареење.

Татлии Татлии

Татлии е вкусен десерт, кој во нашите краеви доаѓа од Турција и станал дел од српската, македонската и бугарската кујна.

Обланда со месо Обланда со месо

Голема благодарност до Лиле Банова од Битола за овој рецепт. Потеклото на обландите е од Босна. Денес обландите се типичен балкански рецепт, кој најчесто се подготвува со сладок фил (чоколадо, локум), но и на ваков начин со мелено месо.

Чорба од интегрален ориз Чорба од интегрален ориз

Интегралниот ориз е доста сличен со обичниот бел ориз во тоа што имаат идентичен број на калории, јаглехидрати и масти. Но главната разлика, покрај бојата е во содржината на витамините, кои што, при обработката за добивање на белиот ориз (белиот ориз се добива со обработка на интегралниот) значително се намалуваат, а тоа се, витамините Б1, Б3 како и железо.

Греана ракија Греана ракија

Греана ракија

Потаж од моркови Потаж од моркови

Најважната состојка на морковите е каротинот што во 100 грама го има пет пати повеќе од дневната потреба на возрасен човек. Покрај каротинот, морковите содржат витамин Е, помалку витамин Ц и витамините Б1, Б2 и Б6. Од минералите најмногу има калиум и калциум, потоа фосфор, магнезиум и железо. Калциумот од морковите лесно се апсорбира, што е важно како превентива против остеопорозата.

Слатко од лубеница Слатко од лубеница

Ниту едно друго овошје ја нема таа моќ да освежи како слатката и сочна лубеница полна со вода. Иако лубениците денес може да се најдат во маркетите во текот на целата година, сепак треба да се знае тоа е летно овошје и нивниот квалитет е најдобар во летните месеци. Слатката срцевина на лубеницата е богата со витамин Ц, витамин А, витамин Б6 и Б1 (неопходни за продукција на енергија), но таа содржи и калиум, магнезиум и сосема малку калории. Оваа овошка е одлична за гасење на жедта во топлите летни денови, но лубеницата помага да се смират и воспалителните процеси кои може да предизвикаат астма, артериосклероза, дијабетес, артритис. Со оглед на тоа што лубеницата содржи големо количество вода и помалку калории од другите овошки, таа дава повеќе хранливи материи на единица калорија, што е одличен сооднос за човечкиот организам. Како член на фамилијата Cucurbitaceae, лубеницата е роднина на тиквата, дињата и лејката. Формата на лубениците може да е тркалезна, но и поиздолжена, а кај нас најчесто се застапени видовите со темни и светли зелени линии на кората. Кога бирате лубеница, посвежите плодови се познаваат по зелените рачки.

Пиперки полнети со урда Пиперки полнети со урда

Пиперка (Capsicum annum) Постојат многу голем број на рецепти во кои се користат пиперките. Карактеристично за нашите простори се мирисот на печени пиперки при припремање на ајварот. Пиперката е традиционален зеленчук и како таков се наоѓа во безброј рецепти. Едно од полесните јадења се пиперките полнети со урда.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг