Филтер на јадења

  • Време на готвење:
    • Одбери Категорија

      Детска
      Ладни Предјадења
      Месо | Сувомеснати
      Топли Предјадења
      Национални
      Супи | Чорби
      Салати
      Тестенини | Печива
      Вегетаријанско
      Риба | Морска
      Посна
      Коктели | Пијалоци
      Десерти
      Сезонски

      Одбери Време:

      помалку од 30 минути
      од 30 - 60 минути
      од 1 до 2 часа
      повеќе од 2 часа
  • Број на калории:
    • Одбери број на калории:

      помалку од 500
      500 - 1000 калории
      1000 - 1500 калории
      повеќе од 1500 калории

Како да подготвите основен рецепт за палачинки

Како да подготвите основен рецепт за палачинки
Објавено: 2009-10-13
Подготвување на смесата:

Се матат добро 3 јајца во подлабока чинија со лажица (обична или лажица за мешање).
Се додава 1/2 кгр. брашно и заедно се промешуваат добро.
Се додава малку сол, а потоа се додава по малку млеко додека не се потроши половина литар.
Се меша добро додека смесата не се изедначи.  
Смесата треба да има густина како јогурт. Да не биде многу густа, но и премногу ретка.


Пржење на палачинките:

Во тавче се става малку масло додека добро не се загрее. Со салфета или тоалетна хартија намастете со масло на тавчето по секоја палачинка. На тој начин избегнувате да се лепат палачинките.
Во загреано масло се додава по една голема супена лажица од предходно подготвената смеса, најдобро е со кутлача.
Се разлева веднаш во тавчето за да бидат палачинките што потенки.
Штом ќе се испржи едната страна палачинката се превртува и се пржи и од другата страна.
Најдобро е малку да ја оставите палачинката да се пече и краевите да ги одлепите со дрвена лажица.
Кога е готова се става на чинија. Палачинките пржете ги додека се потроши тестото.

 

Слични статии:

Варење на зеленчук Варење на зеленчук

Како и колку да вариме моркови, пченка и брокула? - Овие три вида зеленчук се варат во вода што врие но сите одделно, за да не се мешаат вкусовите и бојата.

Како да приготвите домашен црн леб Како да приготвите домашен црн леб

Скоро секој оброк во текот на денот содржи леб. Затоа лебот е еден од најбитните прехрамбени продукти во човечкиот живот. Научете сами да го приготвувате.

Како да подготвите киснато тесто - основен рецепт Како да подготвите киснато тесто - основен рецепт

Киснато тесто - основен рецепт

Како да подготвите обичен пандишпан од јајца Како да подготвите обичен пандишпан од јајца

Обичниот пандишпан се прави на оној начин што се мати еднакво количество јајца, брашно и шеќер.

Како да подготвите кајгана Како да подготвите кајгана

Во еден сад ги матиме јајцата кои предходно сме ги посолиле.

Како да подговите лиснато тесто - основен рецепт Како да подговите лиснато тесто - основен рецепт

Лиснато тесто - основен рецепт

Како да подготвите тесто за пити (виткани пити) - основен рецепт Како да подготвите тесто за пити (виткани пити) - основен рецепт

Тесто за пити (виткани пити) - основен рецепт

Калкулатор на калории
Возраст  години
Пол  машки   женски
Висина  см
Тежина  кг
Интервали на тренинг