Нутрициона Листа за рецептот

Калории 3723 kcal
Шеќери 268 g
Масти 259 g
Јаглехидрати 121 g
Протеини 84 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Сахер торта

Сахер торта
Објавено: 08/07/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 150 грама Шеќер
  • 150 грама Чоколадо
  • 280 грама Путер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 100 грама Мармалад
  • 150 грама Брашно
  • 10   Јајца/це
  • 30 грама Шеќер во прав


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Сахер тортата (германиски: Sachertorte) е чоколадна торта, која за прв пат била подготвена од австрискиот слаткар Франц Сахер. Тортата се јавува како типичен десерт од виенската кујна и е една од најпопуларните торти во светот.

ПОДГОТОВКА:

Чоколадото за готвење го кршиме на коцки и го топиме.

Ги одделуваме белките од жолчките.

Белките ги ставаме во поголем сад, а жолчките во друг сад и го тргаме на страна.

Путерот и шеќерот ги матиме со миксер додеа не се стопи, па ги додаваме жолчките.

И белките ги матиме со миксер, потоа додаваме шеќер во плехот.

Во садот со жолчките ја додаваме растопената и оладена чоколада. Мешаме.

Потоа во садот ги додаваме изматените белки и мешаме додека смесата не се соедини.

Прашакот за пециво го мешаме со брашно и го сипуваме во садот.

Калапот за печење го премачкуваме со путер.

Во него го сипуваме тестото и ја рамниме површината.

Печеме во рерна 45 минути на 180 степени.

Преостанатите 135 гр. чоколадо за отвење ги топиме на пареа.

Испечениот пандишпан го ладиме и целиот го премачкуваме со мармалад.

Преку мармеладот премачкуваме со растопената чоколада.
 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Кокос торта со малини Кокос торта со малини

Малините се мошне ценето овошје заради својот пријатен, ароматичен и освежителен вкус и мирис, како десертно овошје и како мошне важна суровина за подготвување на сирупи, овошни сокови, освежителни напивки, слатко, желеа... Нивната хранливост ја сочинуваат 8% овошни шеќери, 1% белковини и околу 0,6% масти. Заради тоа што содржи лимонска, јаболкова и други овошни киселини, малините имаат диетски и лековити својства.

Едноставна овошна торта Едноставна овошна торта

Едноставна овошна торта

Ролат од портокал и чоколадо Ролат од портокал и чоколадо

Ролат од портокал и чоколадо

Амбасадор ролат Амбасадор ролат

Шеќерот е најдобар пример за намирници кои содржат исклучиво калории. Таа ви дава само енергија во облик на калории и не содржи никакви есенцијални материи. Шеќер е релативно ново достигнување во човековата исхрана. Шеќерната трска е пронајдена во југозападна Азија, а во Европа е донесена од страна на Александар Македонски. Во 17ти и 18ти век, поради шеќерната трска, огромен број на робови се пратении во Бразил и на Карипските Острови, каде што биле лоцирани огромен број на плантажи со шеќерна трска. Дури кон крајот на 18-тиот век е пронајден начинот на рафинирање на шеќерната трска. Како последица на овој пронајдок, е порастот на потрошувачката на шеќер, така што Европа се соочува со дотогаш непознатата болест - дијабетесот, која исто така е позната и како шеќерна болест. Дијабетесот се појавува прво кај аристократијата, бидејќи само таа класа на луѓе ја конзумирале шеќерта. Денес од оваа болест патат четири милиони Германци и е трет најголем причинител на смрт во светот.

Јогобела торта Јогобела торта

Јогобела торта

Шарлота со портокали Шарлота со портокали

Шарлота со портокали

Чоколаден колач со кора од портокал Чоколаден колач со кора од портокал

Чоколаден колач со кора од портокал

Пита од тиква Пита од тиква

Пита од тиква

Грилијаж торта Грилијаж торта

Грилијаж торта

Крцкава пита со боровинки Крцкава пита со боровинки

Боровинката е многу вкусно и лековито овошје. Таа содржи малку калории, но е права ризница на здрави и лековити состојки. Пола шоља свежи боровинки содржи само 40 калории, а нуди цела низа на здрави состојки како што се: калиум, железо, витамин Ц, витамин А, растителни влакна, антоцианини, фенолицини... Денес многу научни истражувања потврдиле дека боровинката е здрава храна и лек за спречување и лекување на многу болести. Истражувања докажале дека дивите боровинки помагаат и во третманот на шеќерната болест. Тие имаат моќни антидијабетични својства.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг