Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3083 kcal
Шеќери 323 g
Масти 181 g
Јаглехидрати 269 g
Протеини 21 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Покриена пита со јаболки и цреши

Покриена пита со јаболки и цреши
Објавено: 08/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 120 грама Шеќер во прав
  • 80 грама Шеќер
  • 300 грама Цреши
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 200 грама Маргарин
  • 50 грама Кисела павлака
  • 2   Жолчка/ки
  • 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 350 грама Брашно
  • 1000 грама Јаболки


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Покриена пита со јаболки и цреши

ПОДГОТОВКА:

Тесто: во сад ставете го брашното, печивото, шеќерот, ванилниот шеќер, 150 г. маргарин, жолчките и павлаката. Убаво измесете па поделете на два дела.

Фил: Истопете 60 гр. маргарин и испржете во нив 30 гр. лебни трошки.
Оладете па додајте во сад каде сте ги ставиле 1 кг. јаболка, 300 гр.
цреши, 80 гр. шеќер и ванилниот шеќер.

Во тава намачкана со маргарин нанесете едно тесто, на дното и на страните. Нанесете го филот расукајте го и останатото тесто па исечете ленти. Украсно нанесете ги над филот.

Питата печете ја околу 60 минути во рерна загреана на 180 степени.

 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Пита со компири, сланина и јајца Пита со компири, сланина и јајца

Пита со компири, сланина и јајца

Пита со домати Пита со домати

Пита со домати

Реден варен бурек Реден варен бурек

Реден варен бурек

Пита со сланина и блитва Пита со сланина и блитва

Пита со сланина и блитва

Пита од леб со сирење и шунка Пита од леб со сирење и шунка

Пита од леб со сирење и шунка

Пита со карфиол Пита со карфиол

Кај нас најпознат вид на карфиол е белиот карфиол. Карфиолот останува бел поради тоа што листовите го покриваат цветот и не стигнува светлината до него. Но, за разлика од кај нас, во други земји како Италија и Франција е особено ценет шарениот карфиол. Карфиолот може да се употребува варен, потпечен со сирење или во сос, во супи или чорби со зеленчук. Во нашиот рецепт го употребуваме варен.

Пита од печурки Пита од печурки

Пита од печурки.

Лебчиња со сирење Лебчиња со сирење

Лебчиња со сирење

Бурек со сирење Бурек со сирење

Бурек со сирење.

Бурек со пилешко месо Бурек со пилешко месо

Бурекот, иако не е познато точното потекло, најверојатно потекнува од турксата кујна. Börek е турски збор за ова слоевито јадење од тесто. Само во турскиот јазик зборот Бурек има широко значење. Во сите останати јазици во кои е позајмен, зборот се однесува само на некои врсти на печива. Во Турција може да се слушне израз кој често се користи за сиромашната, па и за средната класа: "Не сум доволно богат за да јадам бурек и баклава секој ден".




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг