Нутрициона Листа за рецептот

Калории 4223 kcal
Шеќери 355 g
Масти 289 g
Јаглехидрати 146 g
Протеини 58 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Посен кадаиф

Посен кадаиф
Објавено: 28/06/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Шеќер
  • 50 грама Суво грозје
  • 200 грама Ореви
  • 30 милилитри Масло
  • 150 грама Маргарин
  • 1   Лимон/и
  • 400 грама Кадаиф


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Незаменлив дел од нашата стара традиционална празнична трпеза.

ПОДГОТОВКА:

Тавата намачкајте ја со масло.

Распоредете половина од кадаифот и полијте со половина исопен маргарин.

Распоредете ги оревите, сецкани и исчистеното суво грозје.

Покријте со останатиот кадаиф.

Полијте со втората половина истопен маргарин.

Кадаифот печете го 40 минути на умерена температура.

Од шеќерот со малку вода сварете средно густ шербет и вмешајте сок од лимон.

Со топлиот шербет полијте го испечениот кадаиф.

Оставете да се излади, исечете на коцки и послужете.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Печен грав со домати Печен грав со домати

Печен грав со домати

Пиперки полнети со урда Пиперки полнети со урда

Пиперка (Capsicum annum) Постојат многу голем број на рецепти во кои се користат пиперките. Карактеристично за нашите простори се мирисот на печени пиперки при припремање на ајварот. Пиперката е традиционален зеленчук и како таков се наоѓа во безброј рецепти. Едно од полесните јадења се пиперките полнети со урда.

Сарма од лозови листови Сарма од лозови листови

Сарма од лозови листови

Гулаш Гулаш

Гулаш

Летна тава Летна тава

За подготвување се користат летни зеленчуци. Понекогаш, ако немате некоја од состојките наведени во рецептот, можете да ја изоставите, немојте веднаш само за тоа да одите на пазар. Во овој рецепт можете лесно да го вметнете некој друг зеленчук како тиквичка, целер. Може да ги менувате и количествата на состојките и да правите комбинации според она што го имате дома, и секако ова јадење да го прилагодите според вашиот вкус и вкусот на вашето семејство. Летната тава е богата со минерали, витамини, има доволно количество протеини и малку маст. Овој оброк не само што е многу вкусен, туку и убаво изгледа кога ќе ја сервирате.

Ориз со сос од сушени домати Ориз со сос од сушени домати

Ориз со сос до сушени домати

Залиена пита од зеље Залиена пита од зеље

Залиена пита од зеље

Летна манџа со модар домат Летна манџа со модар домат

Ова јадење е една од варијантите на подготвување на летните манџи. Покрај легендарните пиперки овој рецепт содржи и модри патлиџани кои даваат посебен вкус.

Ќофте во доматен сос Ќофте во доматен сос

Ќофте во доматен сос

Суви кременадли во тесто Суви кременадли во тесто

Суви кременадли во тесто




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг