Нутрициона Листа за рецептот

Калории 5098 kcal
Шеќери 432 g
Масти 315 g
Јаглехидрати 144 g
Протеини 70 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

 • Време на готвење:
  • Одбери Категорија

   Детска
   Ладни Предјадења
   Месо | Сувомеснати
   Топли Предјадења
   Национални
   Супи | Чорби
   Салати
   Тестенини | Печива
   Вегетаријанско
   Риба | Морска
   Посна
   Коктели | Пијалоци
   Десерти
   Сезонски

   Одбери Време:

   помалку од 30 минути
   од 30 - 60 минути
   од 1 до 2 часа
   повеќе од 2 часа
 • Број на калории:
  • Одбери број на калории:

   помалку од 500
   500 - 1000 калории
   1000 - 1500 калории
   повеќе од 1500 калории

Сподели

Чоколадна торта

Чоколадна торта
Објавено: 14/09/2012 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

 • 200 грама Шеќер
 • 300 грама Чоколадо за готвење
 • 1   Цимет
 • 150 милилитри Сок од вишни
 • 200 грама Путер
 • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
 • 5 лажица/ци Брашно
 • 400 грама Блага павлака
 • 5   Јајца/це


 • Време за подготовка: 10 мин.
 • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Денес, под поимот „чоколадо“ најчесто се подразбира на чоколадните плочки направени како комбинација од семе на какао, маснотии, шеќер и други состојки кои имаат точка на топење малку помала од телесната температура. Содржи и алкалоиди како што се теобромин и фенетиламин и има многубројни физиолошки ефекти на телото (се поврзува со нивото на сератонин во мозокот).
Чоколадото често се произведува во мали калапи во форма на правоаголници, животни, луѓе или објекти кои служат за славење на некои фестивали ширум светот. На пример, постојат калапи во форма на зајаци или јајца за Велигден, парички за Ханука, Св. Никола (или Дедо Мраз) за Божиќ и срца за Денот на вљубените. Чоколадото може да се прави и во вид на пијалок наречен какао или топло чоколадо, кое потекнува од Маите и Ацтеките.

ПОДГОТОВКА:

  *НАПОМЕНА

Во делот со состојки се наброени сите состојки. Во овој дел се одвоени потребните состојки за филот. 
Останатите се за тестото.

За фил:
200 г чо­ко­ла­да за го­тве­ње
400 мл сла­тка пав­ла­ка
1 ла­жи­ца ци­мет

Јај­ца­та се ма­тат со ше­ќе­рот и со пу­те­рот. По­тоа се до­да­ва­ат рас­то­пе­на­та чо­ко­ла­да за го­тве­ње, браш­но­то и пра­шо­кот за пе­чи­во. 
Отка­ко сме­са­та ќе се со­е­ди­ни, се ста­ва да се пе­че на уме­ре­на тем­пе­ра­ту­ра. 
Отка­ко ќе се ола­ди, се пре­ле­ва со ком­по­тот од виш­ни. 
Чо­ко­ла­да­та за го­тве­ње се рас­то­пу­ва на оган, а по­тоа се со­е­ди­ну­ва со сла­тка­та пав­ла­ка и со ци­ме­тот и се фи­лу­ва те­сто­то.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Песок торта Песок торта

Песок торта

Моко торта Моко торта

Кафето пред сè преставува растение кое припаѓа на родот ниски билки (дрво или грмушка). Стеблото на кафето е со просечна висина од 2 до 5 метри. За раст на кафето најпогодна е тропската клима. Топлината и влагата се главните и основни фактори кои влијаат на растот на кафето. На ова растение му одговара температура од 12 до 27 целзиусови степени и голема количина на вода. Па кога се ќе се сумира, на растот на кафето делуваат: големите климатски промени, видот и составот на земјата, бројот на сончевите денови, количината на врнежите и влагата, но и надморската височина.

Лешник торта Лешник торта

Лешникот расте уште многу одамна во Европа и Мала Азија. Денес расте и како див лешник.

Лешникот расте на дрво, кое може да биде високо и до 7м, а зрее во средината на август. Јатката е многу вкусна, а е обвиена со кафеава обвивка и дрвена лушпа.

Пита од тиква Пита од тиква

Пита од тиква

Брза торта Брза торта

Брза торта

Карамел торта Карамел торта

Млекото најчесто значи хранлива течност произведена од женките цицачи. Тоа ја обезбедува основната исхрана на новороденчињата пред нивниот организам да може да дигестира различни видови храна. Млекото се преработува во млечни производи како што се павлака, путер, јогурт, сирење, лактоза, суво млеко и други продукти.

Шварцвалд торта Шварцвалд торта

Слатката павлака е масниот дел од млекото, добиен со центрифугирање. Колку е поголема содржината на масти во павлаката, толку е подобар мирисот.

Павлаката се користи за подобрување на вкусот на јадењата. Исто така павлаката преставува и основа на десертите.

Колач с`с вишње (по Кумановски) Колач с`с вишње (по Кумановски)

Колач со вишни. Голема благодарност до Сања Димитриевска од Куманово за рецептот.

Торта од лешници и џем од малини Торта од лешници и џем од малини

Лешникот потекнува од Азија, а бил познат уште во стариот Рим, како симбол на среќа. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија. Лешникот припаѓа на фамилијата на суво овошје. Плодот му е богат со незаситени масти, киселини, протеини, витамини и минерални соли, има и енергетски својства. Треба да се има во предвид и на неговата калориска вредност. За да дојде до израз полниот вкус на лешникот треба да се конзумира во текот на неговата берба и да се чува на суво место. Излупените лешници може да се чуваат и во фрижидер.

Ванила торта Ванила торта

Ванила торта
Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг