Нутрициона Листа за рецептот

Калории 1605 kcal
Шеќери 181 g
Масти 53 g
Јаглехидрати 77 g
Протеини 20 g

Нутриционата листа е пресметана според количината на намирниците употребени за приготвување на рецептот.

Се однесува на целата количина од рецептот.

Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Сподели

Крцкава пита со боровинки

Крцкава пита со боровинки
Објавено: 25/09/2012 год.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Боровинки
  • 125 грама Брашно
  • малку   Кора од лимон
  • 2 лажица/ци Лимонов сок
  • 70 грама Овес
  • 1   Прашак за пециво
  • 85 грама Путер
  • 30 грама Пченкарно брашно
  • малку   Сол
  • малку   Цимет
  • 140 грама Шеќер
  • 10 грама Шеќер во прав


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 50 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Боровинката е многу вкусно и лековито овошје. Таа содржи малку калории, но е права ризница на здрави и лековити состојки. Пола шоља свежи боровинки содржи само 40 калории, а нуди цела низа на здрави состојки како што се: калиум, железо, витамин Ц, витамин А, растителни влакна, антоцианини, фенолицини...
Денес многу научни истражувања потврдиле дека боровинката е здрава храна и лек за спречување и лекување на многу болести.
Истражувања докажале дека дивите боровинки помагаат и во третманот на шеќерната болест. Тие имаат моќни антидијабетични својства.

ПОДГОТОВКА:

 Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови. 
Во еден средно голем сад изрендајте кора од половина лимон. 

Во друг средно голем сад исечете ја другата половина од лимонот и истискајте ја. Додадете 20грама шеќер и пченкарното брашно во сокот од лимон се додека не се измешаат сите состојки убаво и нема грутки. Додадете ги боровинките и мешајте се додека тие не се налепат со смесата. 
Оставете ги боровинките на страна додека ја правите кората. 

Го додавате брашното, овесот, шеќерот, прашокот за печиво, сол и цимет во рендатана кора од лимон и се мешате заедно. Го додавате и путерот и месете со раце се додека не се формира хомогена тестеста смеса. 

Од смесата со боровинки одвојте половина на страна во еден сад и малку само изгмечете ги сите состојки. Не целосно да бидат како блендирани туку само малку колку боровинките да пуштат сок. 
Во тава за печење ставете го тестото и рамномерно растегнете го низ целата тава. Изгмечените боровинки ставете ги врз тавата и убаво распоредете ги, па потоа додадете ги и остатокот од боровинките, другата половина што ја одвоивте предходно. 
Печете 40-45 минути или се додека филот не клокоти или кората не е светло кафена. Напрскајте ја со шеќер во прав.
Оставете ја да се излади целосно пред да ја послужите. 
x

Зачувај во својата кутија


Логирајте се да можете да го оценувате рецептот.
На тој начин ги подобруваме рецептите кои се за Вас.

Слични рецепти:

Шарлота од чоколадо Шарлота од чоколадо

Сите намирници имаат свои добри и лоши страни. Така, чоколадото е добар антиоксидант, но затоа може да ја предизвика мигрената, а и калорично е. Истото е и со јајцата, црвеното месо и кафето, кои исто така имаат свои лоши и добри страни. Кај некои болести препорачливо е нивното конзумирање, кај други пак го влошуваат здравјето. Прочитајте ги добрите и лоѓите страни на овие намирници, па сами процените што може да јадете, а што треба да намалите.

Ролат од банани Ролат од банани

Ролат од банани

Чоколаден колач со кора од портокал Чоколаден колач со кора од портокал

Чоколаден колач со кора од портокал

Ванила торта Ванила торта

Ванила торта

Шарлота со портокали Шарлота со портокали

Шарлота со портокали

Чоколадна маркиза Чоколадна маркиза

Чоколадото се смета за одговорно за стимулирање на доброто расположение, односно го поттикнува создавањето на серотонинот (хормонот "за добро расположение") во нашиот организам. Тој е тој кога по некој оброк кај нас предизвикува чувство на пријатност. По кунсумирањето чоколадо во нашиот организам се ослободуваат ендорфини, кои се нарекуваат и ендогеним или опијати, затоа што имаат природно смирувачко и антидепресивно влијание. Чоколадото содржи тонизирачки материи како танин, теобрамин и кофеин.

Чоколадна торта Чоколадна торта

Денес, под поимот „чоколадо“ најчесто се подразбира на чоколадните плочки направени како комбинација од семе на какао, маснотии, шеќер и други состојки кои имаат точка на топење малку помала од телесната температура. Содржи и алкалоиди како што се теобромин и фенетиламин и има многубројни физиолошки ефекти на телото (се поврзува со нивото на сератонин во мозокот). Чоколадото често се произведува во мали калапи во форма на правоаголници, животни, луѓе или објекти кои служат за славење на некои фестивали ширум светот. На пример, постојат калапи во форма на зајаци или јајца за Велигден, парички за Ханука, Св. Никола (или Дедо Мраз) за Божиќ и срца за Денот на вљубените. Чоколадото може да се прави и во вид на пијалок наречен какао или топло чоколадо, кое потекнува од Маите и Ацтеките.

Песок торта Песок торта

Песок торта

Лимон торта Лимон торта

Лимон торта

Куглов Куглов

Куглов




Коментари:

Логирајте се да можете да внесувате ваши коментари за рецептите.
Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг