Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2630 kcal
Шеќери 3 g
Масти 78 g
Јаглехидрати 13 g
Протеини 411 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Селско месо

Селско месо
Објавено: 29/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 30 грама Брашно
  • 10 грама Буковец
  • 100 грама Домат
  • 30 грама Кисела павлака
  • 4 чешниња Лук
  • 300 грама Пушено свинско
  • 1000 грама Свинско
  • малку   Сол
  • 150 милилитри Суво бело вино
  • 300 грама Телешко
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Селско месо

ПОДГОТОВКА:

Од меленото месо се прават малечки ќофтиња во кои се става сол, црн пипер и сушен лук. Сувото свинско месо се сече на мали парчиња и се става во вода да отстои, а потоа се исцедува.

Свинското месо се сече на помали парчиња, се пржи во масло за јадење на кое потоа му се додаваат сецканите парчиња лук.

Откако месото и лукот ќе се зацрвенат им се додаваат сецканиот домат, исецканите на кругови шампињони, исецканото суво месо и ќофтињата. На смесата и се додаваат зачините, солта, буковецот и црниот пипер.

Смесата се потпржува кратко. На страна се раствара 1 лажица брашно во чаша вода. Брашното и 1 чаша бело вино се додаваат на прженото месо и измешани се ставаат во земјен сад во кои се печат во рерна.

При крај на печењето се додава павлаката по вкус.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Чорба со леќа Чорба со леќа

Чорба со леќа

Погача Погача

Погача

Поширани јајца на бела палента Поширани јајца на бела палента

Поширани јајца на бела палента

Пржени лебчиња со јајца Пржени лебчиња со јајца

Типично балканско јадење, кое е идеално за појадок. Овој рецепт, исто така, во речиси сите краеви на нашата земја е доста често подготвуван од страна на домаќинките. Во Источна Македонија се наречени "Рибанки" - Поздрав до Даниела Стоиманова. Во Куманово се нарекуваат "Пржени кришке" - Поздрав до Сунчица Томиќ. Во Велес се нарекуваат "Пржени рибанчиња" - Поздрав до Леонид Димески.

Тава со печурки и сланина Тава со печурки и сланина

Тава со печурки и сланина

Полнети јаболка Полнети јаболка

Јаболкото е познато како "чистач" на крвта, затоа што го намалува нивото на холестеролот, ги зајакнува сите мускули, а посебно мускулите на срцето. Многу е богато со витамините А, Б и Ц, кои ја зголемуваат одбрамбената способност на организмот, а семките од јаболкото, се многу корисни затоа што изобилуваат со јод. Сокот од јаболкото, е одличен напиток за деца, како и за мајките, со тоа што го помагаат лачењето на мајчиното млеко.

Потаж од моркови Потаж од моркови

Најважната состојка на морковите е каротинот што во 100 грама го има пет пати повеќе од дневната потреба на возрасен човек. Покрај каротинот, морковите содржат витамин Е, помалку витамин Ц и витамините Б1, Б2 и Б6. Од минералите најмногу има калиум и калциум, потоа фосфор, магнезиум и железо. Калциумот од морковите лесно се апсорбира, што е важно како превентива против остеопорозата.

Супа од цвекло Супа од цвекло

Цвеклото потекнува од средоземјето. Ова двегодишно растение со темноцрвен вретенест корен и темнозелени листови, влегува во редот на најкорисни и најлековити градинарски култури. Се користи целото растение, а може да се употребува во текот на целата година. Богато е со витамини и минерали. Лесно сварливо е и може да се јаде без ограничувања. Покрај изобилството со хранливи материи (јаглехидрати, белковини и масти), цвеклото ги содржи речиси сите минерални состојќи: калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур, литиум, стронциум, бром... Поседува значајни количини на витамини Б1, Б2, Ц, како и витамини Б12 кој е редок во растителната храна, па цвеклото е особено важно во исхраната на вегетаријанците. Присуството на антоцијани влијае при обновувањето на крвта и има антиканцерогено дејство. Цвеклото има исклучително поволни ефекти во случаи на деминерализација на коските и забите. Присутниот јод помага во борбата против артериосклероза и го забавува процесот на стареење.

Пиперки и домати со јајца Пиперки и домати со јајца

Пиперки и домати со јајца

Ликер од ореви Ликер од ореви

Високата содржина на омега-3 масните киселини ги прави оревите незаменлив помошник во борбата со срцевите заболувања. Штитат од срцев удар и артеросклероза, висок крвен притисок, намалување на "лошиот" и зголемуваат на "добриот" холестерол во крвта. Оревите се популарни и како "храна за мозокот", повторно поради богатата содржина на Омега-3 масните киселини. Ја стимулираат мозочната активност и го полнат организмот со енергија.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг