Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2630 kcal
Шеќери 3 g
Масти 78 g
Јаглехидрати 13 g
Протеини 411 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Селско месо

Селско месо
Објавено: 29/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 30 грама Брашно
  • 10 грама Буковец
  • 100 грама Домат
  • 30 грама Кисела павлака
  • 4 чешниња Лук
  • 300 грама Пушено свинско
  • 1000 грама Свинско
  • малку   Сол
  • 150 милилитри Суво бело вино
  • 300 грама Телешко
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Селско месо

ПОДГОТОВКА:

Од меленото месо се прават малечки ќофтиња во кои се става сол, црн пипер и сушен лук. Сувото свинско месо се сече на мали парчиња и се става во вода да отстои, а потоа се исцедува.

Свинското месо се сече на помали парчиња, се пржи во масло за јадење на кое потоа му се додаваат сецканите парчиња лук.

Откако месото и лукот ќе се зацрвенат им се додаваат сецканиот домат, исецканите на кругови шампињони, исецканото суво месо и ќофтињата. На смесата и се додаваат зачините, солта, буковецот и црниот пипер.

Смесата се потпржува кратко. На страна се раствара 1 лажица брашно во чаша вода. Брашното и 1 чаша бело вино се додаваат на прженото месо и измешани се ставаат во земјен сад во кои се печат во рерна.

При крај на печењето се додава павлаката по вкус.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Печен грав со домати Печен грав со домати

Печен грав со домати

Домашен мајонез Домашен мајонез

Домашен мајонез

Џем од јагоди Џем од јагоди

Јагодите припаѓаат на родот ружи. Цветот има бела боја, а плодот темно црвена боја. Една од најпознатите култивирани видови е ананас јагодата, која има крупни плодови и слатко-кисел вкус. Шумската јагода е помала од култивиранта, но има поизразена боја и арома. Во текот на денот, препорачани се од два до четири оброка овошје. Како единица оброк се земаат седум јагоди со средна големина, што приближно изнесува 150 грама. Енергетската вредност по единица оброк е 50 kcal.

Мусака од целер Мусака од целер

Мусака од целер

Кајгана со ајвар Кајгана со ајвар

Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија. Најдобриот ајвар се произведува во домаќинствата, затоа што само преку внимателна рачна работа може да се постигне целосно отстранување на лушпата и семето од пиперката што го гарантира чистиот вкус на ајварот. Тој е редовен и постојан дел од зимницата затоа што најлесно се конзервира и најдолго може да опстои во зимскиот период од годината.

Пинџур Пинџур

Пинџур

Ќофте во доматен сос Ќофте во доматен сос

Ќофте во доматен сос

Пица мусака Пица мусака

Мусака (грчки: moussakas; романски: musaca; турски: musakka; арапски: musaqqa) е традиционално јадење, кое претежно се подготвува на Балканскиот полуостров и на Блискиот исток. Во земјите на Запад се смета дека мусаката е изворно грчко јадење.

Македонски Ѓувеч со праз Македонски Ѓувеч со праз

Македонски гувеч со праз

Пастрмајлија Пастрмајлија

Пастрмајлија




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг