Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1232 kcal
Шеќери 3 g
Масти 97 g
Јаглехидрати 18 g
Протеини 8 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Шампињони со мелено месо

Шампињони со мелено месо
Објавено: 09/03/2010 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шампињони
  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 60 грама Сенф
  • 1   Прелив за печење
  • 30 милилитри Млеко
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • малку   Магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1   Кришка/ки леб
  • 1   Кора од лимон
  • 1   Жолчка/ки
  • 20 милилитри Џин
  • 250 грама Јунешко мелено


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Шампињоните се ретка растителна храна која може да подготви на најразлични начини. Има добар вкус, го поттикнува апетитот а воедно има и висока хранлива вредност. Бидејќи печурките се богати протеини можат да ја збогатат исхраната особено на лицата кои не конзумираат месо или на они кои ретко го комбинираат.

Една студија покажала дека печурките (шампињоните), свежи и готвени, во различни годишни времиња, се добар извор на прехрамбени влакна, вклучувајќи го и хитинот за кој се верува дека го намалува нивото на холестеролот во крвта, па бета - глукан кој делува благотворно на здравјето на кардоваскуларениот систем.

Печурките веќе долго време се познати како одличен извор на висококвалитетни протеини. Оваа материја протеините, ја прават телесната структура, се наоѓаат во секоја клетка на ткивото. Телото протеините ги користи за раст, изградба и зацелување на коските, сврзувачко ткиво, кожата, внатрешните органи и крвта. Хормони, антитела и ензими кои ги регулираат хемиските реакции исто така се протеини. Ако јаглехидратите или мастите не ја задоволуваат потребата за енергија телото ги користи печурките.

ПОДГОТОВКА:

Шампињоните ставете ги околу 30 минути во 350 мл. топла вода, да набабрат.

Тост лебот исецкајте го на коцки и потопете го во млеко.

Младото кромитче и кромидот ситно исецкајте ги.

Меленото месо измешајте го со лукот, кората од лимон, коцките тост, жолчката, лутиот сенф и сецканото младо кромитче.

Зачинете со сол и црн пипер, а потоа смесата убаво соединете ја.

Со влажни раце правете топчиња од добиената смеса.

Потоа загрејте лажица масло во тава, па испржете ги топчињата мелено месо за да добијат кафена боја.

Добро загрејте една лажица маслиново масло, динстајте го преостанатото младо кромитче. Извадете ги шампињоните од водата и исецкајте ги, па додадете ги на кромидчето и се заедно динстајте.

Исцедете ја супата и во неа додадете го преливот од месо.

Оставете ја добиената смеса да се вари најмалку 5 минути.

Послужете со пржените топчиња од мелено месо.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Полпети Полпети

Полпетони

Ќофтиња со шпагети и сос Ќофтиња со шпагети и сос

Ќофтиња со шпагети и сос

Солена бајадера од мелено месо Солена бајадера од мелено месо

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано поради својата хранлива вредност, бидејќи содржи многу белковини и масти. Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

Јапонски ќoфтиња со кашкавал Јапонски ќoфтиња со кашкавал

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано заради својата хранлива вредност, бидејќи содржи многу белковини и масти. Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

Холштајн Шницла Холштајн Шницла

Холштајн Шницла

Јунешки крокети Јунешки крокети

Јунешки крокети

Кох од мелено месо Кох од мелено месо

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано поради својата хранлива вредност - содржи многу белковини и масти. Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

Печенка од мелено месо Печенка од мелено месо

Печенка од мелено месо

Полпети со сирење Полпети со сирење

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано заради својата хранлива вредност, бидејќи содржи многу белковини и масти. Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

Гурмански ќебап Гурмански ќебап

Малку необичен, но доста вкусен рецепт. Кромидот и сланината му даваат одлича арома на овој гурмански ќебап.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг