Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3462 kcal
Шеќери 137 g
Масти 268 g
Јаглехидрати 175 g
Протеини 67 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Ролат од банани

Ролат од банани
Објавено: 02/08/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шлаг
  • 10   Шекер лажичка/ки
  • 40 грама Чоколадо за готвење
  • 2 лажица/ци Масло
  • 200 грама Маргарин
  • 1 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 100 грама Брашно
  • 500 грама Банана
  • 9   Јајца/це


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 70 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ролат од банани

ПОДГОТОВКА:

Се матат 6 белки и се додава постепено шеќерот. Кога е убаво изматен шлагот, се додаваат една по една 6 жолчки и се мати додека да се спојат во шлагот. Потоа, се додава маслото, просеаното какао и брашното што се меша внимателно.

Тестото се пече во голем плех од шпоед, подмачкан или на хартија за печење. За филот, се матат 3 јајца со шеќерот, се додава топената чоколада и ванилин шеќер. Се вари крем на пареа. Се остава да се олади, во кој се додава маргаринот предходно добро изматен.

Оладеното тесто се премачкува со филот, по должина се редат излупените банани и се витка ролат. Ролатот се премачкува со изматениот шлаг. Пред служење стои во фрижидер добро да се олади.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Кокос торта со малини Кокос торта со малини

Малините се мошне ценето овошје заради својот пријатен, ароматичен и освежителен вкус и мирис, како десертно овошје и како мошне важна суровина за подготвување на сирупи, овошни сокови, освежителни напивки, слатко, желеа... Нивната хранливост ја сочинуваат 8% овошни шеќери, 1% белковини и околу 0,6% масти. Заради тоа што содржи лимонска, јаболкова и други овошни киселини, малините имаат диетски и лековити својства.

Песок торта Песок торта

Песок торта

Крцкава пита со боровинки Крцкава пита со боровинки

Боровинката е многу вкусно и лековито овошје. Таа содржи малку калории, но е права ризница на здрави и лековити состојки. Пола шоља свежи боровинки содржи само 40 калории, а нуди цела низа на здрави состојки како што се: калиум, железо, витамин Ц, витамин А, растителни влакна, антоцианини, фенолицини... Денес многу научни истражувања потврдиле дека боровинката е здрава храна и лек за спречување и лекување на многу болести. Истражувања докажале дека дивите боровинки помагаат и во третманот на шеќерната болест. Тие имаат моќни антидијабетични својства.

Ананас торта Ананас торта

Ананасот е род на билките од родот бромелија (Bromeliaceae). Најпозната врста е Ананасот Comosus. Успева во суптропските краеви на Америка, Африка и Азика.

Лeден сникерс Лeден сникерс

Консумирањето кикиритки или путер од кикиритки најмалку 5 пати неделно, може да го намали двојно ризикот од срцев удар. Во прилог на намалување на холестерол, тие спречуваат воспаление и ја подобруваат состојбата на крвните клетки околу срцето. Кикиритките се важно оружје во борбата против срцев удар, според резултатите од истражувањата на последните американски експерти. Во текот на студискиот период, кое траеше 22 години експертите на Универзитетот Харвард испитуваа околу шест илјади жени со дијабетес од тип два, со што се зголемува ризикот од срцев напад и мозочен удар. Овие жени имаа специјален режим на исхраната, како и на секои две до четири години тие пополнуваа прашалници за начинот на исхраната и навиките при користењето на намирниците.

Чоколадна маркиза Чоколадна маркиза

Чоколадото се смета за одговорно за стимулирање на доброто расположение, односно го поттикнува создавањето на серотонинот (хормонот "за добро расположение") во нашиот организам. Тој е тој кога по некој оброк кај нас предизвикува чувство на пријатност. По кунсумирањето чоколадо во нашиот организам се ослободуваат ендорфини, кои се нарекуваат и ендогеним или опијати, затоа што имаат природно смирувачко и антидепресивно влијание. Чоколадото содржи тонизирачки материи како танин, теобрамин и кофеин.

Шварцвалд торта Шварцвалд торта

Слатката павлака е масниот дел од млекото, добиен со центрифугирање. Колку е поголема содржината на масти во павлаката, толку е подобар мирисот.

Павлаката се користи за подобрување на вкусот на јадењата. Исто така павлаката преставува и основа на десертите.

Ванила торта Ванила торта

Ванила торта

Куглов со чоколада и бадеми Куглов со чоколада и бадеми

Куглов со чоколада и бадеми

Естерхази торта Естерхази торта

Екстерхази торта




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг