Нутрициона Листа за рецептот

Калории 2398 kcal
Шеќери 11 g
Масти 170 g
Јаглехидрати 188 g
Протеини 114 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Запечени макарони со сирење и печурки

Запечени макарони со сирење и печурки
Објавено: 11/10/2009 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 150 грама Сирење
  • 30 грама Сенф
  • 300 грама Печурки
  • 600 милилитри Млеко
  • 40 милилитри Маслиново масло
  • 400 грама Макарони
  • 1 лажица/ци Дафинка
  • 30 грама Брашно


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Запечени макарони со сирење и печурки

ПОДГОТОВКА:

Макароните сварете ги во насолена вода и убаво исцедете ја. На масло пропржете ги шампињоните. Посипете ги со брашно и измешајте. Лесно залијте со млекото, постојано мешајќи, околу 5 минути. Во сосот додајте вегета, сенф, сол, црн пипер, сирење, потоа варете уште неколку минути додека сосот не се згусне.

Тестенината ставете ја во намрсена огноотпорна тава, полијте ја со сосот, малку измешајте, посипете со рендан пармезан. Запечете во претходно загреана рерна на 180 степени.

Внимавајте да не ги преварите макароните, затоа што тие ќе се доварат за време на печењето.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Макарони со брокули и тиквички Макарони со брокули и тиквички

Макарони со брокули и тиквички

Печени равиоли Печени равиоли

Равиоли (на италијански - Ravioli) е традиционален итлијански специјалитет. Аналогнмо на равиолите во Руската кујна се подготвуваат Пелмените, но за разлика од нив, равиолите можат да бидат сервирани и како десерт. Историјата, кога се во прашање равиолите, зборува за тоа дека во Европа се донесени од Кина и то уште пред 8 век, од страна на големиот патешественик Марко Поло.

Израелски кускус со кашкавал Израелски кускус со кашкавал

Израелски кускус со кашкавал

Шпагети со сос од туна и школки Шпагети со сос од туна и школки

Дагњите се школки со плаво-црна боја, а се силно прицврстени за подлогата (карпите), со што се штитат да не бидат однесени од брановите и морските струи. Дагњите се школки со плаво-црна боја, а се хранат со планктони и алги. Ако случајно бидат однесени од брановите на површина, оклопот цврсто им се затвора, така што можат со саати да останат на површината без вода. На пазарот најчесто се нудат дагњи од најчистите делови на Јадранското море. Созревањето на дагњите е до 4-тири години.

Равиоли со сирење Равиоли со сирење

Равиоли (на италијански - Ravioli) е традиционален итлијански специјалитет. Аналогнмо на равиолите во Руската кујна се подготвуваат Пелмените, но за разлика од нив, равиолите можат да бидат сервирани и како десерт. Историјата, кога се во прашање равиолите, зборува за тоа дека во Европа се донесени од Кина и то уште пред 8 век, од страна на големиот патешественик Марко Поло.

Макарони со вегетаријански сос Макарони со вегетаријански сос

Макарони со вегетаријански сос

Кох од макарони Кох од макарони

Кох од макарони

Шпагети Шпагети "Карбонара"

Шпагети "Карбонара"

Лазањи со пилешко месо Лазањи со пилешко месо

Лазањите (итал.lasagne) e карактеристично италијанско јадење, особено застапено во италијанските региони Емилија-Ромања и Марке, односно во целата Централна Италија. Лазањите се јадат низ целиот свет и се еден вид на синоним за италијанската кујна. Во Северна Италија терминот лазањи исто така може да означува долги и широки (околу 2 cm) правоаголни тестенини направени со јајце и кои треба речиси секогаш да се јадат суви, поретко во чорби.

Тестенини со праз и шунка Тестенини со праз и шунка

Празот и шунката, заедно искомбинирани секогаш претставуваат одлична комбинација, а посебно се вкусни во ваков крем-сос.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг