Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2681 kcal
Шеќери 19 g
Масти 360 g
Јаглехидрати 122 g
Протеини 167 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Залиена пита од зеље

Залиена пита од зеље
Објавено: 04/08/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 500 грама Спанаќ
  • 100 грама Сирење
  • 500 милилитри Млеко
  • 50 милилитри Масло
  • 70 грама Маргарин
  • 500 грама Дебели кори за пита
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Залиена пита од зеље

ПОДГОТОВКА:

Отворете ги корите малку да си исушат. Исчистете, измијте и ситно исечкајте го спанаќот па додадете ги јајцата, изронетото сирење, 200 милилитри млеко и сол. Ако смесата е ретка можете да додадете малку рендано сирење или брашно.

Секоја кора испрскајте ја со масло, ставете од филот и завиткајте.

Префрлете во тавата за печење. Испечената пита полијте ја со смесата од истопениот маргарин и 200 милилитри млеко. Вратете во рерна на уште неколку минути, додека питата го прими преливот.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Запечени толумби Запечени толумби

Тулумба е вид сладок десерт широко распространет во сите традиционални слаткарници во Македонија и пошироко. Вообичаено се прави од пржено тесто кое потоа се потопува во шербет. Ова е балканско слатко кое потекнува од Анадолија.

Шопска салата Шопска салата

Шопска салата

Татлии Татлии

Татлии е вкусен десерт, кој во нашите краеви доаѓа од Турција и станал дел од српската, македонската и бугарската кујна.

Греана ракија Греана ракија

Греана ракија

Слатко од лубеница Слатко од лубеница

Ниту едно друго овошје ја нема таа моќ да освежи како слатката и сочна лубеница полна со вода. Иако лубениците денес може да се најдат во маркетите во текот на целата година, сепак треба да се знае тоа е летно овошје и нивниот квалитет е најдобар во летните месеци. Слатката срцевина на лубеницата е богата со витамин Ц, витамин А, витамин Б6 и Б1 (неопходни за продукција на енергија), но таа содржи и калиум, магнезиум и сосема малку калории. Оваа овошка е одлична за гасење на жедта во топлите летни денови, но лубеницата помага да се смират и воспалителните процеси кои може да предизвикаат астма, артериосклероза, дијабетес, артритис. Со оглед на тоа што лубеницата содржи големо количество вода и помалку калории од другите овошки, таа дава повеќе хранливи материи на единица калорија, што е одличен сооднос за човечкиот организам. Како член на фамилијата Cucurbitaceae, лубеницата е роднина на тиквата, дињата и лејката. Формата на лубениците може да е тркалезна, но и поиздолжена, а кај нас најчесто се застапени видовите со темни и светли зелени линии на кората. Кога бирате лубеница, посвежите плодови се познаваат по зелените рачки.

Супа од цвекло Супа од цвекло

Цвеклото потекнува од средоземјето. Ова двегодишно растение со темноцрвен вретенест корен и темнозелени листови, влегува во редот на најкорисни и најлековити градинарски култури. Се користи целото растение, а може да се употребува во текот на целата година. Богато е со витамини и минерали. Лесно сварливо е и може да се јаде без ограничувања. Покрај изобилството со хранливи материи (јаглехидрати, белковини и масти), цвеклото ги содржи речиси сите минерални состојќи: калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур, литиум, стронциум, бром... Поседува значајни количини на витамини Б1, Б2, Ц, како и витамини Б12 кој е редок во растителната храна, па цвеклото е особено важно во исхраната на вегетаријанците. Присуството на антоцијани влијае при обновувањето на крвта и има антиканцерогено дејство. Цвеклото има исклучително поволни ефекти во случаи на деминерализација на коските и забите. Присутниот јод помага во борбата против артериосклероза и го забавува процесот на стареење.

Домашна лимонада Домашна лимонада

Лимонада е име дадено на различни врсти на сокови. Во САД, Канада и Данска, лимонада се однесува на негазиран сок, шеќер и вода. Во Велика Британија, Австралија, Швајцарија и Нов Зеланд, поимот се однесува на разнобоен, газиран пијалок со вкус на лимон. Во Индија, лимонадата (исто така позната како "limbu paani", се однесува на негазиран пијалок со сок од лимон, шеќер и вода, во која понекогаш се додава сол.

Кисели краставички - зимница Кисели краставички - зимница

Краставиците се зеленчук со мала хранлива вредност и големо количество вода - околу 96 %. Во 100 грама краставици се содржат само околу 10 калории, па е мошне важен зеленчук во сите диети. Содржат значителни количества на витамините А и Б. Од минералите најмногу има магнезиум и железо, а нешто помалку калциум и фосфор кој е важен за развојот на забите кај децата.

Ролат со колбаси и сланина Ролат со колбаси и сланина

Ролат со колбаси и сланина

Домашен мајонез Домашен мајонез

Домашен мајонез




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг