Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1469 kcal
Шеќери 7 g
Масти 104 g
Јаглехидрати 23 g
Протеини 114 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Тиквички полнети со месо

Тиквички полнети со месо
Објавено: 05/08/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • 400 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 250 грама Свинско мелено
  • 1 лажица/ци Масло
  • 40 грама Маргарин
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 150 грама Кашкавал
  • 30 милилитри Доматно пире
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Тиквички полнети со месо

ПОДГОТОВКА:

  Тиквичките убаво измијте ги, исечете ги на половина, со лажица издлабете ја средината, насолете, превртете (вдлабената страна да е надолу). Околу 1/3 од изматеното месо исечкајте.

На масло испржете го ситно сечканиот кромид. Кога кромидот ќе поцрвени додајте го меленото месо, малку сол, црн пипер, црвен пипер, и пире од домати. Пржете го месото, при што треба да испари целата течност. Кога ќе се олади додајте половина од ренданиот кашкавал, сечкан лук исечкано месо од тиквичките и 1 јајце.

Издлабените тиквички наполнете ги со филот и ставете на тава покриена со хартија за печење но намачкана со маргаринот. Потоа тиквичките печете ги 20 минути во рерна на 200 степени.

Извадете ја тавата од рерна, на тиквичките ставете го останатото сирење исечено на ленти и вратете во рерна на уште 5 минути, да се истопи кашкавалот.


- Совет од Ана Галевска (преку Facebook):
"Истото може да се направи и со модар патлиџан - уште повкусно"
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Свинско филе на ориентален начин Свинско филе на ориентален начин

Свинско филе на ориентален начин

Фишеци полнети со крем од павлака и рен Фишеци полнети со крем од павлака и рен

Фишеци полнети со крем од павлака и рен

Колбаси со кашкавал Колбаси со кашкавал

Колбаси со кашкавал

Свинско со пиперки Свинско со пиперки

Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси. Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава. Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.

Кременадли со прелив од пиво Кременадли со прелив од пиво

Кременадли со прелив од пиво

Полнето филе Полнето филе

Полнето филе

Гурманска салама Гурманска салама

Гурманска салама

Свинско филе во сос од печурки и кари Свинско филе во сос од печурки и кари

Свинско филе во сос од печурки и кари

Свинско печење “Флорида” Свинско печење “Флорида”

Свинско печење “Флорида”

Мусака од грав Мусака од грав

Грав е едногодишно растение од фамилијата Fabaceae, со големо разнообразие, од кои околу 15 се култивирани. Најраспространет е обичниот грав (лат. Phaseolus vulgaris), кој се дели на два подвида: висок (веткач) и низок (легач). Според формата на семето, постојат пет вида: sphericus, elipticus, oblongus, compresus, subcompresus. Потекнува од Јужна Америка. Во светот се одгледува на околу 230.000.000 хектари. Кај нас е застапен на 4.500 - 5.000 хектари во чист посев и на 8.000 - 9.000 хектари во здружен посев. Оптималната температура за одгледување е 20 – 22 степени целзиусови. Се одгледува главно заради зрелото зрно (семето), кое има висока хранлива вредност: * белковини (26%); * масти (2%); * јаглени хидрати (52%); * минерални материи (2,5%); * витамини (B1, B2, С, Е, К, PP) и * аминокиселини.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг