Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2174 kcal
Шеќери 11 g
Масти 150 g
Јаглехидрати 68 g
Протеини 124 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Ролат од мелено месо

Ролат од мелено месо
Објавено: 07/10/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 50 грама Сусам
  • 150 грама Сирење
  • малку   Рузмарин
  • 150 грама Пушено свинско
  • 3   Пиперка/ки
  • малку   Оригано
  • 150 грама Модар Домат
  • 20 милилитри Млеко
  • 50 милилитри Масло
  • 4   Кришка/ки леб
  • малку   Босилок
  • 1   Белка/ки
  • 500 грама Јунешко мелено
  • 2   Јајца/це
  • 150 грама Тиквичка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Одличен рецепт. Може да го послужите топол, но и ладен, поради тоа што ладен поубаво и полесно се сече.

ПОДГОТОВКА:

Убаво помешајте и замесете ги мeленото месо, сецканото суво месо, тврдото сирење, јајцата, средината од лебот која е потопена во малку млеко и исцедена, па зачинете по вкус.

На малку масло пропржете го на коцкички сецканиот модар домат и тиквичка.

Во тоа додадете ја сецканата и на коцкички печена пиперка, па кога малку ќе се олади, додадете во предходно оладената смеса од месо.

Посолете и добро измесете.

Смесата поделете ја на два дела, секој дел ставете го на фолија, формирајте ролат, премачкајте со белка, посипете со сусам или презла.

Печете помеѓу 60 и 90 минути на 200 степени.
 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Витканици од јунешко месо со пармезан Витканици од јунешко месо со пармезан

Витканици од јунешко месо со пермазан

Гурмански ќебап Гурмански ќебап

Малку необичен, но доста вкусен рецепт. Кромидот и сланината му даваат одлича арома на овој гурмански ќебап.

Холштајн Шницла Холштајн Шницла

Холштајн Шницла

Месни топчиња Месни топчиња

Месни топчиња

Шампињони со мелено месо Шампињони со мелено месо

Шампињоните се ретка растителна храна која може да подготви на најразлични начини. Има добар вкус, го поттикнува апетитот а воедно има и висока хранлива вредност. Бидејќи печурките се богати протеини можат да ја збогатат исхраната особено на лицата кои не конзумираат месо или на они кои ретко го комбинираат. Една студија покажала дека печурките (шампињоните), свежи и готвени, во различни годишни времиња, се добар извор на прехрамбени влакна, вклучувајќи го и хитинот за кој се верува дека го намалува нивото на холестеролот во крвта, па бета - глукан кој делува благотворно на здравјето на кардоваскуларениот систем. Печурките веќе долго време се познати како одличен извор на висококвалитетни протеини. Оваа материја протеините, ја прават телесната структура, се наоѓаат во секоја клетка на ткивото. Телото протеините ги користи за раст, изградба и зацелување на коските, сврзувачко ткиво, кожата, внатрешните органи и крвта. Хормони, антитела и ензими кои ги регулираат хемиските реакции исто така се протеини. Ако јаглехидратите или мастите не ја задоволуваат потребата за енергија телото ги користи печурките.

Bisignano спанаќ - италијански специјалитет Bisignano спанаќ - италијански специјалитет

Денес, италијанска национална кујна е една од најпопуларните во светот, која се развила во текот на вековите, а нејзините корени се уште во ІV век пред новата ера. Значителни промени во кујната на Апенините настапуваат со создавањето на Новиот свет, со што во текот на вековите таа претрпува значителни промени, а посебно со воведување на нови зеленчуци како што се компирот, доматите, пиперката и пченката, кои се централни делови од модерната кујна. Состојките и јадењата варираат според регионот. Има многу значајни регионални јадења, кои не се сметаат за национални, туку за регионални. Многу јадења, кои во минатото биле подготвувани само во некои делови на Италија во денешно време се подготвуваат во различни варијанти во целиот свет. Сирењето и виното, исто така се незаменливи намирници од оваа кујна, играат различни улоги, како на национално ниво, така и на светско ниво во многу варијатни. Кафето, особено еспресо и капучино, се многу важен дел од културата и кујната на Италија.

Јапонски ќoфтиња со кашкавал Јапонски ќoфтиња со кашкавал

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано заради својата хранлива вредност, бидејќи содржи многу белковини и масти. Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

Замотани полпети Замотани полпети

Замотани полпети

Мексикански лут грав Мексикански лут грав

Гравот е најпознат претставник на мешунките, кој изобилува со висока хранлива вредност. Во редот на најдобрите видови влегува Македонскиот Тетовски грав. Сувите зрна најдобро се чуваат во платнени вреќи. За подобро варење предходно треба да се покисне со вода.

Босански ќебапчиња Босански ќебапчиња

Босански, Турски, Србски или Македоснки не е важно... ќебапчиња си се ќебапчиња :)




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг