Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1469 kcal
Шеќери 7 g
Масти 104 g
Јаглехидрати 23 g
Протеини 114 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Тиквички полнети со месо

Тиквички полнети со месо
Објавено: 05/08/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • 400 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 250 грама Свинско мелено
  • 1 лажица/ци Масло
  • 40 грама Маргарин
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 150 грама Кашкавал
  • 30 милилитри Доматно пире
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Тиквички полнети со месо

ПОДГОТОВКА:

  Тиквичките убаво измијте ги, исечете ги на половина, со лажица издлабете ја средината, насолете, превртете (вдлабената страна да е надолу). Околу 1/3 од изматеното месо исечкајте.

На масло испржете го ситно сечканиот кромид. Кога кромидот ќе поцрвени додајте го меленото месо, малку сол, црн пипер, црвен пипер, и пире од домати. Пржете го месото, при што треба да испари целата течност. Кога ќе се олади додајте половина од ренданиот кашкавал, сечкан лук исечкано месо од тиквичките и 1 јајце.

Издлабените тиквички наполнете ги со филот и ставете на тава покриена со хартија за печење но намачкана со маргаринот. Потоа тиквичките печете ги 20 минути во рерна на 200 степени.

Извадете ја тавата од рерна, на тиквичките ставете го останатото сирење исечено на ленти и вратете во рерна на уште 5 минути, да се истопи кашкавалот.


- Совет од Ана Галевска (преку Facebook):
"Истото може да се направи и со модар патлиџан - уште повкусно"
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Пикантно свинско Пикантно свинско

Пикантно свинско.

Ориз со бадеми, ананас и пршута Ориз со бадеми, ананас и пршута

Ориз со бадеми, ананас и пршута

Гурманска салама Гурманска салама

Гурманска салама

Ролувани колбаси со кромид и жајфија Ролувани колбаси со кромид и жајфија

Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси. Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава. Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.

Швајцарски свински грб Швајцарски свински грб

Швајцарски свински грб

Свинско печење со сливи Свинско печење со сливи

Свинско печење со сливи

Свинско со пиперки Свинско со пиперки

Свинското месо може да се консумира во разни облици како што се вареното, печеното или дименото. Исто така, свинското месо се користи и за подготвување на колбаси. Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава. Во Исламот и Јудизмот е забрането консумирањето на свинско месо.

Мешани раженчиња Мешани раженчиња

Потеклото на раженчињата може да се бара во недостигот на масло за готвење во Блискиот Исток, што го отежнало готвењето на големи јадења, додека урбаните економии или развиени земји тој проблем го решиле со сецкање на месото на мали парченца и така го пласирале на пазарот. Името е по потекло од Персија, додека арабската традиција вели дека ова јадењето било измислено од средовековните ирански војници кои ги користеле своите мачеви за да го печат месото на оган.

Колбаси со кашкавал Колбаси со кашкавал

Колбаси со кашкавал

Кременадли во сос од јаболка Кременадли во сос од јаболка

Кременадли во сос од јаболка




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг