Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1948 kcal
Шеќери 12 g
Масти 210 g
Јаглехидрати 12 g
Протеини 0 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Посни соленки

Посни соленки
Објавено: 16/02/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 3   Шекер лажичка/ки
  • малку   Сусам
  • 2 лажица/ци Сол
  • 15 лажица/ци Масло
  • 1 мала лажица Ким во прав
  • 1   Квасец
  • 500 милилитри Вода
  • 1 килограм/и Брашно
  • малку   Афион


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Вкусни соленки, погодни за во посните периди во годината.

Некои од нас кога ќе ги видат веднаш помислуваат на пиво, чие што заедно консумирање преставува вистинско уживање.

ПОДГОТОВКА:

Квасецот со малку шеќер, брашно и вода се остава да стаса на стандарден начин.

Брашното (околу 1 кг.) ставете го во длабок сад и направете влдабнување па додадете ги квасецот, маслото, солта, шеќер и водата.

Замесете средно тврдо тесто.

Убаво измесете го и оставете да стасува.

Откако тестото ќе го удвои волуменот премесете го и расукајте тенка кора.

Од тестото земајте и правете долгнавести форми.

Намачкајте ги со малку масло и посипете со сусам, афион или ким.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Охридски ѓевречиња Охридски ѓевречиња

Ѓеврекот потекнува од Турција каде што го нарекуваат Simit. Тоа е лепче со сусам и покрај Турција е доста распространет во Србија и Бугарија, како и на многу други балкански земји, но го вклучува и средниот Исток, како што е Либан. Карактеристиката на ѓеврекот е големината и крцкавоста, во зависност од тоа во која држава е подготвен. Во градот Измир исто така е познат како Ѓеврек, но и истиот е многу сличен на истанбулската верзија на ѓеврекот. Ѓеврекот генерално се служи за појадок и може да се консумира во комбинација со чај, мармалад, џем или сирење.

Запечено цвекло Запечено цвекло

Во стара Персија цвеклото го сметале за симбол на караници и интриги. Римскиот цар Тибериј им наредил на старите Германи да плаќаат данок во вид на цвекло, што помогнало за негово брзо раширување по Рајна. Цвеклото од хранливите состојки содржи околу 1,7% белковини, 0,1% масти, околу 9% јаглени хидрати, а сурова целулоза има од 0,8 до 1 %. Цвеклото е мошне богато со минерални материи: 335 милиграми калиум, 62 мг. натриум, 35-45 мг. фосфор, 16-27 мг. калциум, 1,0 мг. магнезиум, 0,7-1,0 мг. железо, 0,02 мг. флуор во 100 грама плод. Тоа содржи и многу микроелементи како што се манганот, бакарот, сулфурот, јодот, бромот, литиниумот, рубидиумот, целуизмот и стронциумот.

Посен мајонез Посен мајонез

Мајонезот е густ и ладен сос или додадок, кој е направен од жолчки и масло, најчесто зачинет со лимонов сок, оцет, сол, сенф и други зчини. Со мајонезот можат да се направат различни други сосови и макала. Името на мајонезот се претпоставува дека го има добиено според шпанскиот град Махон, каде што постојат некои убедувања дека мајонезот таму е за прв пат направен. Денес во светот мајонезот се служи во сендвичи или салати, со доста големи регионални разлики во подготвувањето и користењето.

Салата од морков и коприва Салата од морков и коприва

Сокот од моркови има многу висока содржина на Бета-каротин. Бета-каротинот е провитамин А, што во човечкото тело се пробразува во витамин А. Овој витамин помага за поттикнување на растот, штити од сушење на кожата и очите и помага за одржување на дигестивниот систем. Исто така, ја зголемува и отпорноста на организмот од бактериски инфекции.

Посен грав Посен грав

Посен грав

Посни гевречиња Посни гевречиња

Посни гевречиња.

Посни кифлички со сусам Посни кифлички со сусам

Сусамот го олеснува празнењето на цревата, лечи хемороиди, мигрена и изгореници, го намалува нивото на лошиот холестерол и спречува згрутчување на крвта. Сусамот одликува со бројни лековити својства. Тој содржи 50-60% масло, исто така ги содржи и минералите бакар, калциум и манган. Од витамините, во сусамот се застапени Е и Б1. Во неговиот состав има и растителна смола, која му ја дава посебната арома на сусамот. Сусамот содржи и две посебни врсти растителни влакна - сесаним и сесамолин, за кои е докажано дека го смалуваат нивото на холестеролот. Растителното масло што го содржи сусамот, се употребува против тврда столица, за елиминација на црвените паразити, и чистење на цревата. Исто така растителното масло од сусамот, лечи и од хемороиди. Во случај на јаки мигрени и големи главоболки со вртоглавица, се препорачува држење топли облоги од растително масло.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг