Нутрициона Листа за рецептот

Калории 5098 kcal
Шеќери 432 g
Масти 315 g
Јаглехидрати 144 g
Протеини 70 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Чоколадна торта

Чоколадна торта
Објавено: 14/09/2012 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 200 грама Шеќер
  • 300 грама Чоколадо за готвење
  • 1   Цимет
  • 150 милилитри Сок од вишни
  • 200 грама Путер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 5 лажица/ци Брашно
  • 400 грама Блага павлака
  • 5   Јајца/це


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Денес, под поимот „чоколадо“ најчесто се подразбира на чоколадните плочки направени како комбинација од семе на какао, маснотии, шеќер и други состојки кои имаат точка на топење малку помала од телесната температура. Содржи и алкалоиди како што се теобромин и фенетиламин и има многубројни физиолошки ефекти на телото (се поврзува со нивото на сератонин во мозокот).
Чоколадото често се произведува во мали калапи во форма на правоаголници, животни, луѓе или објекти кои служат за славење на некои фестивали ширум светот. На пример, постојат калапи во форма на зајаци или јајца за Велигден, парички за Ханука, Св. Никола (или Дедо Мраз) за Божиќ и срца за Денот на вљубените. Чоколадото може да се прави и во вид на пијалок наречен какао или топло чоколадо, кое потекнува од Маите и Ацтеките.

ПОДГОТОВКА:

  *НАПОМЕНА

Во делот со состојки се наброени сите состојки. Во овој дел се одвоени потребните состојки за филот. 
Останатите се за тестото.

За фил:
200 г чо­ко­ла­да за го­тве­ње
400 мл сла­тка пав­ла­ка
1 ла­жи­ца ци­мет

Јај­ца­та се ма­тат со ше­ќе­рот и со пу­те­рот. По­тоа се до­да­ва­ат рас­то­пе­на­та чо­ко­ла­да за го­тве­ње, браш­но­то и пра­шо­кот за пе­чи­во. 
Отка­ко сме­са­та ќе се со­е­ди­ни, се ста­ва да се пе­че на уме­ре­на тем­пе­ра­ту­ра. 
Отка­ко ќе се ола­ди, се пре­ле­ва со ком­по­тот од виш­ни. 
Чо­ко­ла­да­та за го­тве­ње се рас­то­пу­ва на оган, а по­тоа се со­е­ди­ну­ва со сла­тка­та пав­ла­ка и со ци­ме­тот и се фи­лу­ва те­сто­то.
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Чоколаден колач со кора од портокал Чоколаден колач со кора од портокал

Чоколаден колач со кора од портокал

Касато Касато

Касато

Кафе торта Кафе торта

Кафе торта

Лeден сникерс Лeден сникерс

Консумирањето кикиритки или путер од кикиритки најмалку 5 пати неделно, може да го намали двојно ризикот од срцев удар. Во прилог на намалување на холестерол, тие спречуваат воспаление и ја подобруваат состојбата на крвните клетки околу срцето. Кикиритките се важно оружје во борбата против срцев удар, според резултатите од истражувањата на последните американски експерти. Во текот на студискиот период, кое траеше 22 години експертите на Универзитетот Харвард испитуваа околу шест илјади жени со дијабетес од тип два, со што се зголемува ризикот од срцев напад и мозочен удар. Овие жени имаа специјален режим на исхраната, како и на секои две до четири години тие пополнуваа прашалници за начинот на исхраната и навиките при користењето на намирниците.

Естерхази торта Естерхази торта

Екстерхази торта

Ролат од портокал и чоколадо Ролат од портокал и чоколадо

Ролат од портокал и чоколадо

Ледена торта Ледена торта

Ледена торта

Чоколадна маркиза Чоколадна маркиза

Чоколадото се смета за одговорно за стимулирање на доброто расположение, односно го поттикнува создавањето на серотонинот (хормонот "за добро расположение") во нашиот организам. Тој е тој кога по некој оброк кај нас предизвикува чувство на пријатност. По кунсумирањето чоколадо во нашиот организам се ослободуваат ендорфини, кои се нарекуваат и ендогеним или опијати, затоа што имаат природно смирувачко и антидепресивно влијание. Чоколадото содржи тонизирачки материи како танин, теобрамин и кофеин.

Лимон торта Лимон торта

Лимон торта

Рафаело торта Рафаело торта

Евтина торта за подготвување, исклучително сочна и блага.




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг